Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 mei 2024

Scroll to top

Top

Komatsu – A New Horizon

Komatsu – A New Horizon
Antoon van Horrik

Review Overview

Score
8.5
8.5

Rating

Een bulldozer met schwung

Zo’n twee jaar geleden bracht Komatsu na wat bewogen jaren hun album ‘Recipe for Murder One’ uit. Dit tweede full-length album was een duidelijke stap voorwaarts en het leek alsof de bandleden het geluid hadden gevonden dat ze zochten. Waar mening stoner/sludgeband te veel blijft hangen in repeterende ritmes, liet Komatsu zien dat variatie in dit genre wel degelijk mogelijk is. En nu is daar ‘A New Horizon’, wat doet vermoeden dat er wederom sprake is van een volgende stap.

De opening ‘I Got Drive’ laat in ieder geval direct horen dat de band zijn gevoel voor doeltreffende riffs, gecombineerd met voortstuwend drumwerk niet verloren is. Wanneer zanger Mo met zijn rauwe stemgeluid vervolgens een zin als “I’m a ten ton hammer coming in!” eruit gooit, wordt de lading van dit nummer perfect gedekt.

In de nummers die erop volgen komt de sterke kant van Komatsu duidelijk naar voren: variatie. Waar ‘Prophecy’ swingt en bij tijd en wijlen haast dansbaar en funky klinkt, is ’10-4’ met zijn loodzware riffs een ode aan de sludgekant en de bandnaam. Het valt dan ook te prijzen dat de band in een kort tijdsbestek de aandacht van de luisteraar weet te trekken en vast te houden, zonder dat er sprake is van geforceerde moeite. Ook het instrumentale nummer ‘Surfing a Landslide’ boeit van begin tot eind, mede dankzij het melodieuze gitaarwerk en de spacy geluidseffecten die doen denken aan Hawkinds ‘Silver Machine’.

Ook de productie verdient een compliment. Behalve dat de bandleden inmiddels weten hoe ze afwisselende songs moeten schrijven, lijkt ook producent Pieter Kloos feilloos aan te voelen welk geluid daarbij hoort: droog en zwaar, maar ook warm en organisch. Dit is vooral terug te horen aan de heropname van het nummer ‘Komatsu’ van de self-titled EP, dat nu een stuk beter uit de verf komt.

Het album komt ten einde met ‘This Ship Has Sailed’. Iets wat duidelijk niet geldt voor de band zelf, getuige de recente tour door Brazilië en de nieuwe plaat. Is dit album uiteindelijk een volgende stap? Nee, daarvoor is er te weinig vernieuwd en dat was ook niet nodig. Een geperfectioneerde stap dan? Zeker! Komatsu heeft bewezen dat ze weer wat zijn gegroeid in songwriting, waarbij ze hun sterke kant niet hebben verloochend.

Vrijdag 9 november wordt het nieuwe werk gepresenteerd in het Blue Collar Theater tijdens de album release party. Support door Souldust. Facebook event hier.