Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

The Reaction: Nederbeat uit de Lichtstad

The Reaction: Nederbeat uit de Lichtstad
Guido Segers

Liefde voor muziek is de drijfveer achter het passieproject The Reaction. De band bevat een aantal ervaren muzikanten die een specifiek plekje hebben in hun hart voor de klanken uit de jaren zestig. Inmiddels staat de band regelmatig op de podia (uiteraard in stijl) en is het ook tijd voor een album, getiteld ‘Message in the Fire’.

Tijd dus om de band eens aan de tand te voelen over hun favoriete deuntjes, het nieuwe album en de manier hoe The Reaction tussen diverse andere bands van de leden door toch altijd de ruimte krijgt.

Wie zijn The Reaction en waar reageren jullie op?
The Reaction is een nederbeat/garageband uit Eindhoven. We zijn geïnspireerd door bands als The Doors, Shocking Blue, The Rolling Stones, The Stooges en The Pretty Things maar ook de britpop van Oasis en Temples. “Psychedelische nederbeat met hypnotiserende grooves”
We reageren als een chemische reactie op elkaar en deze explosieve hoogtepunten hoor je op onze nieuwe plaat! Haha

Hoe is jullie band ontstaan?
Jeroen (gitaar) en Kees (drums) kennen elkaar al jaren van de platenzaak waar ze werkten en hadden sinds de eerste ontmoeting al het plan om samen een sixtiesbandje te beginnen. Toen ze jaren later tijdens de Popronde in de Altstadt bassist Marc tegenkwamen was de basis compleet. Na wat wisselingen op zang verscheen Hugo (zang, mondharmonica) vanuit het niets in de oefenruimte en momenteel speelt Frankie orgel.

Jullie inspiratie lijkt redelijk duidelijk te zijn, maar kunnen jullie daar toch wat over vertellen en wat jullie zo ontzettend boeit aan dat muzikale geluid en tijdperk?
De muziek uit die tijd is voor ons het hoogtepunt van de popmuziek. De experimenteerdrift en rauwheid van de bands uit die periode is nooit meer geëvenaard. Alle muziek die daarna uitkwam is op een of andere manier weer te herleiden naar de sixties. We proberen dat niet perse te kopiëren maar beter goed geleend dan slecht verzonnen is iets wat we niet zullen ontkennen haha.

Jullie plaat is uit, hoe is die tot stand gekomen qua schrijf- en opnameproces? Hebben jullie een specifieke rolverdeling binnen de band of is het echt een product van samenwerking?
De nummers zijn ontstaan op 2 manieren: Hugo komt met een idee, compleet met zang, dat we als band in de oefenruimte arrangeren tot een Reaction-nummer.

Maar de meeste nummers op de plaat zijn ontstaan toen Jeroen, Kees en Marc gingen jammen omdat ze aan het wachten waren op Hugo (die altijd te laat is haha). Die jams namen we op en Hugo maakte daar een tekst en zanglijn op zodat we de keer erop konden sleutelen tot het een echt nummer werd.

De opnames van de plaat hebben we gedaan met Roel Blommers in de Popei studio en hebben we zoveel mogelijk opgenomen zoals dat vroeger gedaan werd. Dus de drums, bas en gitaar eerst, dus je hoort ons redelijk live spelen. Daarna zang, overdubs, solo’s etc. We hebben ook enkele gastmuzikanten op de plaat. Zo hoor je een sitar, blazers en piano, gewoon, omdat het kan in de studio!

Zijn jullie tevreden met het eindresultaat en hoe is de plaat ontvangen?
We zijn heel erg trots op de plaat! Momenteel is íe nog niet officieel verkrijgbaar maar de eerste reactions (!) zijn zeer positief. Het is een diverse plaat geworden, die van britpop naar garage en van psychedelica naar sixtiespunk gaat, maar wel altijd als the Reaction klinkt.

Welk verhaal vertellen jullie op ‘Message in the Fire’?
Volgens tekstschrijver Hugo zit er geen terugkomend thema in de teksten, het is dus geen conceptplaat geworden, maar als hij dan toch iets moet noemen heeft hij alles met een vurige passie geschreven!

Volgens mij hebben jullie allemaal meer bands. Hoe combineer je dat allemaal en hoe goed zijn jullie in het bijhouden van je agenda?
Dat klopt, Kees en Frank spelen ook in Alice D. and the wildflowers samen met de jongens van Mooon, Franks is tevens bassist in the Ballet Bombs en Jeroen speelt gitaar in the Dirty Denims. Omdat alle bands een vaste dag repeteren is dat geen probleem en tot nu toe is het altijd nog prima te combineren geweest met optredens.

Hoe blijf je met een geluid en look die voor velen retro zal ogen, toch relevant en fris?
We maken echt de muziek die we zelf willen maken, en zolang je dat met overtuiging doet kun je relevant en fris blijven. Maar eerlijk gezegd, zijn we daar helemaal niet mee bezig, laat ons maar lekker spelen dan zijn we in ons element.

Als jullie van 3 bands het voorprogramma mochten zijn, welke zouden jullie dan kiezen?
Kula Shaker, Oasis en the Rolling Stones!

Welke plannen heeft The Reaction voor de toekomst?
We zijn alweer bezig met nieuwe liedjes maar natuurlijk willen we zoveel mogelijk het podium op om de nieuwe plaat live te spelen.

Als je The Reaction moet vergelijken met een gerecht, wat is het dan en waarom?
Pastinaak met daarbij een ratatouille van gemengde groenten in tika massala saus met naar keuze kip of een quinoaburger, met verse rabarber als dessert! En dan is het uiteraard zo lekker dat je eigenlijk altijd weer meer wilt!