Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

Superhero Status – Escape The Herd

Superhero Status – Escape The Herd
Roy Verhaegh

Review Overview

Score
7.5
7.5

Meer dan H2O-ode.

Aanstekelijk door de energie en passie voor de hardcore-punk.

Superhero Status is een relatief nieuwe band, maar levert een geluid waar dat niet aan af te horen is. Heel vreemd is dat, aangezien sommige bandleden al sinds de beginjaren actief zijn in hardcorebands. De vernoemde status uit de naam hebben ze nog niet helemaal mee, maar met de nieuwe EP ´Escape The Herd´ blijven ze wel aan de weg timmeren. Sterker nog, ze willen juist af van de gebaande paden en wegbreken van het moderne mainstream hardcore genre. Een genre waarbij alles maar donkerder en bozer is geworden, als we de mannen mogen geloven. Ze vinden het de hoogste tijd om los te breken van de massa, vandaar de EP titel, en de punk terug te brengen in hardcore-punk. Positieve vibes, liefde voor het leven en met volle teugen genieten van de passie voor de muziek en de band die je hierdoor deelt met andere mensen. En dat ze daardoor al heel snel de vergelijking krijgen met H2O, nemen ze zelf van harte voor lief.

Waar zit dat in? Neem bijvoorbeeld een regel als: “Fuck your dayjobs, schools are bullshit, just the music for me and my friends, that’s how we live and that’s how we do it!” uit de afsluitende track ‘Fast Live’, ondersteund door gangvocals. Gezien de leeftijd van H2O zouden zij eerder benadrukken dat school juist heel belangrijk is, maar het is wel dezelfde strekking die hier doorsijpelt als in bijvoorbeeld een H2O-klassieker als ‘Nothing To Prove’. “Wat we doen, doen we met passie en we hebben met de rest niets te maken”. Of wat te denken van de track ‘Those Days’, die qua basslijn, gitaarloopje en tekst met dezelfde energie speelt als een track als ‘What Happened?’ Waarbij je op het hart gedrukt wordt om nooit te vergeten waar je vandaan komt, hoeveel er ook mag veranderen in deze wereld.

Maar waar zit dat nog meer in? Snelle gitaren gemixt met dikke, pompende baslijnen en een vocalist in de persoon van Mattis, die zijn uiterste best doet om zijn inner-Toby Morse (frontman van H2O) te ventileren. Daarin klinkt Mattis dan wel weer wat minder geforceerd. De EP klinkt over het algemeen lekker strak en doet qua productie niet onder voor zijn grote voorbeeld. Maar eerlijkheid gebied ons ook te vermelden dat in de mix van stijlen ook wel een eetlepel Gorilla Biscuits en Comeback Kid (de eerste twee albums ‘Turn It Around’ en ‘Wake The Dead’) te vinden is. Superhero Status pakt zijn invloeden bij de ballen en neemt ze mee naar Superhelden status, door net een tandje harder en meer bite te leveren.

Natuurlijk, wie hardcore zegt, zegt Madball. Zodoende dat we van deze New Yorkse hardcore gigant ‘Pride’ horen doorsijpelen in ‘Chosen Course’. Kortom, het klinkt allemaal wel heel bekend en heeft eigenlijk voor de die hardfans van het genre niets nieuws onder de zon te bieden. Sterker nog, een cover van Violation Of Trusts’ ‘Behind My Back’ kon ook niet ontbreken en past naadloos in het geheel. ‘Escape The Herd’ van Superhero Status is net als zijn voorganger een feest van herkenning, met klasse gebracht, waarbij de liefde, de passie en het enthousiasme van en voor het genre afspat.