Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 juni 2024

Scroll to top

Top

He Said No – Time To Waste

He Said No – Time To Waste
Yme van Galen

Review Overview

Score
7.5
7.5

Lekker eigen

Zomerse plaat voor traditioneel punk liefhebbers

Dit is er eentje voor Ramones en NOFX fans: die nieuwe plaat van He Said No! We hebben ze al een keer gezien op het Eurosjopper festival afgelopen zomer, en nu gaan we eens kijken hoe de nieuwe EP klinkt. ‘Time To Waste’ voelt in ieder geval aan als een zomerse plaat en de lichtblauwe hoes en CD lijken dat te bevestigen

‘Modern Ways’ pakt meteen de aandacht met een verfrissende, dan wel beukende drumintro. Wat meteen opvalt is de zachte vrouwenstem die een eigen plek vind in het punkgeluid, maar laat je niet misleiden want de zangeres laat al snel merken ook over een behoorlijk rauw keelgeluid te beschikken die overeen komt met de authentieke punk-feel. He Said No heeft veelal prima agressie de muziek zitten, waar een nummer als ‘Showtime’ dan weer een bridge heeft die bijna als traditioneel Hawaïaans geïnterpreteerd zou kunnen worden.

Zo lijkt die afwisseling tussen agressie en melodie de rooie draad te zijn voor de muziek van de band, en bij ‘Showtime’ gebeurt dat bijna naadloos zelfs. Deze afwisselingen die vooral voortkomen uit wisselende gitaarcomposities die vaak van een vrolijker lijntje overspringen naar een vunziger akkoord waar de rest van de band dan in meegaat, doen dan vooral denken aan NOFX. De backingvocals vallen op zichzelf ook op, deze zijn in plaats van schreeuwend vaak harmonieus/clean en frissen de nummers daarmee grotendeels op. Dit is het geval bij bijvoorbeeld ‘Time To Waste’  maar ook ‘Summer is coming’ en ‘Not a Love Song’. Als je je dan nog bedenkt dat de basgitaar vrijwel ten alle tijden voor extra melodie zorgt tussen de riffjes door kun je bijna niet anders dan concluderen dat dit zeker een creatieve groep is.

De forte van de band ligt dan minder bij de individuele vaardigheden maar eerder bij de songwriting, die door hun eigenheid een nieuwe smaak aan de traditionele punkstijl weten te geven. Het zit hem soms in de kleine dingen zoals de eerder benoemde drumintro of een fingertap stuk in een solo die door een andere toonsoort lijkt te gaan, en soms is het wat meer ambigu en betreft het de algehele feel van het nummer.
No automatic alt text available.

Wel ontbreekt het echte raggen wat vaak gepaard gaat met veel vurigheid en wat tevens hetgeen is  de punk zo bekend om staat. Maar dat komt omdat He Said No een band is die eerder voor een aanstekelijk deuntje gaat dan voor een stuk beuken. Desniettegenstaand combineren ze dat wel tot een bepaald niveau en wisselen ze dat wat af. Dit levert een EP op die meer aan de melodieuze kant van punk zit met een enorm zomers gevoel. De band heeft veel eigenheid, doet lekker waar het zin in heeft en is daarbij creatief. Al met al is Time To Waste een niet te missen plaat voor traditioneel punkliefhebbers.

He Said No is binnenkort te bezichtigen bij ‘Rockcity Rampage’ op 22 september en staan tevens op de planken bij ‘Girls Stand Their Ground’ op 23 september.