Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 22 mei 2024

Scroll to top

Top

Nirwana Tuinfeest vrijdag: Muzikale reis door verschillende genres

Nirwana Tuinfeest vrijdag: Muzikale reis door verschillende genres
Frank van de Ven

‘Divers’: dat is de prgrammering van Nirwana Tuinfeest 2018. Naast een hiphop-act als Kraantje Pappie een band als Electric Eel shock programmeren is een teken van creativiteit en variatie. Het metalgehalte is deze editie wat teruggeschroefd en de organisatie zet nu meer in op urban.

Naast Kraantje Pappie zijn onder meer Typhoon en De Likt aanwezig op dit drie dagen durende event. Op de eerste dag staat gitaarherrie op de voorgrond. Lees hieronder ons verslag van dag 1. Morgen zijn we terug met onze bevindingen van dag 2.

Tekst: Frank van de Ven | Foto’s: Emily Parry

Wat opvalt aan deze editie van Nirwana Tuinfeest is dat de organisatie een paar verbeterpunten heeft ingevoerd. Zo zijn de live camerabeelden van alle shows overzichtelijk in beeld gebracht. Vorig jaar zwalkte de camera als een flink beschonken kroegtijger heen en weer, wat een videoclipachtige (lees: hoofdpijnopwekkende) montage opleverde. De meer rustige cameravoering van 2018 is veel prettiger voor het oog en het feit dat alle optredens live te streamen waren, maakt het feest compleet. Ook het geluid is verbeterd. Complimenten dus.

Komatsu is één van de eerste bands die het festival in Lierop openen. Doen ze goed, want hun verzengende gitaarherrie hakt er goed in. De band speelt strak en heeft er zin in. Het publiek ook en al snel is het een gezellige bende in de tent die tot Multitube Stage is omgedoopt.

Na Komatsu staat Claw Boys Claw geprogrammeerd. Deze rockband is weer lekker op dreef en roept een hoop nostalgische gevoelens op bij oudere jongeren. Het vuur is nog steeds aanwezig bij deze formatie en dat vertaalt zich naar een vermakelijk en energiek optreden waarvoor veel mensen naar Lierop zijn afgereisd. Aan het aantal bandshirts te zien tenminste.

Het Belgische K’s Choice is zonder twijfel één van de publiekstrekkers van dit festival en dat vertaalt zich naar een overvolle Main Stage. De androgyne frontvrouw Sarah Bettens worstelt na eigen eggen met een jetlag, omdat ze deze ochtend vanuit Amerika naar Nederland is gereisd. Deze problemen vertalen zich niet naar haar performance. Bettens is wat stil – ze zegt niet meer dan tien zinnen tegen het publiek – maar haar zang is loepzuiver en haar grijnslach verraadt hoeveel ze van deze band geniet. K’s Choice is in bloedvorm en vuurt een rits altrockhits uit de nineties op het publiek af. Bevlogen show van een niet stuk te krijgen band.

Na het retestrakke optreden van onze Zuiderburen wordt het tijd om een nog verdere muzikale reis te maken. Naar Japan. Eén van de hoogtepunten van Nirwana Tuinfeest 2018 is toch wel Electric Eel Shock. Deze geflipte band uit het land van de rijzende zon wint er een hoop nieuwe zieltjes bij met hun bizarre performance. De drummer zit slechts ‘gekleed’ in een oversized sok achter de kit en gebruikt vier drumstokken. Naast deze bizarre verschijning valt ook het slechte Engels van deze band op. Een bewuste keuze, want het dikke Aziatische accent maakt dit trio juist zo aandoenlijk. Het is amper verstaanbaar, maar daarom zo grappig. Muzikaal gezien is deze band ijzersterk en roept Electric Eel Shock herinneringen op aan Therapy? en Motörhead. Mensen laten lachen, strak spelen en keihard rocken: een combinatie die werkt.

Na de capriolen van cultband Electric Eelshock wordt een duik in het verleden gedaan. Vintage Trouble is een ode aan oldschool rock & blues. Frontman Ty Taylor is een echte showman en zingt vanuit zijn tenen. Zijn energie verdient een betere band. Niet dat Taylor’s collega slecht zijn, maar muzikaal gezien is het een beetje tam. De zanger komt bij vlagen over als reïncarnatie van wijlen James Brown. Geweldig compliment dus! De gezapige gitaarmuziek mist de passie en bevlogenheid van Taylor. Vintage Trouble moet meer naar soul en funk scharen en de rockkant wat terugschroeven. Leuke show, maar hier had meer ingezeten.

Kraantje Pappie is een van de publiekstrekkers van deze editie. De hiphopper maakt urban muziek waar vooral jongere mensen hard op gaan. De tent is dan ook goed vol tijdens de show. Triggerfinger sluit de eerste dag van Nirwana Tuinfeest af en doet dat met een zeer solide show. De band weet waar zijn kracht ligt en speelt pakkende rock met veel bravoure en finesse. Sterke afsluiter van een geslaagde eerste dag. (lees hier ons verslag van de zaterdag)