Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

“Zondaar” Björn van der Doelen houdt het graag klein

“Zondaar” Björn van der Doelen houdt het graag klein
Theo Miggelbrink

‘Een ex-voetballer (PSV) die rookt en zuipt en ook nog uit Brabant komt en die denkt dat hij een singer-songwriter is. Geef mijn portie maar aan Fukkie. Denk je. Tot je deze plaat opzet. Björn monkelt en mompelt en praatzingt zich met topband Allez Soldaat achter zich een weg je brein in. Een plaat als een poëziebundel zo mooi.’, schreef Jaap Boots ooit op zijn blog over Caballero Zonder Filter, Björn’s eerste plaat onder eigen naam.
De man met vrolijke twinkeling in zijn ogen, die koffie voor ons inschenkt terwijl wij plaatsnemen aan de grote eettafel bij hem thuis, lijkt echter weinig op de ‘rauwdouwer’ die Jaap Boots beschrijft. Ondanks zijn rossige baard en woeste haar.

Tekst: Theo Miggelbrink | Foto’s: Lot Grips

Dat Björn van der Doelen echter nog wel wat wat demonen te bezweren heeft moge duidelijk zijn. Getuige de song Eerwaarde Vader Zegen Mij Want Ik Heb Gezondigd, de titelsong van zijn nieuwste album dat op 14 december uitkomt. Als Björn zelf aangeschoven is met een glaasje ongezoete cranberry-sap. En de aftrap geeft met “Ik zou zeggen: ‘Ga je gang.’.” Informeer ik nieuwsgierig of de zonde ook het thema is van de nieuwe plaat. “Dat is hét thema van de plaat”, zegt Björn. “Dat is het openingsnummer en dan worden de zeven hoofdzonden elk in een liedje bezongen. Dus je hebt de lust, de jaloezie, de afgunst, de woede… Nou ja goed, zo heb je er zeven. En over elke zonde heb ik een liedje gemaakt. Die single is de proloog. En dan heb ik nog een epiloog om tot negen liedjes te komen, Want zeven liedjes is wel heel weinig. Of je moet ze zo lang maken als Meatloaf, dan heb je aan zeven liedjes genoeg. Maar zo lang zijn mijn liedjes nu ook weer niet.

Zonde & Cowboys

De song Eerwaarde Vader zegen Mij Want ik heb gezondigd heeft dankzij de kunstfluiter Geert Chatrou een onmiskenbare Western- en Ennio Morricone-feel. Een bewuste keuze zo blijkt. “Ik wilde een beetje een western-achtig Morricone-achtig gevoel. Het is een beetje een mix geworden. Omdat het óók kerkelijk moest zijn. In het begin hoor je dus een meerstemmig-mannenkoor en daar komt Geert doorheen gefloten. Uiteindelijk stond dat nummer er zo op. En de rest van de plaat heeft een beetje dezelfde sfeer. Dùs zo klinkt de plaat.”

Zonde en de Cowboy-thematiek zijn terugkerende thema’s op Björn’s albums. Op ‘Caballero Zonder Filter’ stond al het nummer Zeven Zonden en zijn vorige plaat had als titel ‘De Cowboy, De Outlaw, De Sheriff en De Hoer’. “Ja, dat blijft er zo’n beetje in zitten. Die platen zijn ook wel een beetje met elkaar verbonden. Die twee platen daarvoor onder de naam Allez Soldaat, dat waren toch een beetje oefeningen waarbij ik mijn vorm nog moest zien te vinden. En vanaf ‘Caballero Zonder Filter’ heb ik die vorm gevonden. Ik houd erg van die western-thematiek en van de sfeer die in die liedjes zit. Het gaat ook meer om de sfeer van-liedjes dan dat het heel erg gecomponeerd is. In de basis zijn mijn liedjes heel simpel. En Gabriël Peeters, de producer arrangeert dan die koortjes en die strijkers allemaal heel mooi. Waardoor er allemaal slimmigheidjes in zitten.

Eenvoud & Dialect

Dat zijn liedjes eenvoudig zijn geeft Björn de mogelijkheid om ook solo op pad te gaan. Met enkel een gitaar en zijn liedjes. Want de Brabantse troubadour beschouwt zichzelf vooral als een verhalenverteller. Een verhalenverteller die zijn liedjes het liefst in het Brabantse dialect zingt. “Het fijne van Brabants is inderdaad dat het wat zachter en lieflijker is dan Nederlands. Nederlands klinkt al gauw wat stijver vind ik. En op mijn allereerste plaat wilde ik ook alles in het plat Brabants zingen. Maar nu zing ik eigenlijk in mijn eigen Brabants. En dan kun je een beetje spelen. De ene keer is het ‘jouw boek’ en de volgende keer ‘oew boek’. En dat klinkt dan weer niet lekker. Dus dan kun je er weer ‘jouw boek’ van maken. Je kunt er een beetje mee spelen, om te kijken wat lekker klinkt.”


Vijfde plaat

‘Eerwaarde Vader Zegen Mij Want Ik Heb Gezondigd’ Is inmiddels Björns vijfde plaat. En de derde die hij onder zijn eigen naam uitbrengt.[De eerste twee kwamen onder de naam Allez Soldaat uit]. 

Albums

  1. 2010: Allez Soldaat – D’n Duivel Die Slaapt Nooit
  2. 2012: Allez Soldaat – Als de Wolven Janken
  3. 2015-Björn van der Doelen & Allez Soldaat – Caballero Zonder Filter
  4. 2017 Björn van der Doelen & De Huursoldaten – De Cowboy, De Outlaw, De Sheriff en De Hoer
  5. 2018 Björn van der Doelen & De Huursoldaten – Eerwaarde Vader Zegen Mij, Want ik heb Gezondigd

Line Up

De huidige line-up van Björn van der Doelen En De Huursoldaten bestaat naast Björn zelf uit Ruud van Den Boogaard (gitaar & zang), Ellen Jeurissen (zang), Harmen de Bresser (Höfner 500 & contrabas), Micha Porte (drums), Alex Akela (viool), Geert Chatrou (kunstfluiter), Matthijs Leeuwis (pedalsteel), Mirthe de Jonge (cello) en Gabriël Peeters (piano, zang pomporgel, gitaar, drums & basgitaar).

Labelbaas

Nadat Bastaard Platen (het label van Jeroen Kant & Matthijs Leeuwis) waarop o.a. Caballero Zonder Filter uitkwam, ophield te bestaan én een mailtje naar Excelsior Records niks opleverde besloot Björn om zijn vorige album ‘De Cowboy, De Outlaw, De Sheriff en De Hoer’ zelf uit te brengen op zijn eigen label ‘Val Allemaal Maar Kapot, Ik Doe Het Zelf Wel-Records’. Qua promotie krijgt Björn daarbij een beetje hulp van Modestus Records (het label van Guus Meeuwis) Maar verder is hij vrij om te doen wat hij wil. Dat betekent géén optredens in landelijke televisie-programma’s, want daar voelt hij weinig voor. Voor Omroep Brabant maakt Björn echter een uitzondering. “Kijk Omroep Brabant daar ben ik in twintig minuutjes en daar ken ik iedereen. Daar speel ik dan een paar liedjes en dan ga ik weer. Maar als het ver rijden wordt… Daar ben ik niet ambitieus genoeg voor.

De focus bij de promotie van zijn album ligt dus duidelijk op Noord-Brabant. “Laat mij hier lekker hier in de in de regio spelen. In theaterzaaltjes van tweehonderd, tweehonderdvijftig man, misschien driehonderd. Als dat lukt — en hier en daar lukt dat en ergens anders niet — dan is dat voor mij zat. Dan kun je genoeg verdienen. Lekker een beetje spelen. Je verkoopt een paar CD’tjes. En hier en daar een paar leuke festivalletjes. En that’s it! Sinds 2015 loopt het ook gewoon wel lekker. Sinds die Cabalerro-plaat… En ik heb alleen een theaterboeker en verder komt alles wel binnen. Ik heb vorig jaar een keer of tachtig gespeeld. En dit jaar kom ik op vijfenzeventig keer uit. En da’s écht gewoon veel voor het hoekje waarin ik zit. Weet je wel. Da’s heel lastig om daar aan de gang te blijven. Dus dat is ook een zegen. En dat is ook fijn. Aan de andere kant denk ik ook: ‘Ik heb mooie recensies gehad.’ Bijvoorbeeld zoals die Jaap Boots die iets moois over je zegt. En [tegen Lot] wat jij net vertelt, dat vind ik dan mooi [Lot is helemaal lyrisch over het nummer Fantini Farnese]. Dus als dat soort dingetjes lukken dan denk ik dan is het eigenlijk ook wel prima.

Album Release

De dertiende doen we een release in Son en Breugel en de veertiende is er een extra show. Die van de dertiende is al uitverkocht. Dus nu moeten we die van de veertiende ook nog een beetje vol zien te krijgen. Het optreden in Son & Breugel is in een oud kapelletje en gezien de thematiek van het album leek ons dat leuk. Dus we waren op zoek gegaan naar kerkjes. Maar da’s dan logistiek weer lastig. Want vaak zit daar geen horeca in. En ik had een keer in Son & Breugel gespeeld. En daar is het geluid heel goed en er zit een hotel bij waar je wat kunt eten… Je kunt er drinken en er zit een binnenplaatsje waar mensen kunnen roken. Daar moet je ook aan denken natuurlijk. En Son & Breugel is qua afstand van Eindhoven nog te overzien.

Je merkt wel; je moet er wel de auto voor in. En da’s kut. Mensen gaan toch het liefst op de fiets. Ikzelf ook! Pilske d’r bij. Maar het is nog te overzien Son & Breugel. En de veertiende staat het album ook op Spotify. En dan gaan we in maart een toertje doen.We wilden het album ook in december releasen. Gezien de thematiek en de kleur van de plaat. Zo vlak voor de kerst.

60.000 man

Björn heeft in een eerder interview voor Rockcity met Guido Segers al eens aangegeven dat hij bij optredens mensen het liefst in de ogen wil kunnen kijken. Dat staat toch een beetje haaks op zijn song Och War ik Maar Bruce Springsteen van ‘Cabalerro Zonder Filter’. Een artiest die doorgaans optreedt voor een publiek van tenminste 60.000 man. Maar dat nummer schijnt ook niet helemaal zonder ironie te zijn. “Kijk als je in een rockband zit dan is een vol uitverkochte zaal wel belangrijk denk ik”, zegt Björn. “Maar met wat ik maak is het heel fijn als je… [Björn zoekt even naar de juiste woorden]. Ik kan inderdaad in het publiek kijken en daardoor is optreden soms heel fijn. Want dan zie je dat het binnenkomt. Dat mensen op het juiste moment een glimlach krijgen. Of je ziet hun gezicht enigszins betrekken. Of ze reageren op de verhalen tussen de nummers door. En dat ís heel erg prettig. Da’s heel fijn. Dan krijg je heel veel liefde terug.

Maar als [net al bij Springsteen] een stadion van 60.000 man mij heel graag wil zien… Die gaan we dan in groepjes opdelen. Dan kom ik ook wel. Snap je. Maar het mooie aan wat ik nu maak is dat het in z’n kleinigheid ook gewoon mooi en charmant is, vind ik. En ik denk dat het bij veel artiesten een ego ding is… Dat als er máár zoveel mensen zijn… Leon Verdonschot heeft dat ooit gezegd, dat artiesten dan de mensen die er zijn kwalijk nemen dat er heel veel mensen niet zijn. Je moet natuurlijk blij zijn met de mensen die er zijn. Het blijft natuurlijk bijzonder dat de mensen de moeite nemen om naar jou te komen kijken en luisteren. Dus vandaar dat ik het prima vind als ze bijna op schoot zitten. Hoe dichterbij hoe beter.”

De albumrelease van ‘Eerwaarde Vader Zegen Mij Want Ik Heb Gezondigd’ is op 13 & 14 december 2018. in La Sonerie  in Son & Breugel. Tickets zijn te reserveren via Björn van der Doelen’s website.