Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 24 mei 2024

Scroll to top

Top

Prognosis in de Effenaar: nieuw festival met oa. Haken en Soen

Prognosis in de Effenaar: nieuw festival met oa. Haken en Soen
Redactie

Een nieuw ‘progressive’ meerdaags festival uit de stal van Loud Noise (oa. Dynamo Metal Fest, Into the Grave) komt naar Eindhoven: Op 22 en 23 maart 2019 gaat Prognosis los in de Eindhovense Effenaar. De 8 eerste direct aangekondigde bands als Witchcraft, Haken, Soen en Sleepmakeswaves maken dit hét festival voor de fan van ‘progressive metal’.

In twee volle dagen worden oude helden en nieuwe talenten in een afwisselend programma neergezet. Naast muziek zal er een randprogramma worden geprogrammeerd wat ervoor zorgt dat Eindhoven in maart 2019 het ware centrum zal zijn voor de echt prog liefhebber. De eerste namen op de line-up zijn dus bekend en hieronder inclusief toelichting te vinden. In november komt het nieuwe festival met de volgende acts voor de line-up.

Eindhoven wordt sowieso de laatste tijd verwend op prog gebied. In november brengt Loud Noise ook al The Progressive Alliance naar Eindhoven met oa. Insahn, Ne ObliviscarisVUUR en The Ocean. En vergeet komende donderdag in de Effenaar de combi van Leprous en Agent Fresco niet.

Prognosis – aangekondigde acts

Haken, een band uit Londen, gevormd in 2007 met een herkenbaar geluid dat prog-metal combineert met de sound uit de 70’s van grootheden zoals Genesis en Kansas. Ze weten dit feilloos te combineren met stijlen van o.a. Porcupine Tree en Opeth. Op hun derde album hebben ze dit vervolgens nog uitgebreid met invloeden van Queen en Led Zeppelin. Na nog twee albums brak de band door bij het grote publiek. Inmiddels hebben ze in 2018 ook het zesde album ‘Vector’ gepresenteerd en de band ontvangt goede kritieken. Zowel op plaat als op het podium klinken ze geweldig. Een band om niet te missen.

De band Witchcraft timmert al een behoorlijke tijd aan de weg. In het jaar 2000 kwamen ze voor het eerst samen om een tribute to Pentagram op te nemen. Dit bleek een succes en de basis voor de band was gelegd. Het duurde vervolgens nog 4 jaar voordat het eerste album uit zou komen. Sinds dit eerste album ‘Witchcraft’ staat de band bekend om zijn zware werk dat gedefinieerd kan worden als een crossover tussen Black Sabbath en Pentagram met invloeden van Leaf Houd, Captain Beyond en Comus. Er liggen nu vijf albums op de plank en met deze nummers weet de band een sterke en volwaardige show neer te zetten.

Soen is samengesteld uit voormalige leden van Death, Opeth en Willowtree en is hiermee een soort van prog-metal supergroep te noemen. De band bestaat sinds 2010, maar het eerste album ‘Cognitive’ kwam pas uit in 2012. Het album is gemixed door David Bottrill (Tool, Coheed and Cambria, Silverchair, Smashing Pumpkins, Muse, etc.). Dit smaakte naar meer en ook voor het tweede album is wederom de samenwerking met David Bottrill gezocht. In 2016 volgde het meest recente album ‘Lykaia’. Het is een eer om deze band op Prognosis Festival een podium te bieden.

De ARIA-genomineerde Australische post-rockers van Sleepmakeswaves werd in december 2006 opgericht in Sydney. De groep bestaat momenteel uit gitaristen Otto Wicks-Green en Daniel Oreskovic, drummer Tim Adderley en bassist / toetsenist Alex Wilson. Tot nu toe hebben ze een 4 EP’s uitgebracht en vier volledige studioalbums. De band heeft internationaal succes geboekt vanwege hun energieke live-optredens en moderne benadering van het postrock-genre.

Cog is een Australische progressieve rockband, opgericht in 1998. Het debuutalbum ‘The New Normal’ werd genomineerd voor diverse prijzen. De muziek is sterk beïnvloed door de muzikale stijlen van Brett Student, Tool, Isis, Nina Simone, Bob Marley, Leftfield, Deftones en Helmet. De band kent hierdoor een zeer eigen geluid en werd in de loop van de jaren één van de meest succesvolle onafhankelijke prog-bands uit Australië.

Green Carnation is al in 1990 opgericht en heeft 6 albums uitgebracht. Een echte prog-band, maar zeer zeker niet bang om te experimenteren. De band heeft goede en slechte tijden gekend. Na een periode van stilte is de bands sinds 2014 weer bij elkaar. Er zit nog een nieuw album aan te komen, maar de exacte datum is nog niet bekend. Op Prognosis Festival hopen we al wat nieuw werk te horen.

Nosound is in 2002 opgericht in Rome. De muziek van Nosound is een mix van progressieve rock en ambient. Sommigen vinden de stijl overeenkomen met dat van de Britse band no-man. De composities bestaan uit traag lang uitgesponnen melancholieke melodieën, vaak ingebed in de klanken van allerlei toetsinstrumenten.

Spookachtig gezongen melodieën met oprechte uitspattingen van verlangen, woede en wanhoop gesteund door lyrische fretloze baslijnen, krachtige drumbeats en boeiende gitaarriffs. Our Oceans vult ‘singer / songwriter’-invloeden aan met moderne, progressieve metal-elementen. Muzikaal vakmanschap en aangrijpende teksten in een diep melancholisch, maar toch uniek uitbreidend muzikaal universum.

Prognosis – informatie & tickets

Data: 22 & 23 maart 2019
Locatie Effenaar: http://www.effenaar.nl/
Tickets: €79,00 (combiticket) hier.
Facebook event hier:  Facebook page hier.