Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 17 april 2024

Scroll to top

Top

Heretic dropt nieuwe 7″ in Little Devil

Heretic dropt nieuwe 7″ in Little Devil
Guido Segers

Ja, je denkt vast: maar de Little Devil is toch niet in Eindhoven? Nee, klopt, maar Heretic was daar om hun 7″ te presenteren en dus gingen we ook een kijkje nemen voor een avondje satanic sleaze met een nadrukkelijk Misfits/Samhain smaakje met de nieuwe single ‘Samhain + Halloween’.

Tekst: Guido Segers | Foto’s: Justina Lukosiute

De single is natuurlijk twee maal een track uit de koker van niemand minder dan Glenn Danzig. Dat dit een van de inspiraties voor Heretic is, kan je ontgaan zijn. Althans als er een plaat voor je kop zit. Dus deze werd gepresenteerd op het kleinste grote podium van Tilburg. De heren hebben het wat zwaar deze avond, want gister in Keulen was het ook feest. Niemand kan precies vertellen hoe de band thuisgekomen is en wat er van de Duitse stad over is, maar het was in ieder geval goed.

Opener van de avond is het Franse Destrukt uit Thionville. Dat ligt net onder Luxemburg en het Nederlands van zanger T. Exumator is vreemd genoeg beter dan zijn Engels. Regelmatig brult hij hetzelfde scheldwoord, terwijl hij de pintjes rap wegtikt. Dat zorgt ervoor dat de set wat later ontspoort, maar Detrukt start heel strak met een duidelijke Celtic Frost vibe. De ‘Ugh’-brullen vliegen je dan ook om de oren en tot de track ‘The Witch’ gaat het dan ook zeer lekker. Als de set vordert, wordt T. Exumator een beetje onsamenhangend, maar qua stem blijft het uitstekend. Het soliede baswerk van A. Deathwitch en gitaarpartijen van T. Karburator staat als een huis, en drummer Y. Deathripper slaat op zijn bekkens tot de spaanders van zijn stokken afvliegen. We stevenen met een rap tempo naar het einde van de set toe, waar een gastzanger (die zich de held van de avond gaat maken, blijkt later) de Celtic Frost cover ‘Into the Crypts of Ray’ vertolkt met een vurige band. Lekker hoor.

Dan is het tijd voor Heretic. Zanger Thomas Goat klinkt vandaag minder als Cronos en meer als Lemmy met zijn schorre zang, maar de beste man heeft niet echt een rem daarin en brult met hetzelfde enthousiasme de teksten van ‘Gods over humans, slaves under satan’. Het publiek wil niet echt mee bij aanvang, maar daar weet Heretic altijd raad mee. Het plezier spat er dan ook weer vanaf tijdens de set deze avond bij het drietal, dat continue met een lach staat of zit te spelen. Toch lijkt de stem van de frontman echt steeds meer zoek te raken, maar dan is het maar even tanden op elkaar en doorschreeuwen lijkt. Gelukkig is het meezingehalte hoog en kan bassist Tony van Mierlo bijstaan tijdens veel songs. ‘Black Metal Punks’ wordt dan ook voor het podium met kracht meegebruld.

Het stoomt zo lekker door tot we bij de onvermijdelijke afsluiter komen. ‘Berzerker’ blijft een meesterlijke song en daar gaat het publiek toch even lekker hard op mee. Nog een enkele keer extra aanzetten en dan is het klaar. Toch wil iedereen meer, maar de zang is echt op. Gelukkig is dezelfde held (niet alle helden dragen capes, sommigen dragen gewoon een biker jasje) als eerder daar om met volle kracht de Venom cover ‘Countess Bathory’ ten gehore brengt. Beter kan het eigenijk niet worden vandaag en naar het schijnt ging het feestje daarna nog tot de kleine uurtjes door in Little Devil.