Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 september 2020

Scroll to top

Top

Error met Tsar Bompa in Dynamo

Error met Tsar Bompa in Dynamo
Guido Segers

Het is een warme vrijdag, maar in het rookhok van Dynamo gaat de temperatuur nog een graadje stijgen met de eerste Error show. Met de verwachting dat het rookhok straks niet meer in gebruik is, dachten de organisatoren dat het een mooi plan zou zijn om daar een extra podium van te maken. Met een uitverkochte eerste avond, is dat dus een geslaagd plan!

Tekst Guido Segers | Foto’s Justina Lukosiute

Vandaag laat Tsar Bompa hun nieuwe EP los op de wereld. Als zijnde degene die in de titel genoemd wordt, is aanwezigheid eigenlijk niet eens een keuze. De plaat pakt door waar de band gebleve was, met een iets andere line-up, maar nog altijd dezelfde intensiteit.

De opener van de avond is het eveneens uit Eindhoven afkomstige Maagzuur. Dat is een bandje dat vooral snel en hard gaat, met een potige hardcore vibe en een knotsgekke frontman die met veel grappen en onverwachte koprollen er een beleving van maakt voor het publiek. Het is al met al kort maar krachtig en laat direct blijken hoe deze ruimte prima dienst doet voor een intens showtje, waarbij je bovenop de band staat.

Tsar Bompa laat er vervolgens geen gras over groeien en knalt er lekker in met puike noiserock, vol met funk en groove, die je eigenlijk bijna dat hok weer uitblaast. De wisselende vocalen van Koen Verhees en Dany van Dorst geven de band de mogelijkheid om twee heel andere soorten songs te presenteren, vooral dankzij de krijsende uitspattingen van de dame op gitaar die van zoetgevooisd naar hels gaat in twee tellen.

Daar tussenin staat bassist bassist Lars Anthonissen, samen met de zangeres ook actief in Tjalling, zichzelf heerlijk op te winden en frequent zwaait het instrumen vervaarlijk dicht naar het gezicht van een bezoeker toe terwijl hij al rammend op de snaren vooruit springt. Drummer Martijn Claessens ramt ondertussen zo hard op de drums dat er regelmatig noodonderhoud moet plaatsvinden. Alles intens, alles voluit en vol met gevoel. De set ontaard in een cathartische ervaring, een complete ontlading waar vooral bij zanger en gitarist Koen Verhees heel wat loskomt. De show word bij aanvang opgedragen aan Mart Hazebroek, de onlangs overleden drummer, onder andere van lost/ctrl. Die intensiteit en kracht van emoties, wordt doorvertaald in een geluidslawine, die ongelooflijk hard aankomt.

De flauwe grapjes zitten er nog altijd in, maar muzikaal staat dit als een huis. Het is alsof je gecontroleerde chaos in de praktijk ziet. Dat kun je enkel onderaan, vooral bij Tsar Bompa.

Hoe ga je daar nog overheen? Dat mag Haggard Cat proberen. Het duo uit Nottingham speelt puike garagerock met een kek bluegrass loopje hier en daar, maar vooral een continue engagement met het publiek. Het maakt dit een gezellige afsluiter met veel pit, maar wel voor een zaal die toch aardig wat leger is dan bij de lokale trots. Toch zetten Matt Reynolds en Tom Marsh er de schouders onder en spelen een catchy pot muziek, waarbij het duidelijk is dat het tweetal elkaar blind aanvoelt.

Error 1: geslaagd