Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 20 juni 2024

Scroll to top

Top

Roni Martin/Tonnie Anders – Alone/Ik kon niet anders

Roni Martin/Tonnie Anders – Alone/Ik kon niet anders
Guido Segers

Soms krijg je dingen in de brievenbus, waar je niet omheen kunt. Waarom niet? Omdat Roni Martin (BITSCH) en Tonnie Anders een meesterwerk afleveren met hun vreemde split release.

Op de cover zien we Roni Martin, alleen, op het strand in de wind. Hij kijkt bedenkelijk voor zich uit. Vermoedelijk peinst hij over de vele releases die hij onlangs de wereld in slingerede. Tonnie Anders presenteert zich ietwat gezelliger, maar wordt niet bijgestaan door de Natte Kutten Band op zijn zijde van de plaat (deze ondersteunen enkel Martin). Een bijzondere luisterervaring wacht!

De titeltrack ‘Alone’ is misschien het meest eclectische nummer, wat je in jaren gaat horen. Van smartlap naar vuige sludge, heavy metal en electro beats in iets meer dan 10 minuten. Roni Martin stort zijn schizofrene gevoelens over je uit. Als dit het soort variatie is die je in één nummer weet te proppen, dan heb ik wel een vermoeden waarom hij zo alleen is. Oh, er volgt ook nog country. Een absurdistisch verhaal eigenlijk, het nummer, maar ook het narratief in de tekst. Het daaropvolgende ‘Surfing Mind’ is een beetje de Roni Martin versie van Dick Dale’s Pulp Fiction hit. Lekker en verbazingwekkend normaal!

Ferme riffs kondigen de start aan van het Tonnie Anders deel van de plaat aan, met de traditionele feestkraker aankondiging en vreemde hoempa-beat. Het hakkerige Engels met een vreemde kraak in het geluid, levert een paar prachtige juweeltjes af, zoals ‘Debby’ en ‘Sale you for the first time’. Het zou mooi zijn hier nog wat meer over te kunnen zeggen, maar alles aan deze drie nummers is awkward en hier op de redactie lijken we allemaal het genie van Tonnie Anders niet te vatten, die met krachtige teksten zijn luisteraars verwend. Afsluiten doet hij dan ook met ‘I saw Mommy kiss Santa Claus’. Heerlijk.

Sale you for the first then slay you a flater
Don’t pull it you on, go through ’till later