Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 18 mei 2024

Scroll to top

Top

Wolfendale – Periscope

Wolfendale – Periscope
Reno van der Looij

Review Overview

Score
9
9

Prachtig!

Het donkere universum van Wolfendale

Eigenlijk zouden we als muziekliefhebber oprecht een beetje boos moeten zijn op Wolfendale. Boos omdat de Eindhovense band ons gewoon 7 jaar heeft laten wachten op het vervolg van de indie parel Forghorn. En bij het beluisteren van ‘Periscope’ word je bijna alleen maar bozer. Wat heeft Wolfendale ons namelijk nog meer allemaal onthouden als ze gewoon lekker albums waren blijven maken in de tussenliggende periode. We zullen het nooit weten. Laten we namelijk maar met de spreekwoordelijke deur in huis vallen: Periscope is een pracht van een album geworden. En zo maakt “boos” al snel plaats voor bewondering met dit fraaie werkstuk in handen.

Waar voorganger ‘Foghorn’ met ‘Crackling Jolts’ en ‘Dr. Henry Kazoo’ nog een paar makkelijk in het gehoor liggende hitjes kende, heeft de opvolger meer een conceptuele vibe. Waar het tegenwoordige veelal in de hedendaagse vluchtigheid draait om het losse liedje, valt de eenheid van deze plaat op. Een coherent geheel met een melancholische indie toonzetting, maar zeker nergens depressief, eerder dromerig. Er is heel veel aandacht besteed aan sfeer en toonzetting. Opvallend zijn de smaakvolle baslijnen die overal weer opduiken. De gitaar is een stuk minder prominent waar samples en synths overheersten. Het┬ámuzikale universum van Wolfendale is hiermee wat donkerder geworden. Echter nog steeds toegankelijk. Zelf willen de heren nog wel eens de link leggen met┬áDavid Lynch, de filmregisseur. Een vergelijking die zeker treffend is voor het indie georienteerde materiaal dat vooral tot stand kwam in de eigen studio op de Hurk in Eindhoven.

Er zitten staan geen uitschieters op Periscope, maar al helemaal geen vullertjes. Het niveau is en blijft namelijk ongekend hoog over de volledige speelduur. 10 nummers in slecht 37 minuten. Het doet enkel verlangen naar meer. Kwaliteit boven kwantiteit is ook iets waard en laten we dus maar hopen dat de band ons niet weer 7 jaar laat wachten. Want dan worden pas echt boos. In ieder geval met z’n allen op 1 februari naar de albumrelease show in de Effenaar om deze pracht live te aanschouwen.