Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 18 mei 2024

Scroll to top

Top

Venom Inc. laat horen hoe het moet in Dynamo

Venom Inc. laat horen hoe het moet in Dynamo
Guido Segers

Gewoon 2 dikke headliners op dezelfde avond binnenharken? Dynamo doet het gewoon. Op de vrijdagavond dus een optreden van Venom Inc., Suffocation en nog een kleine berg acts. We komen binnenhollen als Nervosa net heeft afgetrapt, maar gezien de sfeer en drukte moet het Survive en Aeternam goed afgegaan zijn in de grote zaal van Dynamo.

Tekst Guido Segers | Foto’s Emily Parry

In zowel ’68 als ’78 kwam er vanuit het Verenigd Koninkrijk een flinke impuls voor het langzaam groeiende genre wat we nu als metal kennen. De eerste keer was het dat bandje uit Birmingham en 10 jaar later volgde Guillotine. Twee jaar later werd dat Venom en dat is een band die het metal landschap onherroepelijk veranderd heeft met hun rauwe, punky geluid en een plaat met de titel ‘Black Metal’.

Helaas zijn de drie bandleden geen vriendjes meer en bestaat er nu een Venom met de frontman Cronos en Venom Inc. met gitarist Mantas en drummer Abaddon. Die staan deze vrijdagavond in Dynamo. De zang wordt verzorgd door Tony ‘Demolition Man’ Dolan, die ook eerder enkele jaren in Venom meedraaide.

Nervosa staat dicht bij de rand van het podium. De drie dames uit Brazilië werden tot voor kort gepromoot als ‘female-fronted’ thrash metal, maar dat is zonder meer nergens voor nodig. Het is in zoverre correct, dat er drie dames op het podium staan en best ver naar voren. Maar dit trio staat als een huis, zoals men dat placht te zeggen, met een bak herrie waar je van terugdeinst. Zangeres Fernanda Lira brult de longen uit haar lijf, terwijl  Prika Amarel haar gitaar te lijf gaat alsof het ding stuk moet gaan. Dit is het soort band, die je niet als support bij wil hebben als semi-bejaarde thrash band. Gekke promotekstjes hoeven dus niet, deze band speelt zalen plat. Meer hoef je vooraf niet te weten.

Evil Invaders

Als er dan één band is, die zich ongetwijfeld staande weet te houden na dit machtsvertoon, dan is het toch wel Evil Invaders. De band uit Bels speelt in hetzelfde straatje, maar waar de vorige band het met bruut geweld deed, hebben deze heren een vlijmscherp geluid dat overal doorheen roetst. Het zit dan ook heel goed in elkaar bij deze act, die met de juiste belichting, rook en theatrale presentatie hun over de top draaiende speed metal alleen maar verder versterken. Het is echt niet bij te benen, hoe de screams en jankende gitaren in een continue gevecht met elkaar lijken en alles in een machtig tempo voorbij raast. Altijd sterk, altijd enorm vermakelijk, dat Evil Invaders.

Evil Invaders

Alsof dat niet genoeg was, komt hier ook nog eens het Amerikaanse Suffocation overheen gewalst met hun onvervalste en overweldigende death metal. Twee wekend terug stonden de mannen nog op Netherlands Deathfest, maar nu alweer in het zuiden des lands. Inmiddels met een roterend arsenaal zangers, heeft de band nog geen greintje van hun kracht verloren. De ronkende bas, rammelende gitaren en solide drumpartijen denderend door de zaal en als de band een track als ‘Effigy of the Forgotten’ aankondigd, genieten de bezoekers hier duidelijk van. Wederom een band, waar je geen speld tussen gaat krijgen.

Suffocation

Dan is het tijd voor Venom Inc., het trio heeft een plaat uit, getiteld ‘Avé’ en duidelijk veel zin om op te treden. Drummer Abaddon is thuis gebleven, de beste man wordt bijna papa en daar wordt uiteraard een liedje aan opgedragen. Wat mis je nu bij deze band? De vocalen van Cronos natuurlijk, want die van Dolan zijn compleet anders. Wanneer hij ‘Welcome To Hell’ in de microfoon schreeuwt, is dat niet een scherpe stem, maar gegrom en gesnauw, als een opgefokt roofdier. De frontman spuugt de teksten (letterlijk, je ziet de spetters rondvlegen) in de microfoon, terwijl je dicht bij het podium hoort hoe zijn bassnaren gemangeld  worden.

Venom Inc.

Gitarist Mantas speelt een pittig stuk gitaar daarnaast en vormt in zijn eentje elk melodisch element in de Venom sound. Als een waar showman stookt hij mee het publiek op. Het inzetten van kraker ‘Black Metal’ in tandem met het geliefde ‘Countess Bathory’, draagt daar uiteraard aan bij. Tussen de nummers door deelt Tony Doolan nog wat wijsheden, maar het is vooral heel erg veel muziek die de band afleverd tijdens hun show. In december stond het officiele Venom nog in de Effenaar, maar dat kan toch echt niet tippen aan de rauwe energie en het venijn van Venom Inc. dat nog altijd lekker vuig er tegenaan knalt. Met nog een korte encore komen we dan toch aan het slot van een gave avond.

Venom Inc.

Venom Inc.