Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 26 mei 2024

Scroll to top

Top

Heideroosjes eerste bevestiging voor Jera On Air

Heideroosjes eerste bevestiging voor Jera On Air
Redactie

In 2012 werd er menig traantje van melancholie weggepinkt door punkliefhebbers uit het hele land: Heideroosjes kondigden aan het voor gezien te houden. De punkers uit het Noord-Limburgse Horst vonden het na ruim 23 jaar mooi geweest. Van opgeschoten puberpunkers tot Nederlands grootste punkband, de Heideroosjes flikten het. En nu zijn ze, tot grote vreugde van menig punkliefhebber, tijdelijk terug. Om te vieren dat ze in 2019 dertig jaar bestaan. En gelukkig is een optreden op Jera On Air ook onderdeel van dat feestje!

Pinkpop, Rock Werchter, Lowlands, stuk voor stuk werden ze meermaals plat gespeeld door Heideroosjes. Toch is er één festival waar de mannen uit Horst een nog specialere band mee hebben: Jera On Air. Het alternatieve festival dat eind juni 2019 haar 27e editie gaat beleven, had al vroeg vertrouwen in het kunnen van de jonge punkers. Reeds in 1991 werd Heideroosjes geboekt in het lokale poppodium van Ysselsteyn en vervolgens maakte de band maar liefst zes keer hun opwachting op Jera On Air, ook als headliner. De vreugde in het dorp was dan ook groot toen Heideroosjes onlangs aankondigden dat er een reünie plaats zou vinden in 2019. Niet zozeer omdat de vier bandleden de aandacht missen, of omdat er geld op de plank moet komen. Nee, “gewoon, omdat we daar zin in hebben”, is de simpele verklaring van de band. Het punkersbloed stroomt nog steeds door de aderen, zo blijkt.

Behoeft een band als Heideroosjes nog verdere introductie? Nou vooruit dan, voor de generatie punkers die pas opstond ná het stoppen van de Horstenaren. Gedurende de 23 actieve jaren van de band, groeide ze van rammelend punkbandje tot een internationaal opererend tourmonster. Met tien studio-albums én een prestigieuze Edison in de achterzak. De Limburgers verkochten honderdduizenden albums, niet in de laatste plaats door de altijd energieke live-shows; Heideroosjes veroverde haar publiek vanaf het podium.

Het album ‘FIFI’ uit 1996 stond een half jaar in de Album Top 100 en werd daarmee de best verkochte Nederlandse punkplaat aller tijden. Daarna pikte het grootste Amerikaanse punkplatenlabel Epitaph het viertal op. Zo kon Heideroosjes haar peilen effectief op het buitenland richten. Europese tournees met muzikaal verwante bands als Pennywise, Offspring en The Misfits volgden en daarmee groeide de reputatie van ‘die Nederlandse band met die gekke naam’ ook buiten Nederland en België. Een groei die geen grenzen leek te kennen, met uiteindelijk zelfs een uitverkochte theatertour als gevolg. Tot er in 2012 een punt werd gezet achter het succesverhaal. Een jaar waarin de band nog op het toen al groeiende Jera On Air festival te zien was. Zeven jaar later is dat dan ook hét podium waar de mannen van Heideroosjes weer zullen schitteren. In het weekend van 27, 28 en 29 juni kunnen alle liefhebbers met enig gevoel voor nostalgie en een verlangen naar ‘toen’, nog één keer genieten van de punkband van weleer.

Kaarten voor het festival zijn reeds te koop via de website: www.jeraonair.nl en meer namen voor Jera On Air 2019 volgende week woensdag bekendgemaakt.