Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 24 mei 2024

Scroll to top

Top

Elephant wint Bandbattle en mag Dynamo Metal Fest openen

Elephant
Reno van der Looij

Na een selectie van bijna 90 inschrijvingen mogen op deze vrijdagavond in april vijf bands strijden voor een plekje op de Dynamo Metal Fest poster. Wie wil nu niet het podium delen met Ghost, Leprous of Ministry. De winnaar van vanavond in het Dynamo clubhuis mag in navolging van Facelifter (2105), Extremities (2016) en White Boy Wasted (2017) het prestigieuze metalfestival openen. De vakjury en publieksjury zullen uiteindelijk op het einde van de avond het lot bezegelen.

Tekst: Reno van der Looij | Foto’s: Marc Koetse

De variatie in metalen stijlen is enorm vanavond. Na loting mag Morvigor het bal openen, maar heeft nog wel wat moeite om met de duistere (black) metal klanken de juiste snaar bij het nog binnen druppelent publiek te raken. De band staat voornamelijk in het donker rood licht te spelen wat geen gelukkige keuze is. Temple Renegade uit Den Haag maakt daarna al veel meer indruk met een hele frisse rock/metal set. Een soort stadion geluid waar bijvoorbeeld ook Shinedown patent op heeft. Een zanger met een hele fijne strot en goede podium presentatie doen de rest. Veelbelovend bandje. Wederom totaal anders is het uit België afkomstige Elephant. Een gebroken been bij 1 van de gitaristen is in ieder geval geenszins reden om met de handrem erop te spelen. Deze jonge gasten geven alles in het half uurtje wat ze hebben. De gehanteerde post-hardcore doet af en toe wat aan Turnstile denken. Dit is het soort energie wat je wilt zien bij deze stijl. Ook een technische probleempje wordt vakkundig de kop ingedrukt.

Temple Renegade @ Dynamo

 

Als je denkt dat je alle stijlen hebt gehad, dan is daar Super Star Gods om er nog een schepje bovenop te doen. Denk aan Marilyn Manson met een vleugje Rammstein en wat gothic elementen. Wat niet voor ze pleit is het lange rommelige ombouwen, dat dan ook streng van de speeltijd wordt afgetrokken. Wat de heren en dame (eindelijk ook een vrouw op het podium) vervolgens laten horen is echter prima in orde. De show die erbij gepaard gaat met heuse opblaas penissen, verkleedpartijen, dildo’s, pistolen en drank is voor een aantal aanwezigen wat teveel van het goede. Muzikaal staat het echter als een huis. Tot slot mag Inferum afsluiten. De technische death metal band speelt een heuse thuiswedstrijd en heeft duidelijk de grootste aanhang aan eigen publiek meegenomen. Dat deze mannen kunnen spelen weten ze inmiddels op Wacken Open Air ook al. Veel van de nummers hebben echter exact hetzelfde ‘gezicht’ en het geluid is voor het eerst vanavond niet zo heel best. Inferum is dan ook de enige met een eigen geluidsman en dat pakt niet heel goed voor ze uit. Het publiek zal het worst wezen, want er wordt volop geheadbangd en gesprongen voor het podium.

Het loopt vervolgens tegen middernacht als de jury de publiekstemmen mag optellen en een eigen oordeel velt over de avond. Binnen de vak-jury is verrassend genoeg een enorme eensgezindheid, waardoor de winnaar snel is bepaald. Sander Waterschoot van Dynamo mag als voorzitter van de jury het nieuws brengen inclusief een fles alcoholvrije (!?) bubbels. De frisse, oprechte en energieke show van de jonge stuiter Belgen van Elephant wordt terecht beloond met een plek op Dynamo Metal Fest. Het DMF programma is hiermee nu ook helemaal compleet. Van harte gefeliciteerd en tot zaterdag 14 juli op de kunstijsbaan!

 

Inferum @ Dynamo

Elephant

Elephant @ Dynamo

Morvigor @ Dynamo

Super Star Gods @ Dynamo