Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Bezwerende Yoga Hathi sessie met Ashtoreth

Bezwerende Yoga Hathi sessie met Ashtoreth
Maurice van der Heijden

Zondag op de Paradijslaan bij Yoga Hathi een speciale Shiva yogales met live improvisatie van de Belgische drone meester Ashtoreth. Bij binnenkomst staan de gitaar, amplifier en de vele pedaaltjes opgesteld om de yogabeoefenaars te begeleiden naar hogere rustgevende sferen.

Foto’s: Bas van den Boom | Tekst Maurice van der Heijden

Voordat we beginnen wordt uitgelegd dat de yogales gebaseerd wordt op het yin principe. Dat betekent geconcentreerd zijn op het rekken en strekken en minder op beweging. Langzaam bouwt de drone op, elementen uit het Oosten worden toegevoegd maar ook dissonante tonen komen naar voren zodat de muzikale begeleiding zeker niet de boeken in gaat als een zweverige huisvrouwenmiddag. Het eerste deel is geconcentreerd op de “voorkant” van het lichaam. Dat wil zeggen; we zitten op de knieën of starten liggend vanuit de buik. In eerste instantie is het vreemd omdat het lijkt alsof je bij een concert zit en langzaam wegzakt bij de tonen van Ashtoreth, maar tegelijkertijd ook oefeningen doet en instructies krijgt van Yoga Hathi eigenaresse Petri. Toch vullen zij en Peter van Ashtoreth elkaar steeds vloeiender aan, lijkt de yogales de muziek te volgen en andersom.

Het beste deel is de dissonante climax op het einde van deel 1 dat muzikaal uitdooft. Dan is het even rustig om te “starten” met de achterkant van het lichaam. We gaan op de rug liggen en de oefening gaan hierop verder. Ashtoreth concentreert zich hierbij meer op Gregoriaanse “chants” maar voegt daar keelklanken aan toe die in de metal niet ongewoon zijn. Muzikaal lijkt het laatste deel wat meer improvisatie en verlenging op wat al gedaan was. Maar goed, de hele les moet uiteraard afgerond worden. Nadat de laatste tonen zijn weggeëbd is het tijd voor stilte en bezinning.

Yoga Hathi, Ashtoreth en de tien deelnemers kunnen terug kijken op een geslaagde middag. Wie interesse heeft of vaker wil  gaan kan op donderdag Shiva Yoga gaan doen als yin les, dan wordt met alle liefde een bezwerende drone- of metalplaat opgezet.