Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 mei 2024

Scroll to top

Top

Boogiedown Festival terug op Strijp-S

Boogiedown Festival terug op Strijp-S
Guido Segers

Boogiedown Festival keert op 1 september terug naar Strijp-S in Eindhoven. Vers van de pers, de eerste live acts voor het tienjarig festivaljubileum: Joyner Lucas, Slum Village en Fashawn komen uit de VS over, en de eerste Nederlandse namen zijn ANBU, Pietju Bell, Day Fly en Gil & Megas.

Joyner Lucas maakt op Boogiedown 2018 zijn live-debuut in de Benelux. Na controversiële tracks als “I’m Not Racist” (71 miljoen YouTube-views) en “I’m Sorry” (35 miljoen), en na door Eminem genoemd te zijn als favoriete emcee naast Kendrick Lamar, Travi$ Scott & J. Cole, gaat het hard met de Amerikaanse rapper. Op het moment is er een samenwerkingsalbum met Chris Brown op komst, en werkte hij samen met o.a. Drake’s in-house producer Boi-1da en Tech N9ne. Het verbaast ons niet dat Forbes hem eerder dit jaar benoemde tot één van de drie ‘Upcoming HipHop Artists to Watch this Spring’.

Hiphopgroep Slum Village behoeft nauwelijks een introductie voor hiphopliefhebbers. Sinds ‘Fan-tas-tic’ in 1997 hebben legendarische producer J Dilla (die in 2001 werd opgevolgd door rapper Elzhi), en rappers T3 & Baatin klassieker na klassieker uitgebracht. Tracks als ”Players”, “The Look of Love”, “Get Dis Money” en “Fall In Love” kunnen altijd rekenen op een extatisch publiek. Oprichter T3 en SV-protégé Young RJ hebben de afgelopen jaren als nieuwe bezetting laten zien dat daar niets aan is veranderd.

Rapper Fashawn uit Fresno, Californië debuteerde in 2009 met het door Exile geproduceerde Boy Meets World. Dat leverde samenwerkingen op met onder meer J. Cole, Wiz Khalifa, Evidence, Madlib en Nas. Laatstgenoemde tekende hem vier jaar geleden op zijn Mass Appeal Records, naast acts als Run The Jewels, Dave East en Black Milk. Op Boogiedown komen ongetwijfeld de nodige mixtape tracks voorbij, als ook Westcoast bangers van zijn laatste EP Manna waarop ook Snoop Dogg te horen is met een gastbijdrage.

De eerste bevestigde acts uit Nederland zijn Pietju Bell, ANBU, Day Fly en Gil & Megas. Pietju Bell komt uit dezelfde hoek als Fresku, Teemong en Killer Kamal (Woensel, represent!), rapgroep ANBU neemt hun energieke trap show mee uit Venlo, Boiler Room beschreef Day Fly eerder als “soul lovingly linking arms with alternative hiphop”, en het Tilburgse duo Gil & Megas maakt dansbare en energieke hiphop, en stond afgelopen jaar nog op WOO HAH! Festival.

STICHTING BOOGIEDOWN NEDERLAND: TIENJARIG JUBILEUM

Boogiedown begon in 2008 als een jaarlijks festival in Breda. Internationale acts als Public Enemy, Naughty by Nature, Camp Lo, Dilated Peoples & Masta Ace betraden het podium, als ook Nederlandse hiphopartiesten als Extince, Fresku, Typhoon, Winne, Zwart Licht, Jiggy Djé & Pete Philly. In zekere zin was Boogiedown Breda één van de voorlopers van hiphopfestivals buiten de Randstad.

In 2015 verhuisde Boogiedown van thuisfront Breda naar het Klokgebouw in Eindhoven, gevolgd door een outdoor editie op het Strijp-S terrein in Eindhoven. Een oud bedrijventerrein (voorheen eigendom van Philips) met een soortgelijke omgeving als het NDSM-terrein in Amsterdam, het Delftseplein in Rotterdam, en de Spoorzone in Tilburg.

Boogiedown wordt bezocht door een gemêleerd publiek van een jonge generatie en old school hiphopliefhebbers. Dit wordt versterkt door een gevarieerd nevenprogramma met graffiti art, Funking Ruckus breakdance battles, verkoop van vinylplaten en merchandise, en een extra podium met een beats-programmering in de avond met o.a. lokale artiesten Y’skid, Waffles, Phenleau en resident DJ’s DNS & EZD. De reeks namen die nu bekend is gemaakt, is slechts een deel van de totale festivalprogrammering, eind juni brengt de organisatie haar gehele programma naar buiten.

Boogiedown Festival is hèt meest authentieke hiphopfestival van Nederland en verjongt tevens in de programmering zonder daarbij aan kwaliteit in te boeten. Boogiedown streeft ernaar om het gezelligste hiphopfestival van de lage landen te zijn. Brabantse gemoedelijkheid, voor het eerst samengevat in hiphopmuziek.

De voorverkoop van Boogiedown Festival start morgen, vrijdag 1 juni, om 10:00 uur.

Kaarten kosten €29,50 ex. servicekosten en zijn verkrijgbaar via www.boogiedown.nu.