Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 17 april 2024

Scroll to top

Top

Kid Calloway – II

Kid Calloway – II
Antoon van Horrik

Review Overview

Energiek
8
8

Rating

Een prima plaat voor de zweterige momenten

Het is warm voor de tijd van het jaar. Al enkele weken hebben we te maken met zwoele zomeravonden, waarbij een barbecue met een biertje en vrienden niet geschuwd wordt. En wat past daar beter bij dan een pot onvervalste 70’s hardrock? Gelukkig is daar de band Kid Calloway, die deze tijden doen herleven aan de hand van hun tweede EP, II. En ook al is deze inmiddels een paar maanden uit, eigenlijk is er geen beter moment dan tijdens warme dagen om deze plaat eens te draaien.

Bij het horen van de eerste tonen van II weet je al direct waar je mee te maken hebt; hardrock in de stijl van bands als Thin Lizzy en Led Zeppelin. Er zijn inmiddels al behoorlijk wat bands die een soortgelijke sound proberen te imiteren of benaderen en het is dan ook lastig om je te onderscheiden van deze massa. Dat is dan ook precies waar de uitdaging ligt voor Kid Calloway. Hoe kun je uitblinken in een redelijk verzadigde muziekmarkt? In elk geval door gedegen songs te schrijven waar de energie en het enthousiasme vanaf druipen. En laat Geert (gitaar, backing vocals), Daan (bas), Lody (gitaar, lead vocals) en Bram (drums, backing vocals) nou met name in dat laatste erg geslaagd te zijn.

 

De EP bestaat uit 3 nummers, waarbij vooral Witch het erg goed doet. Een lekker voortstuwend ritme, gedragen door een doeltreffende riff en zanglijnen die blijven hangen. Het tweede nummer, Little Billy, is iets ingetogener en beklijft iets minder, maar wordt wel afgerond met een fijne gitaarsolo. Het slotstuk van dit werk, Laurels, bevat rake backing vocals die ervoor zorgen dat dit nummer het live goed zal doen. Over vocals gesproken; Lody heeft een fijne stem, maar het bereik zou misschien nog iets groter mogen zijn.

II is een verder logisch vervolg op Born Again Man, maar met een warmer en voller geluid. En ondanks dat er al heel wat bands zijn die soortgelijke muziek maken klinkt Kid Calloway nergens generiek. Dit is muziek die perfect past bij een avondje zweten. En of dat nou tijdens die zomeravond is of live in een te warm zaaltje, beide gelegenheden laten Kid Calloway het beste tot hun recht komen.