Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 24 mei 2024

Scroll to top

Top

Dynamo Metalfest headliner Arch Ememy flink onder vuur

Dynamo Metalfest headliner Arch Ememy flink onder vuur
Redactie

De metalband Arch Enemy heeft momenteel een fiks imago probleempje. De band waarvan onlangs bekend werd dat ze deze zomer voor de tweede keer Dynamo Metalfest mogen headlinen ligt op social media en op diverse sites flink onder vuur nadat een fotograaf besloot een onenigheid met het management uit de doeken te doen. Saillant detail; de manager van de band is de vorige zangeres Angela Gossow.

Wat is er aan precies de hand? J. Salmeron, fotograaf voor Metal Blast Magazine schoot plaatjes van de band op Fortarock 2018. Arch Enemy zangeres Alissa White-Gluz re-post 1 van de foto’s. Inclusief de credits van de fotograaf op haar instagram account. Niet geheel volgens de spelregels, maar no harm done there zou je zeggen… Wanneer vervolgens ook het aan Arch Enemy gelinkte merchandisebedrijf Thunderball Clothing zonder toestemming met dezelfde foto aan de haal ging, werd voor de fotograaf echter een grens overschreden. Hier werd zijn werk zonder vergoeding voor commerciële doeleinden gebruikt.

Aan een verzoek tot compensatie, nota bene in de vorm van een bescheiden donatie (100 dollar) aan een goed doel, werd geen gehoor gegeven. De fotograaf bleef het management op zijn rechten wijzen, waarna het Arch Enemy management de fotograaf liet weten nooit meer bij een concert van de band zou worden toegelaten. Bovendien blijkt uit de correspondentie dat de band niet helemaal begrijpt hoe copyright werkt of er simpelweg lak aan heeft. In onderstaand filmpje een “recap” van heel het verhaal. De long-read inclusief alle details en screenshots vind je hier.

History repeats bovendien: het blijkt inmiddels niet het enige akkefietje aangezien de Nederlandse fotografe Anouk Timmermans ook al eens met een verongelijkte Gossow te maken kreeg en zonder pardon van alle guestlists werd verwijderd. Het enige wat ze daarvoor hoefde te doen, was de band aanspreken op het zonder toestemming delen en hergebruiken van haar fotomateriaal. (tekst gaat verder onder het filmpje)

Onder vuur op social media

Het vuurtje lijkt gezien de comments op de Arch Enemy Facebook pagina voorlopig ook nog niet geblust. Ondanks dat moderators negatieve comments op Facebook snel proberen te verwijderen blijven de negatieve comments binnenstromen. Op Instagram is de optie op te reageren volledig uitgeschakeld. Ze hebben er een dagtaak aan om deze “PR hell” het hoofd te bieden. Momenteel zwijgt de band in alle toonaarden en is het lastig om zonder officieel Arch Enemy statement de andere kant van het verhaal te beoordelen. Wordt vast nog ergens vervolgd alvorens de band in Eindhoven het podium wederom gaat betreden…. (tekst gaat verder onder de screenshots)

 

 

Eindhoven Rockcity fotomateriaal

En die foto boven ons eigen artikel dan? Daar waren we in dit geval keurig voor geaccrediteerd tijdens het vorige optreden op Dynamo Metal Fest van Arch Enemy. Elke Teurlinckx schoot voor Eindhoven Rockcity de plaatjes die dag. Wij sturen onze fotografen ook regelmatig op pad en hopen dat ook dat copyright recht wordt aangedaan. We gebruiken op onze site zoveel mogelijk eigen fotomateriaal of maken gebruik van het materiaal dat promotors e.a. ons ter beschikking stellen. Of we vragen bevriende fotografen/websites of we materiaal van ze mogen gebruiken. En dat gebeurt ook vice versa. Zo werkt het nu eenmaal als je een uit de hand gelopen hobby zoals deze site in de lucht moet houden. Dat doen we overigens met plezier.