Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

Bokito Hatejazz Ensemble – No Zoo Shall Be Spared/Terror in the Jungle

Bokito Hatejazz Ensemble – No Zoo Shall Be Spared/Terror in the Jungle
Guido Segers

Review Overview

Score
7
7

Raggen

King of the Jazz Jungle

Ben jij in voor een aurale oorwassing met geweld en bananen? Dan is het werk van het Bokito Hatejazz Ensemble zeker wat voor jou. De mysterieuze groep primaten maakt een bak herrie waar je u tegen zegt, tenminste als spraak je reguliere vorm van communicatie is. Grijnzen en oogcontact maken past ook, maar dat kan je in problemen krijgen met deze apenbende. Twee releases in één stukje, te weten ‘Terror in the Jungle’ en ‘No Zoo Shall Be Spared’.

Het creatieve brein achter deze plaat is, althans volgens de bio, Bokito himself. Brulkoning en drum-martelaar, maar ook befaamd vanwege zijn ontsnappingen aan diverse dierentuinen. Daar is natuurlijk referentie naar gemaakt in de titel. Gasten op deze plaat zijn Giboni Martin, die de gitaar ervan langs geeft en Nicksampsee, die de beat toevoegt op ‘No Zoo Shall Be Spared’, een eerbetoon aan de vernielzucht van de grote aap.

No Zoo Shall Be Spared

Met titels die eigenlijk vooral verwijzen naar soorten apen, inclusief de Homo Sapiens, gaan we er vrolijk tegenaan met een daadwerkelijk jazzy nummertje ‘Chimpanzee’, tot de wilde brullen van de frontaap hieroverheen denderen. Compleet willekeurig komt daarmee het geweld in de sound. Ronkende gitaren, rammelende drums, onherleidbare dreunen en drones, maar vooral een bijna manisch soort compleet losgeslagen jazz muziek. Ja, het is toch een fascinerend stuk muziek van deze band, zeker als je weet dat het muzikale onderwijs in Blijdorp ook niet optimaal te noemen is. Het is een dreigende plaat, waarbij je nooit weet wanneer Bokito zijn volgende uitbarsting gaat hebben, met vooral veel krakkemikkige klanken, maar ook een fascinerend soort creativiteit.

Terror in the Jungle

Na een korte tijd rust, besloot het Bokito Hatejazz ensemble een tweede terreurplaat uit te brengen, maar dit keer bleef helemaal niets gespaard.’Terror in the Jungle’ is een mix van pure gorillahaat in de vorm van jazzy grindcore met noeste screams. Vanaf de openingsklanken van ‘Bokito’s Battle’ klinkt het alsof de zilverruggorilla alle keukenkastjes omver gooit en zo gaat het nog even door, tot we weer terugkeren op de jazz met ‘Der Hundeaffe’. De drums klinken lekker primitief en tribal met wilde schreeuwen die misschien woorden bevatten. Dat weten we natuurlijk niet zeker. Al met al, klinkt deze plaat alsof er een woeste gorilla in je keukenkast zit. In die zin, een perfect eerbetoon aan de aap die het betreft.

Op 14 december 2018 speelt Bokito Hatejazz Ensemble hun eerste live show in The Hall of Fame, tijdens ‘The Noise of Holland’. Apenkooien dus!