Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 april 2024

Scroll to top

Top

Why Tony – Semi-By-Accident

Why Tony – Semi-By-Accident
Guido Segers

Review Overview

Score
8
8

Fijne plaat

Speels, maar toch met een stevige bodem

Why Tony is het project van Rob Cornelissen. Met een aantal muzikanten samen, maakt Rob muziek die soms eclectisch aanvoelt, maar vooral staat als een huis. Met een vleugje retro, klinkt zijn werk fris en ligt het lekker in ’t gehoor.

De laatste plaat is ‘Semi-By-Accident’ en mag zeker een volwaardig album heten. We mochten eerder al wat losse nummers horen, maar de opvolger van ‘Innerspace’ uit 2016 is er nu en eerlijk is eerlijk, dit is een hele fijne plaat.

Qua sound ligt Why Tony ergens tussen Oasis, The Beatles en alternative van de jaren ’90 in. Bij vlagen rammelt het en komt alles op een soort grungy geluid te staan, maar op andere momenten is het klein en zoet, dan weer groots en krachtig. Veelzijdig, maar vooral staat het allemaal als een huis.

Dat begint meteen met ‘On The Run’, met lijzige zang en een catchy, toegankelijke melodie en energiek ritme. Elk element in de muziek van Why Tony is kraakhelder, niets wordt ondergestopt in onnodige distortion of complexiteiten die alleen het meest getrainde oor weet te pakken. ‘Psychedelic Gypsy Diva’ pakt zelfs een beetje oosterse sferen mee, in een track die heel erg klinkt alsof het er eentje van de Gallagher’s is of misschien Kula Shaker. Goed, dat is vooral de zang en dat grote geluid. De ronkende bas is een fijne bonus.

Het dromerige ‘Hostel Life’ drijft dan weer hele andere contreien binnen, met een psychedelisch tintje en een mistig geluid om in te verdwijnen. De piano wordt spaarzaam ingezet terwijl schelle gitaren nieuwe geluidsmuren optrekken. Smullen dus. Ook heel anders is ‘The Angel’, met een kille, doch lieflijke atmosfeer die duidelijk een connectie zoekt met een Europese tongval variant van de Americana, met speelse melodieen en een uitdagend ritme. Ook doet het geluid van Why Tony bij vlagen denken aan dat van Aidan & The Wild. Niet heel verwonderlijk, gezien deze artiesten frequent samenwerken.

Why Tony is zo’n onontdekte parel in Eindhoven en bovendien een act die beter wordt met elke release. Zorg dus dat je hier eens goed naar luisterd.