Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

De album jaarlijsten van de Eindhoven Rockcity Redactie 2018

De album jaarlijsten van de Eindhoven Rockcity Redactie 2018
Redactie

Elk jaar verzamelen we wederom de lijstjes van onze eigen redactie. Dat is een avontuur van deadlines, keuzes en natuurlijk de napret/spijt van net die éne plaat vergeten. Afijn, we zijn er weer uit en hieronder vind je alle jaarlijstjes + de Eindhovense bonusplaat (de favoriete plaat van Eindhovense bodem dus). Wat we alvast kunnen verklappen is dat onze redactie bij de Eindhovense bonusplaat An Evening With Knives – Serrated het vaakst werd genoemd. Of ze dit ook de Eindhovense plaat van het jaar oplevert is nog even wachten, aangezien we morgen de jaarlijsten van de Eindhoven Rockcity scene (muzikanten, programmeurs, promotors, bookers ert) publiceren.

Het lijkt overigens dat de lijsten ieder jaar diverser en diverser worden. Waar we in 2015 met gemak  Ghost als winnaar konden aanwijzen, werd het in 2016 al een stuk moeilijker. David Bowie kwam toen net bovendrijven als meest genoemde plaat. Net als vorig jaar kunnen we er nu wederom echt geen chocolade meer van maken, dus oordeel vooral zelf. Hier zijn de eindlijsten van de Eindhoven Rockcity redactie!

Jaarlijstjes Eindhoven Rockcity Crew

Guido Segers

Hoofd- en eindredactie Eindhoven Rockcity, redacteur/schrijver Echoes & Dust, Never Mind The Hype en blogger op Stranger Aeons. Klimt veel, leest veel en weet niet waar Snapchat goed voor is. 

 1. From The Bogs of Aughishka – Mineral Bearing Veins
 2. Primordial – Exile Amongst the Ruins
 3. Ghost – Prequelle
 4. Erdve – Vaitojimas
 5. Gaerea – Unsettling Whispers

Eindhovense bonusplaat: Tsar Bompa – Serieuze Muziek voor Guido Segers in A

Elk jaar maak ik van de gelegenheid gebruik om te zeggen dat ik een hekel heb aan lijstjes. Dit jaar zou ik zo nog 20 bands aan het lijstje toe willen voegen, van Ultha, tot Insect Ark en Spaceslug. Mooi spul allemaal, maar er is gewoon te veel. Dus op nummer 1 maar de meest bezielde en grijpende plaat van het jaar. Ook voor het Eindhovense is het normaal een struggle, maar dit keer was er een plaat waar ik niet omheen kon en die ik bovendien ontzettend tof vind. Bedankt nog daarvoor dame en heren. Ook komt er een nieuwe aan van Björn van der Doelen, waarvan ik zeker weet dat dit bijzonder gaat zijn. Naja, je kan ze niet allemaal noemen, toch?


Reno van der Looij

Hoofd- en eindredactie Eindhoven Rockcity. Recensent. Concert- en festivalfotograaf en doet moeilijk over craftbeer. Website owner Eindhoven Rockcity. Voetbalt wat, gaat af en toe snowboarden.

 1. A Perfect Circle – Eat the Elephant
 2. Oceans of Slumber – The Banished Heart
 3. Svalbard – It’s hard to have Hope
 4. Conjurer – Mire
 5. The Ocean – Phanerozoic I: Palaeozoic

Eindhovense bonusplaat: An Evening With Knives – Serrated

In tegenstelling tot mijn collega Guido ben ik dol op lijstjes. Het is alleen zo vervelend dat er maar 5 in passen. De nummer 1 en 2 staken zondermeer boven de rest uit, maar daaronder was het regelmatig stuivertje wisselen. Dus dan is een stukje tekst als deze altijd een mooie plek om ook te wijzen op de sterke platen van Black Peaks (All that Divides), Amorphis (Queen of Time), Skeletonwitch (Devouring Radiant Light), Ghost (Prequelle), Tribulation (Down Below), Manes (Slow Motion Death Sequence) en The Pineapple Thief (Dissolution).


Roy Verhaegh

Schrijver/recensent voor Eindhoven Rockcity, 3voor12/Eindhoven en Festivalinfo. Klimt in palen voor de hobby, nog niet te huren voor feesten en partijen.

 1. Zeal & Ardor – Stranger Fruit
 2. Listener – Being Empty : Being Filled
 3. Terror – Total Retaliation
 4. Frank Turner – Be More Kind
 5. Bleed From Within – Era

Eindhovense bonusplaat: Superhero Status – Escape The Herd

Lijstjes, we zijn er dol op. Voor mij begint die tijd altijd met het begin van het nieuwe jaar. Ik graai naar alles wat uitkomt dat jaar, stop het in één grote lijst op Spotify en laat de magie zijn werk doen. Wat blijft hangen dat jaar, wat vervaagt en waar zal nooit meer over gesproken worden (*KUCH Machine Head – Catharsis KUCH*).  Net als ieder jaar was het een opmerkelijk en bijzonder jaar, maar wat voor mij het jaar tekende was toch Zeal & Ardor. Ik had ze net te laat in 2017 ontdekt, waardoor Devil Is Fine niet meegenomen kon worden in de lijst, maar Stranger Fruit is een driedubbele goedmaker. Het is vreemd, het is lekker, het is anders: daar hou ik van.

Justina Lukosiute

Fotografe en soms zelfs schrijver voor Eindhoven Rockcity. Van origine Litouws, maar kan geen Lee Towers grappen meer aanhoren.

 1. Jozef van Wissem – We Adore You, You Have No Name
 2. Einar Selvik & Ivar Bjornsson – Hugsjá
 3. Black Heart Rebellion – plays A Girl Walks Home Alone At Night
 4. King Dude – Music To Make War To
 5. Ghost – Prequelle

Eindhovense bonusplaat: An Evening With Knives – Serrated

Remco Moonen-Emmerink

Platenzaakeigenaar van Velvet Music. Schrijver voor Eindhoven Rockcity, 3VOOR12/Eindhoven en MANIA. Speelt ook bas in Japanese Super Cock. Komt van waar ze nog  Dommelsch schenken.

 1. Marianne Faithfull – Negative Capability
 2. Marlon Williams – Make Way For Love
 3. Glen Hansard – Between Two Shores
 4. Jonathan Wilson – Rare Birds
 5. Man From The South – The Disappearance Of Man From The South

Eindhovense Bonusplaat: Christof van der Ven – Empty Handed.

In een jaar als 2018 is het maken van een top 5 een bijna onmogelijke taak. Uit een shortlist van meer dan 200 albums selecteerde ik deze vijf als mooiste van het jaar. Opvallend wel dat mijn topalbums van dit jaar allen lekker rustige platen zijn en het betere rockwerk mijn lijstje niet heeft gehaald dit jaar. Net buiten de lijst vielen Jack White, Sleep, Chelsea Wolfe, Black Rainbows, Black Tusk, en noem zo nog maar een 186 namen. Op naar een rockend 2019!

Des Crusade

Geluidsknutselaar, muzikaal snob en drummer bij hardcore orkestje Crusade. Op zoek naar nieuwe muzikale uitdagingen. Lult graag, en is daarmee prima op zijn plek bij Eindhoven Rockcity.

 1. Tongue Party – Looking for a Painful Death
 2. Azusa – Heavy Yoke
 3. Drug Church – Cheer
 4. KEN mode – Loved
 5. The Agony Scene – Tormentor

Eindhovense Bonusplaat: SØWT – Junkie’s Boneyard

Leermoment van 2018: het opstellen van een jaarlijst gaat veel gemakkelijker als je door de maanden heen een beetje bijhoudt wat er zo allemaal voorbij komt. Een paar platen waarvoor de verwachtingen hooggespannen waren, vielen helaas wat tegen – denk aan Idles, Electric Six en Tangled Horns. Maar wat zaten er veel goeie tussen, en ook lokaal. Niet alleen SØWT, maar ook Super 88, Humans Screaming Like Goats – en niet in de laatste plaat ben ik trots op de DIY ep die Crusade dit jaar heeft afgeleverd. De keuze voor de top 5 bleef lastig, maar het resultaat zijn een serie knallers van albums, na veel wikken en wegen aangevoerd door de overtuigende tegendraadsheid van Tongue Party. Laat die ’19 knijters maar komen…

Paul Verhagen

Fotograaf voor Eindhoven Rockcity, Never Mind the Hype en vele anderen. Ook huisfotograaf bij de Effenaar en op Eindhoven Metal Meeting en Roadburn. Doet opvallend vaak zwart-wit.

 1. Judas Priest – Firepower
 2. Thy Catafalque – Geometria
 3. Wiegedood – De Doden Hebben Het Goed III
 4. Ultha – The Inextrincable Wandering
 5. Necrodeath – The Age of Dead Christ

Eindhovense bonusplaat: An Evening with Knives – Serrated

Maurice van der Heijden

Maurice luistert veel muziek en schrijft regelmatig reviews voor Eindhoven Rockcity. Ook reist hij stad en land af voor de tofste, meest ondergrondse shows.

 1. Sleep – The Sciences
 2. Jk Flesh – New Horizon
 3. Dödsrit – Spirit Crusher
 4. Bongripper – Terminal
 5. Uncle Acid & The Deadbeats – Wasteland

Eindhovense bonusplaat: Bart van Dongen & Richard van Kruysdijk – One Two Three Four Five

In 2018 is weer veel zalige muziek verschenen maar een echte topper heb ik niet kunnen ontdekken. Ik had ontzettend veel moeite met de top 5 samen stellen. Helaas vielen Thou – Magus, Shining – X – Varg Utan Flock en Anna Von Hausswolf – Dead Magic er net buiten.

Antoon van Horrik

Schrijver voor Eindhoven Rockcity en vindt lijstjes maken een uitdaging. Maar dat doet hij wel gewoon.

 1. King Buffalo – Longing to be the Mountain
 2. Conan – Existential Void Guardian
 3. Zeal & Ardor – Stranger Fruit
 4. Colter Wall – Songs of the Plains
 5. The Prodigy – No Tourists

Eindhovense bonusplaat: Komatsu – A New Horizon

Lijstjes maken: het blijft een uitdaging. Muziek luisteren is vooral een tijdloze ontdekkingsreis. Toch ben ik maar even het archief van 2018 ingedoken en ik heb geprobeerd een selectie te maken waarbij de volgorde eigenlijk niet zo van belang is. Het is vooral een lijst geworden gebaseerd op bezochte concerten, jeugdsentiment en verse herinneringen. De nieuwe albums van Sleep, All Them Witches, High on Fire en Marijannah hadden er ook zomaar in kunnen staan.

Mike Dobber

Muzikale veelvraat (en uitspuwer). Met Zalm en A Million Squeaks Will Do You No Harm streelt hij je trommelvliezen en runt hij cassette label Barreuh Records.

 1. Constant Mongrel – Living in Excellence
 2. Caroline Rose – Loner
 3. Soccer Mommy – Clean
 4. GusGus – Lies are More Flexible
 5. Dj Richard – Dies Iræ Xerox

Maar de beste releases van dit jaar kwamen gewoon uit Eindhoven en maakte hij helemaal zelf.
ZALM – Het Neusje van de ZALM
A Million Squeeks Will Do You No Harm – FUCKER

Theo Miggelbrink

Schrijver bij Eindhoven Rockcity, 3VOOR12/Eindhoven en 3VOOR12/Gelderland. Maar eigenlijk gaat Theo vooral graag heel veel concertjes af.

 1. Ben Harper & Charlie Musselwhite – No Mercy In This Land
 2. Björn van Der Doelen – Eerwaarde Vader Zegen Mij Want Ik Heb Gezondigd
 3. Nana Adjoa – Down At The Root
 4. Marlon Williams – Make Way For Love
 5. Donna Blue – Donna Blue (7″ EP)

Eindhovense bonusplaat: Iskaa & The Red Cars – Rough Sketches

Lastig kiezen wat de top 5 is van de vijftien platen die ik oorspronkelijk had. Maar de bovenstaande artiesten wisten vaak ook live veel indruk te maken. Dat kon zijn in de grote zaal van Paradiso (zoals Ben Harper & Charlie Musselwhite maar ook in een piepklein kroegje als de Gouden Bal, zoals Donna Blue tijdens de Popronde). Vandaar deze top 5. En die Bonusplaat? Geen idee eigenlijk of ‘Rough Sketches’ een officiele release is maar reuze fijn dat de vroegere frontvrouw van o.a. The Sugarettes weer muziek maakt!


Yme van Galen

Schrijver voor Eindhoven Rockcity en runt ‘Nieuwe Vonken’. Hij speelt ook muziek in Dutch Balls…oh nee, Razassa. Yme heeft vooral heel weinig tijd om stil te zitten en is daarmee de overenthousiaste jonge hond binnen het team.

 1. Shining – X – varg utan flock
 2. Avatar – Avatar Country
 3. Speciaal Onderwijs – Verboden voor Meisjes
 4. TesseracT – Sonder
 5. A Perfect Circle – Eat the Elephant

Eindhovense Bonusplaat: Crusade – Crusade

AAAAA lijstjes WAT?! Waarom heeft niemand me dit verteld? Rustig. Rustig… Ook mijn lijstje is best.. Rustig.. Naast interesse in lokale bands geniet ik voornamelijk van bands die een complete brainfart forceren op de vraag in welk genre ze eigenlijk vallen. Niet van die atmosferische metaaljazz met mongoolse keelzang uitsluitend in kwartnoten gespeeld, maar bands die precies zichzelf zijn en daarbij hun eigen plekje innemen in de wereld. Òf bands en nummers die je spontaan een regressie bezorgen tot aan de eerste mens waardoor je er toch achterkomt dat we echt nog niet zo heel ver met onze primitieve driften uit elkaar gegroeid zijn. Dat je spontaan op je stoel gaat staan en met dingen gaat smijten tijdens het procesmatig produceren van oergeluiden (Of misschien ben alleen ik dat). Verder is overgeproduceerde zooi bij mij steeds minder welkom, dat filtert het karakter vaak. Dus kom bij mij niet meer aan met dingen als de nieuwe Five Finger Death Punch, die zijn mijn interesse verloren. Stay Real.

Daarom staat Shining momenteel bovenaan de lijst, voor als je de krochten van de betekenis ‘bruut’ wil verkenen, staat pal onder het woord ‘gestoord’ bij deze band. Verder raad ik graag nog aan uit 2018: Melvins – Pinkus Abortion Technician, Powerwolf – Sacrament of Sin, Beartooth – Disease, Slash – Living the dream (Voegt niks meer toe, nog steeds lekker) en Devildriver – Outlaws ‘Til the End, Vol. 1