Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Foto’s kijken met Henry Rollins

Foto’s kijken met Henry Rollins
Guido Segers

Henry Rollins, voormalig frontman van Black Flag en Rollins band, komt weer eens in Eindhoven. Als de archieven correct zijn, dan is het 31 jaar geleden dat hij voor ’t eerst op het Effenaar podium klom om een menigte toe te spreken. Uren lang…

Tekst: Guido Segers

Dit keer is het een tikje anders. Geen spotlight, waaronder al zwetend Rollins 2 tot 3 uur verhalen vertelt op geanimeerde wijze zonder ooit dat glas water aan te raken. Dit keer doet hij het met beeld, namelijk de foto’s die hij maakte op de vele reizen waar je ongetwijfeld al eens over gehoord hebt als je eerder naar een optreden bent geweest of de audio geluisterd hebt.

Dus, stel je weer even voor. Zonder water of spiekbriefje 2,5 uur spreken… maar dit keer met de houvast van de foto’s op groot scherm. Dat kan alleen maar nog meer worden (ja, dat is ook zo). Rollins neemt de bezoekers van het uitverkochte optreden op een wilde reis van Irak tot Noord-Korea, van India naar Rusland. De overgangen zijn niet altijd even soepel, in de trand van ‘Oh look, it’s Siberia!”, maar eigenlijk breekt dat nooit de flow van het verhaal.

De beelden laten prachtige plekken zien, maar ook treurige tafferelen en elk heeft een verhaal. Toch zijn deze verhalen en beelden een achterdoek voor de zwaardere boodschappen die Rollins deelt met zijn publiek, levenslessen van iemand die toch aardig wat gezien heeft op de respectabele leeftijd van 56 jaar. Over het belang van je dromen nastreven, te reizen en de wereld te zien en een open geest te houden. Inspirerende woorden, die je met een lach om de lippen aanhoort tussen prachtige anecdotes door over Benny de Zuid-Afrikaanse wannabe Hollywood ster, de existentialistische pinguins en stoere Russen bij veertig graden onder nul.

Tussend e prachtige verhalen door, worden er natuurlijk de nodige referenties gemaakt naar de huidige situatie in de Verenigde Staten. Hulde voor het niet noemen van de naam Trump, geen enkele keer passeert die klank de lippen van Rollins en dat is eigenlijk een kunst gedurende een optreden van net geen 3 uur, wat eindigt met foto’s van lang geleden met Ian Mackaye en Henry Rollins vlak voor het hele avontuur van Rollins begon, toen hij op een dag  de trein pakte naar New York om een try-out te doen bij Black Flag. Door dappere keuze’s, kan je hele leven op zijn kop gegooid worden.