Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 22 mei 2024

Scroll to top

Top

Interview Gramma: een herboren Lookapony

Interview Gramma: een herboren Lookapony
Roy Verhaegh

Lookapony is niet meer, maar Gramma is er des te meer. “The king is dead, long live the king!”, zeggen ze wel eens. In dit geval is de ‘king’ voor driekwart dezelfde band. Zanger/gitarist Jasper, gitarist Mats, bassist Tijn en ‘newbie’ drummer Myron praten ons bij over blaren op je vingers spelen, de mate waarin 2Pac een rol speelt in de nieuwe sound en Johan Vlemmix.

Nieuwe naam, nieuwe sound
Met de nieuwe naam gaat ook een nieuwe stijl gepaard. Ze laten de garage-rock achter zich en storten zich op een punkrock sound. Denk aan het oude, bekende geluid van Lookapony, maar dan een stuk rauwer en energieker. Jasper geeft aan dat ze door de jaren heen en het vele spelen er gewoon achter zijn gekomen wat ze willen. “We waren een ruwe diamant en door veel te spelen, wat we hebben gedaan als Lookapony, is die diamant steeds verder geslepen”, vertelt hij. “De sound is wat meer toegespitst.” Myron vult dit aan: “En het poppy element is er van af.” Op de vraag waarom ze dan niet gewoon de naam konden behouden, is Jasper duidelijk. “Die naam hebben we bedacht toen we zestien waren, het is een bijnaam voor een meisje. We staan niet meer achter die naam en dan hou je jezelf alleen maar voor de gek als je dat vol blijft houden.” Gramma is afgeleid van een andere bijnaam voor Eindhoven, namelijk Eindje Gramma, wat (blijkbaar) straattaal is voor drugs. “Die naam is echt een cultding”, laat Jasper weten.

Standaard meer blaren op de vingers
Nieuwkomer binnen de band is drummer Myron, die velen waarschijnlijk al kennen als man achter de drumkit bij Tamarin Desert. Myron: “De vorige drummer Jeroen stopte er mee, omdat hij geen tijd meer voor de band had, dus hebben Jasper, Mats en Tijn mij gevraagd om er bij te komen. Jasper kende ik al, want daar heb ik mee samengewoond. Dit is prima te combineren met Tamarin Desert, het is nu enkel wachten op welke band nu als eerste succesvol is.” Op de vraag wat Myron bijdraagt aan de sound van Gramma, heeft Tijn wel een antwoord klaar: “Hij brengt een nieuwe energie en een frisse wind in de band.” Myron: “Kunnen jullie misschien nog meer clichés opsommen?” Jasper: “Dat kunnen we, maar dat gaan we niet doen.” Voor Myron zelf komt het voornamelijk op neer dat hij het meer blaren oplevert. “Het is allemaal een stuk sneller, harder en energieker in vergelijking met Tamarin, met als gevolg dat ik er dus standaard meer blaren aan overhoudt.

Worsteling in het muzikale landschap
De mannen worstelen momenteel nog om een plaats in het muzikale landschap van Nederland te vinden. Jasper: “Dat klopt, ik denk dat er best wat meer diversiteit in mag. Tegenwoordig is het allemaal erg eentonig en veel van hetzelfde. Het is juist moeilijk om anders te zijn, maar dat vinden wij niet erg. We doen gewoon lekker ons ding.” De naam is veranderd, net als de stijl en de drummer. Dan kan een nieuw label er ook nog wel bij: dat is Burger Records geworden. “We waren zelf al een tijdje bekend met Burger Records, we hebben ze leren kennen via Mozes and The Firstborn”, geeft Jasper aan. “Zo hebben we bijvoorbeeld drie jaar geleden ook al gestaan op een compilatietape van dit label. Het is niet alleen een toonaangevend label binnen dit genre, maar ook een groot internationaal label en als die interesse in je tonen, dan is dat best chill.

Absoluut geen popiejopie-shit
Wat kunnen we verwachten van de aanstaande EP ‘The Revolution’? Jasper: “Vijf nummers met een sterke politieke lading.” Iets wat ook wel blijkt uit de eerste single ‘Revolution’, waarbij alle wereldleiders het moeten ontgelden met een welgemeende ‘fuck you’. En dat is waar het Jasper ook om gaat: “The real deal, niet die fake shit en absoluut niet van die popiejopie-shit.” Als invloeden haalt hij MC5, The Smashing Pumpkins en wat G.G. Allen aan. “Stiekem ook veel hiphopinvloeden, als je bijvoorbeeld luistert naar 2Pac en zo. Daar kun je veel van leren qua teksten. Shout out to 2Pac!”. Een officiële release-datum is bij de mannen nog niet bekend, los van het feit dat dit zeker na  de zomer is. Jasper licht wel al een tipje van de sluier op: “We zijn we bezig met een spannende release, waarvan we wel alvast een hint kunnen geven: Johan Vlemmix. Shout out to Johan Vlemmix!

Gezocht: nieuwe bussendeal
Hebben de mannen nog grote dromen en ambities om waar te maken? Jasper: “Dromen doen we niet meer. We willen gewoon overal spelen tot we een keer veertig zijn. Misschien ooit nog als voorprogramma spelen bij Mozes and The Firstborn.” Tijn: “Na het spelen op enkele  festivals willen we gewoon doorgaan met schrijven van muziek. Misschien eens naar het buitenland of ooit op Pinkpop openen, maar in ieder geval er voor zorgen dat er een album komt.” Mats: “We willen inderdaad graag weer naar het buitenland en daarvoor zijn we nog op zoek naar een nieuwe bussendeal. Dus als er busbedrijven zijn die dit lezen, dan kunnen ze contact met ons opnemen. De voorkeur gaat uit naar een Mercedes Sprinter!

Gramma (foto door Paul Verhagen)