Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 29 maart 2024

Scroll to top

Top

Pikzwarte avond death en doom in Stroomhuis met Coffins

Pikzwarte avond death en doom in Stroomhuis met Coffins
Guido Segers

De Effenaar heeft een goede keuze gemaakt met het inzetten van de kleine zaal aan het spoor voor lompere shows. Het Stroomhuis is nu al enkele keren het podium geweest voor noest geweld met de Bloodshed Fest shows en dat werkt in de aftandse ruimte. Deze dinsdagavond komt het Japanse Coffins langs voor een pot modderige death-doom.

Tekst Guido Segers | Foto’s Justina Lukosiute

Bloodshed Fest verplaatste haar activiteiten naar de Effenaar, waar in september een editie los zal barsten die zijn gelijke niet kent. Misschien voor velen een onbekend gegeven, maar al jaren is Eindhoven de gastheer van een feestje met internationaal allure in het ondergrondse. Dit jaar worden er ook door de organsisatie wat extra shows neergezet, in samenwerking met de Effenaar. Met een avondje Coffins en The Flesh wil dat wel en het publiek is iets voor negen samengedrongen in de zaal. Moge het geweld losbarsten.

Met (ex-)leden van HerderVerwoed en Blood Diamond in de gelederen, heeft The Flesh de kwaliteiten in huis om memorabele sets neer te zetten. Dat deden de heren dan ook eerder dit jaar op Netherlands Deathfest als invaller op het main stage. Dat was geen uitdaging, dus zal het kleine zaaltje langs het spoor ook moeten lukken. Zonder adempauze stoomt de band door de set heen, met hier en daar een episch randje, maar vooral een muur van blackened death en hardcore geluid.

The Flesh

Zanger Jelle lijkt aan één stuk door in de microfoon te brullen, terwijl de tempowisselingen van logge doom tot rammende crust en hardcore je om de oren vliegen. Her en der zit er zelfs een episch, melodisch randje in de sound van de band, die onlangs hun debuut EP ‘Dweller’ dropte. Als de band eindelijk even tot rust komt is het telkens naar lucht happen voor we door razen. Een krachtige sound en onstopbare live band dus.

The Flesh

De Japanse band Coffins is een bijzondere entiteit. Een sound die eigenlijk wars is van stijlregels, met duidelijke doom en death invloeden, maar nooit helemaal alles samenbrengt kenmerkt de groep. Dat is geen minpunt, want het zorgt voor een Entombed-achtige, rauwe sound met primitive ritmes en logge progressies. Klassiek dus, maar met flinke variatie en onverachte wendingen. Dat binnen de muren van het Stroomhuis is een overdonderde ervaring van sonisch geweld waar je u tegen zegt.

We gaan dus van jakkerende death metal naar neanderthaler drums, dankzij het vakwerk van de ritmesectie. Zanger Jun Tokita gorgelt zijn vocalen, terwijl hij met haren voor het gezicht als een ‘Cousin It’ uit het oosten zich aan de microfoon vast klampt. Bij vlagen weerklinkt er een soort waanzin in zijn stem, maar dat geeft juist nog meer het krankzinnige effect aan de songs. Zo stoomt de band in hun eigen tempo door de set heen. Geen sneltreinvaart, maar wel de koppige tred van een bezopen mammoet. Er lijkt wat verwarring bij de heren als er vanuit de zaal willekeurige kreten geslaakt worden, maar in de zompige death metal van Coffins verzuipt alles.