Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 19 juli 2024

Scroll to top

Top

Patrick Maas en Mirjam Sieben over 10 jaar Popei op Strijp-S

Patrick Maas en Mirjam Sieben over 10 jaar Popei op Strijp-S
Yme van Galen

Het is inmiddels alweer 10 jaar geleden dat POPEI verhuisde naar de locatie op Strijp-S. Een goed moment om in gesprek te gaan met Patrick Maas en Mirjam Sieben, beiden al jaren onderdeel van POPEI. Over hoogtepunten van de afgelopen 10 jaar, de bierprijzen, samenwerkingen en het grote vraagteken tijdens de jubileumshow TIEN op 29 september.

Tekst: Yme van Galen & Antoon van Horrik

Hoe is het voor jullie om deel uit te maken van POPEI?
Mirjam: “Het is best een klein team zonder veel lagen en je wordt veel betrokken in verschillende dingen. Het voelt wel als een persoonlijk feestje daardoor.”
Patrick: “Het is wel een heel dynamisch bedrijf met weinig hiërarchie en er zit een zekere gelijkwaardigheid in voor de mensen die hier werken. Er zijn ook wel hoofden van afdelingen en dergelijke, maar niemand heeft echt één taak.” 

Jullie zitten hier nu 10 jaar, maar jullie hebben hier niet altijd gezeten. Wat is er veranderd in vergelijking met de vorige locatie aan de Zoutstraat?
Patrick: “POPEI begon in 1981 (dus over 3 jaar is het alweer tijd voor het 40-jarig bestaan!). Van een piratenschip naar een cruiseschip is de vergelijking die mensen veelal maken. Ik werkte er toen uiteraard nog niet dus ik kan er niet over oordelen, maar het was compacter en wat ‘huiziger’. Het pand stonk ook enorm.”
Mirjam: ”Mensen roken echt naar POPEI als ze in POPEI hadden gewerkt. In eerste instantie zag niet iedereen het meteen heel erg zitten om te verhuizen, maar nu zit iedereen hier wel heel erg op zijn plek. Vroeger was het echt gewoon repeteren en wat opnemen, nu heeft POPEI meer duidelijk waar het voor staat, namelijk: talentontwikkeling. Op een gegeven moment zijn we daar op gaan focussen met alles wat we doen, echt een popcentrum in het teken van talentontwikkeling. Dat is dus in theorie ervoor zorgen dat mensen hier misschien hun eerste showtje hebben en ze dan te helpen tot het moment dat ze in de Effenaar kunnen spelen.”

Wat heeft jullie geïnspireerd om dat de kern van jullie businessmodel te maken? Dat is natuurlijk wel een grote insteek geweest op een bepaald punt.
Patrick: “We zijn er een stukje ingerold. We werkten met budgetten met kleine bandjes en de opleiding Rock City Institute. CKE zit hier ook met een stukje, dan zit je er eigenlijk al bovenop. Op een gegeven moment zijn we daar ook een takje in gaan doen met wat coachingdingetjes.”
Mirjam: ”We hebben ook echt samen gezeten met alle scholen, bijvoorbeeld Rock City Institute en Dynamo, maar ook met Effenaar met de vraag: wat doet iedereen nu eigenlijk? Ben je voor de makers of voor de bezoekers? En op welk niveau doe je dat? En dat paste allemaal mooi in elkaar uiteindelijk. Je kunt nu ook echt een mooie weg volgen in Eindhoven en POPEI is het begin daarvan. Alles is meer deel van een groot geheel en volgt elkaar een beetje op. Altstadt en Effenaar doen ook aan talentontwikkeling bijvoorbeeld. Het is voor ons nu minder logisch om gewoon bands te programmeren en klaar; daar is bijvoorbeeld Effenaar meer voor.”
Patrick: ”De kwaliteit zit echt in de interactie tussen ons en het publiek dat er is en de begeleiding daarvan, nog niet zo zeer het eindresultaat. Het is meer iets wat in ontwikkeling is.”

Mirjam: “Ja, dus als ze bijvoorbeeld spelen bij Streekvijver, dat is een maandelijks terugkerend programma, dan krijgen de bandjes feedback op wat er anders of beter kan. Maar bands krijgen ook de mogelijkheid om de zaal te gebruiken voor een releaseshow en dan hebben ze mooi licht en geluid en hoeven ze niks te betalen voor de zaal. En dat is toch wel een mooie mogelijkheid, want het is toch wel een speciaal feestje, dus dat wil je dan ook iets speciaals geven.”

Is dat ook een van de grootste veranderingen geweest bij POPEI? Want jullie zijn minder gaan boeken en dus meer gaan richten op talentontwikkeling. Zijn er andere dingen ook echt veranderd of vernieuwd?
Mirjam: ”Er is een paar jaar geleden een missie opgesteld, die had POPEI nog nooit echt op papier gezet. Daardoor werd het nog duidelijker en dan ga je er ook nog meer naar handelen. Dat heeft het wel op scherp gezet denk ik.”
Patrick: “Vanuit de subsidieverstrekkers heeft ieder podium of cultuurorganisatie ook veel meer zijn profiel duidelijk moeten maken en iets meer moeten kaderen. Dat betekent ook echt niet dat die kaders niet een beetje opgerekt of op een kier gezet mogen worden, maar wel dat je iets meer bij je leest blijft zodat je ook niet teveel in elkaars vaarwater gaat zitten.”

POPEI blijft een kern van culturele broei en bloei voor Eindhoven Rockcity met evenementen als FemMe, Vicfest, Go Wild, Sonic Boom, Huismerkshows, Streekvijver en nog meer. Kunnen we nog meer soortgelijke initiatieven verwachten?
Mirjam: ”Komende tijd gaan we alles weer opnieuw onder de loep nemen om de talentontwikkeling nog meer te kunnen verbeteren in die programma’s en zodra we dat hebben gedaan gaan we weer verder.”
Patrick: ”Ik denk wel dat er nieuwe dingen gaan komen. Echt concreet kan ik het nog niet maken, maar er zullen wel dingen wegvallen, bij komen of in een nieuw jasje gestoken worden. Dus ik denk dat er wel wat veranderingen aan komen.”
Mirjam: ”Bij Streekvijver zijn nog juryleden nodig en daar willen we ook goed over overleggen hoe ze feedback geven.”
Patrick: “Eens in de zoveel tijd moet je je programma evalueren om te zorgen dat het niet sleets wordt en dat zijn we nu aan het doen. Dus ik denk dat we daar dan volgend jaar ergens mee starten.”
Mirjam: ”Als er nieuwe bands releases of try-outs doen, is het wel altijd een vreugdesprongetje voor POPEI. Dat is ook weer lekkere afwisseling voor in het programma. Dat is een speciaal feestje voor de band en daardoor ook voor ons. Dit is ook wel de ideale zaal qua formaat voor dat soort shows, want die kun je echt wel vol krijgen en dan is het natuurlijk extra leuk. Dus ik hoop dat er komende tijd weer veel bands zijn die bij ons een releaseshow willen komen spelen.”
Patrick: ”Hier zit natuurlijk ook Rockcity Institute en daar hopen we ook nog meer mee te kunnen samenwerken.”

Wat is de invloed geweest van het naar binnenhalen van Rockcity Institute in POPEI? Dat lijkt me toch best een grote verandering voor POPEI, niet zozeer qua samenstelling van het bedrijf maar wel in termen van wat voor cultuur je binnenhaalt.
Patrick: ”POPEI was net aan het opstarten en daardoor was de timing perfect voor RCI om hier te zitten. In eerste instantie was het wel echt dat wij huurder waren en zij verhuurder, dat is nu niet meer.”
Mirjam: ”Het wordt steeds meer dan dat. Er zijn ook bands van RCI die wij uitroepen tot toptalent en dan gaan wij die een tijd ondersteunen.”

Zijn er nog bands waarvoor we mogen uitkijken komende maanden/jaren?
Patrick “Ik ben zelf wel enthousiast voor The Moonshine Lizard en Psyso. Psyso hebben we laatst ook op Kempenerpop weten te plaatsen. En tot slot de live hiphop van DOWN SOUTH.”

Wat kunnen we nog meer verwachten van het jubileum?
Mirjam: “Repetitieruimteshows; dat idee hebben we al een tijdje. Om 18:30 beginnen ze al, dus mensen moeten vlug komen want dan kunnen ze nog even in de ruimtes komen kijken!”
Patrick: “De shows duren maar 20 minuten. In 2 uur tijd spelen er dan ongeveer 15 bands in de verschillende ruimtes.”
Mirjam: “Een beetje ‘Huiskamerconcertenachtig’, maar dan dus in repetitieruimtes. Zelf hebben we zes bands geselecteerd, en nog een paar met RCI. De zaal is vanaf 20:30 open voor de andere shows; DOWN SOUTH en MotorBongo spelen daar bijvoorbeeld. En dan is er nog de verrassingsact!”

Mirjam: ”Als afsluiter spelen The Mariños. Zij speelden 10 jaar geleden ook al bij de opening van POPEI, dus die hebben al bewezen dat ze echt een feestje kunnen bouwen. We hopen dat het echt een soort reünie wordt waarbij alle muzikanten en muziekliefhebbers uit Eindhoven elkaar uiteindelijk weer tegenkomen; we hopen dat dat gevoel er is. Dat wordt dan natuurlijk ondersteund door biertjes voor de prijs van 10 jaar geleden!”

Wat is voor jullie het hoogtepunt geweest de afgelopen jaren?
Patrick: ”Er zijn natuurlijk een aantal shows geweest afgelopen jaren. Mozes and the Firstborn die hier hun eerste show hadden. Erg leuk om die te zien groeien en om te zien dat ze er een goeie carrière aan over hebben gehouden, vooral door zelf hard te werken. Kovacs hebben we ook op het RCI zien groeien van ruwe diamant tot wat het nu is. Dat is niet per se door de bijdrage van ons hoor, maar wij zijn wel altijd getuige en hebben het kunnen faciliteren. Maar ook een paar leuke festivals zoals Go Wild en Sonic Boom zijn we trots op bijvoorbeeld. Het hoogtepunt is dan wanneer alles samenkomt en wanneer het publiek echt blij is en de bands content zijn.”
Mirjam: “Dat zijn ook de grotere producties, dus dan ben je ook extra trots als het goed gaat.”
Patrick: “Het zou extra mooi zijn als de financiën meewerken, maar dat is geen maatstaf. Het is het mooiste wanneer alles samenkomt: sfeer, kwaliteit muziek, de avond in het  geheel. Dan is het programma geslaagd.”
Mirjam: “Voor mij is het wel Go Wild ieder jaar: 60’s, garage en surf, dat vind ik heel erg gaaf. Het is ook eigenlijk heel niche, zo niche dat mensen naar andere landen gaan voor dat soort festivalletjes, daardoor werd het ook steeds internationaler.”

Hoe gaat dat alles samen met het horecagedeelte?
Mirjam: “We hebben eigen beheer en we merken dat dat wel fijn is. Soms moeten we dan keuzes maken met óf talentontwikkeling óf heel veel geld verdienen. Dan kun je samen in goed overleg bepalen wat het wordt. We zien het echt als een ondersteunende faciliteit voor POPEI. Soms doen we natuurlijk ook wel leuke borrels en dingen voor bedrijven, want al dat geld kunnen we weer steken in talentontwikkeling. Daarnaast vaart het ook wel een eigen koers als eetcafé. Heel soms hebben mensen niet eens het idee dat ze tussen repetitieruimtes zitten of dat er een zaal naast ze staat, dat is dan weer de uitdaging van de promotie.”

Waar is nog ruimte voor verbetering?
Patrick: “Overal, altijd, ik denk dat je er nooit bent.”

Wat hopen jullie bereikt te hebben bij het twintigjarig jubileum?
Patrick: “Dat we de dingen die we nu doen nog verder ontwikkeld hebben.”
Mirjam: “Eigenlijk willen we gewoon, en misschien is dat al en misschien ook niet, dat iedere muzikant in Eindhoven en omgeving door POPEI heen is gelopen. Al is het om te repeteren, al is het om op te treden. Dat elke muzikant sowieso bekend is met POPEI of op de een of andere manier door ons is geholpen. Dat is denk ik wel een mooi streven.”

Bekijk hier het event voor meer info over TIEN.