Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 juli 2024

Scroll to top

Top

Dynamo Metal Fest interview: organisator Tjerk Maas blikt vooruit

Dynamo Metal Fest interview: organisator Tjerk Maas blikt vooruit
Reno van der Looij

Zoals ieder jaar kijken we vooruit naar Dynamo Metal Fest. Dus voor de vierde keer op rij vragen we organisator Loud Noise om daarover eens van gedachten te wisselen. Naast de vooruitblik op de aankomende editie waar oa. Ghost, Ministry en Leprous op het affiche prijken, blikken we ook nog even kort terug op de voorgaande editie met Tjerk Maas.

Meteen een kleine waarschuwing naar aanleiding van dit interview: mocht je nog geen kaarten hebben voor dit aankomende feestje op 14 juli, dan moet je niet te lang wachten. Daar is Tjerk duidelijk over. Je kunt natuurlijk ook altijd nog meedoen met onze win-actie om een setje tickets te bemachtigen. Onderaan het artikel vind je tevens het deze week bekendgemaakte Dynamo Metal Fest tijdschema.

Tjerk, daar zitten we weer. Voor de vierde keer een Q&A over Dynamo Metal Fest. Drie edities Dynamo Metal Fest achter de rug en over anderhalve maand staat nummer 4 voor de deur. Het duidelijke concept met 1 stage, bier en frikandellen vulde gezien de uitverkochte edities overduidelijk een gat in de festivalkalender voor de metalheads. Hoe kijk je eigenlijk terug op de afgelopen 3 edities en hoe vind je dat het festival zich heeft ontwikkeld?

Tjerk: “Stormachtig! We gingen van 5000 naar 7500 naar 10000 bezoekers. Dat zijn erg grote stappen die ervoor hebben gezorgd dat er ieder jaar wel onvoorziene problemen waren die we moesten oplossen. Tot nu toe hebben we dat iedere keer gedaan en we gaan ervan uit, nu we op hetzelfde uit gaan komen als vorig jaar, dat we de problemen, voor zover ze er zouden kunnen zijn er nu van tevoren uit gehaald hebben.

Maar naast dat er problemen waren hebben we dus in totaal 22500 mensen vermaakt met de line ups die we nu drie keer hebben neer gezet. Is natuurlijk niet helemaal zoveel want gelukkig hebben we duizenden bezoekers die inmiddels meer dan 1 keer op Dynamo Metalfest zijn geweest, waaronder meer dan 20 verschillende nationaliteiten. Er zijn festivals die daar langer over doen dan 3 edities. Ik kijk er dus ook met veel tevredenheid op terug maar kijk nog liever vooruit naar de komende editie. Dat gaat ook weer een mooi feest worden.

Als we toch nog kort even kijken naar vorig jaar was er toch wat gedoe. Wat gebeurde er nu in hemelsnaam met de show van Testament? Kloppen de geruchten dat Chuck Billy en co. not amused waren over de co-headliner spot achter Gojira of waren er toch echt technische problemen waardoor de set werd ingekort?

Tjerk: “Ja, daar was zeker gedoe. Wij hebben ze nooit de headline spot beloofd, dat zat in hun eigen hoofd. Dachten ze misschien omdat we ze in 2016 al hadden aangekondigd. Maar nergens in (on)officiële correspondentie is dat woord überhaupt gevallen. Dus het zal wel hun eigen ego zijn geweest. Maar dat was niet de reden dat ze een kortere set speelden. Dat lag aan hun geluidsman. Zonder er een technisch verhaal over te willen maken, de korte versie is dit. We gebruiken een digitale geluidstafel. Normaal leveren de geluidsmensen ongeveer een week van tevoren een file in met hun patchlist e.d. Die wordt dan vervolgens gecontroleerd door de mensen die wij inhuren en dan verloopt het op de dag zelf gladjes. Maar die knuppel van Testament besloot toen ze aankwamen een andere file te gebruiken die hij en niet van tevoren had aangeleverd en die niet goed was, waardoor er iets mis ging in de computer. Dat heeft lang geduurd voordat dat opgelost was. Vanwege de strakke curfew die wij hebben heeft de band zich verder professioneel opgesteld en gespeeld tot de origineel gepland tijd, waardoor wij niet in de knoei zouden komen met Gojira en de gemeente/politie. Dus ja, het was iets technisch maar de heren Testament waren zeker not amused dat ze niet de headliner waren. Laten we het hier maar bij houden..

De eerste editie had wat last van drukte en beperkte spreiding van de bezoekers. Op de tweede editie was dat keurig opgelost met onder ander extra toiletten etc. Op editie drie hadden we plots toch weer te maken met wachtrijen bij de ingang en aan de bar. Komt dat dit jaar allemaal weer goed?

Tjerk is ervan overtuigd: “Allicht! Zoals ik eerder al zei, problemen lossen we ieder jaar netjes op en dus verandert dit jaar de ingang en heeft ook de brouwer deze keer voldoende correcte spullen bij zich. Daarnaast krijgt de biergarten bar een grotere uitgifte balie, zodat daar ook de gewone drank en bier uitlevering sneller kan.

Genoeg gemuggenzift. Uiteindelijk waren dat maar kleine smetjes op keer op keer een groot feest met toffe bands. Al willen de keuzes van de organisatie nog wel eens verdeeldheid oproepen. Zo vond de oude garde vorig jaar dat Testament de headliner had moeten zijn, terwijl op basis van de show en status toch echt Gojira met recht die spot pakte. Met het boeken van Ghost is de controverse op onder ander social media ook dit jaar weer groot. Een eeuwig dilemma als boeker?

Tjerk verzucht: “Ach, je doet het nooit voor iedereen goed. Dus als je dat loslaat kun je gewoon gaan programmeren. En dat is altijd een balans tussen gevoel en cijfers. Gojira verkoopt Testament het snot voor de ogen dus dan is kijken naar de cijfers het beste argument wat je een zeurpiet voor kan houden. Maar we hebben simpelweg ook die bands nodig om genoeg kaarten te verkopen. Met een goedkoop ticket als dat van ons kun je je voorstellen dat we van de ticketopbrengst alleen niet kunnen leven. Daar moet nog veel meer bij. En uiteindelijk houden we dan nog relatief weinig over. Ik ga verder niet in op budgetten, maar veel mensen hebben niet door hoe duur bands zijn en wat er verder bij komt kijken aan kosten. Hoeft ook niet, daar maken wij ons wel druk over.

Op zich is die reuring natuurlijk niet verkeerd… als er over gepraat wordt is dat extra promotie. En Ghost heeft ook gewoon veel metal achterban. Dus diezelfde mensen die nu lopen te miepen, staan gewoon lekker een biertje te drinken met hun vrienden tijdens Ghost, denken dan even “goh, eigenlijk helemaal niet slecht” en gaan uiteindelijk tevreden naar huis. Net als vorig jaar, toen menig criticus toch moest toegeven dat Gojira de terechte headliner was (red. lees hier onze review).”

De line-up is behoorlijk divers dit jaar met de old school bands (Annihilator, Overkill), maar ook een behoorlijke prog-kant (Sons of Apollo en Leprous). Bewuste keuzes of ook sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van acts? Zijn er bands die je heel graag had willen hebben, maar die niet zijn gelukt?

Tjerk: “de maand juli is altijd lastig gebleken. De meeste bands komen in juni of augustus op tour. Met Into The Grave (in augustus) is er bijna sprake van een over-aanbod. Daar hoeft eigenlijk bijna nooit iets exclusiefs gehaald te worden, zoveel aanbod is er. Bij DMF is dat dus anders. We zullen altijd in de basis een aantal old school bands hebben, ook voor volgend jaar zijn we daarmee bezig. Overigens reken ik I Am Morbid daar ook toe, old school bands. Weet nog heel goed hoe ik in ’91 op de Ijsbaan zwaar onder de indruk was van Morbid Angel.

Maar we willen dus ook duidelijk kiezen voor nieuwe bands en stromingen. Dit jaar valt het wat zwaarder uit richting de prog met Sons Of Apollo en Leprous. Beiden bands die al veel publiek trekken. Daar zijn we wel degelijk bewust op af gegaan. Net als Ghost. We hadden al gehoord dat ze niet graag in het overdag en in het licht spelen. Bij DMF is de headline plek in de duisternis dus dat is misschien de doorslaggevende factor geweest in het feit dat ze voor ons hebben gekozen. We zijn met afstand het kleinste festival waar ze spelen, ondanks de 10.000 bezoekers. Ik weet eerlijk gezegd niet meer welke bands er ook alweer zijn afgevallen, weet wel dat we voor volgend jaar al twee afvallers hebben die bovenaan de lijst stonden. De namen? Die houd ik even voor mezelf

Bands worden alsmaar duurder nu ze meer dan ooit afhankelijk zijn van optredens (en niet van albumverkopen) en de prijzen voor concertkaarten en festivals worden alsmaar forser. Hoe lukt het Dynamo Metal Fest toch om de ticketprijs zo betaalbaar te houden?

Tjerk: “Dat lukt vooral door de inzet van vrijwilligers en doordat wij, in tegenstelling tot wat mensen misschien denken, echt niet binnen lopen met dit festival. Maar stijgende prijzen op alle fronten zijn een feit dus ligt het in de lijn der verwachting dat de ticketprijs voor 2019 weer iets zal stijgen. Maar dan heb je het nog steeds over een ticketprijs die zo laag is dat een kaartje voor een los concert van een van de bovenste bands op de line up nog steeds duurder is. We gaan niet verdubbelen of zo.”

Ghost zal ongetwijfeld de publiekstrekker van dit jaar zijn. Verwacht je weer een uitverkocht huis met 10.000 betalende bezoekers?

Tjerk is duidelijk: “Ja. Dus wacht niet met een ticket kopen. Afgelopen vrijdag kwam de nieuwe Ghost uit en we zien nu een dagelijks een flinke stijging van de ticketverkoop t.o.v. vorig jaar.

Tot slot; Je kijkt vast enorm uit naar je eigen festivals (Dynamo Metal Fest, Into the Grave etc.), maar ook het zomer festivalseizoen in zijn algemeenheid is wederom enorm losgebarsten. Hoe kijk je als organisator en boeker tegen deze festivalmarkt aan? En zien we je nog terug op een aantal festivals van je collega’s?

Tjerk: “Ik denk dat er in Nederland nog wel ruimte is voor nieuwe initiatieven. Als je naar Europa kijkt zijn er een hele hoop, in alle soorten en maten maar gelukkig is de markt in Nederland nog niet zo verzadigd als bij dance muziek. Daar heeft ieder festival in 1 seizoen soms wel 4 edities. Dus moet je een goede niche bedienen en dan lukt het wel. En je moet natuurlijk weten waar je mee bezig bent. Een festival opzetten lijkt misschien gemakkelijk maar je kan hard (financieel) op je bek gaan en er komt veel meer bij kijken dan je denkt. Daarom vallen er geregeld ook festivals om of slaan een jaartje over. Zoals Fortarock waar ik me afgelopen weekend prima heb vermaakt. Graspop staat nog op de lijst, net als Summer Breeze, Streetrock, Jera On Air en wie weet nog meer. Ik zie het wel, wordt een mooie zomer!”

Dynamo Metal Fest time table