Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 20 juni 2024

Scroll to top

Top

Nieuwe Vonken: ‘Hex.’

Nieuwe Vonken: ‘Hex.’
Yme van Galen

Uit alle hoeken getrokken en zonder labeltje: muziek met een functie. Want netjes in een vakje passen is leuk en al, maar muziek gaat om meer dan alleen dat toch? Muziek is een medium en bovendien een speciaal plekje om je thuis te voelen. Zo schrijft Hex. vanuit een eigen ziel en ambitie. Tijd om het woord aan de band te geven:

Stel jezelf even voor en vertel ons eens hoe het allemaal begonnen is?
“We hebben hex. opgericht in de zomer van 2016, bestaande uit Lisa-Mae Slijk achter de microfoon, Jeroen Joosten op gitaar en backing vocals en Koen van Meijel, verantwoordelijk voor de drums en programming. Lisa plaatste een oproep op Facebook voor een band die ze nodig had voor een auditie. Jeroen zag het en nodigde Koen uit om ook mee te doen. Het beviel ons zo erg dat we besloten ermee door te gaan. Na twee jaar besloten we dat we genoeg geschreven en gerepeteerd hadden dat het tijd werd om onszelf te presenteren aan de buitenwereld.”

Zaten jullie eerder in andere bands of kennen we je ergens van?
“Jeroen en Koen waren de kern van een post-hardcore band genaamd Take Your Marks, opgericht in 2011. Als Take Your Marks hebben ze binnen een paar jaar door heel Limburg opgetreden, hoewel er maar een enkele show is geweest in Eindhoven. De band viel rond 2014/2015 uit elkaar, dus hex. voelt als een soort nieuw begin. We kunnen onze ervaringen gebruiken om te weten hoe we dingen wel en niet moeten aanpakken.”

Wat zijn de grote inspiraties voor je eigen sound?
“Hoe cliché het ook klinkt, we denken niet echt binnen genres. We noemen onszelf alternatieve rock door een gebrek aan betere term, maar het overkoepelt alles van dromerige pop tot metal en hardcore. We houden allemaal wel van rock bands als PVRIS, Enter Shikari, Arcane Roots en Dream State, maar individueel halen we ook inspiratie uit andere hoeken. Denk bijvoorbeeld aan heftigere bands als Architects en Northlane, popartiesten als Lorde en Demi Lovato. Het is de combinatie van al deze dingen dat ons zo eclectisch maakt. We hebben onder ons drieën een Spotify-playlist waarin we dingen zetten die ons op een manier inspireren en momenteel zitten daar 100 verschillende artiesten in.”

Wat is het verhaal achter de muziek en wat wil je de wereld vertellen?
“Vaak schrijven we over erg persoonlijke dingen en het is fijn voor ons dat we een plek hebben waarin we onszelf helemaal kunnen uiten. Het stukje loslaten en acceptatie vinden we dan bij elkaar. We tacklen serieuze onderwerpen binnen onze muziek, zoals mentale gezondheid en disfunctionele thuissituaties. Het is niet het einde van de wereld om je heen als je je niet een keer op je plek voelt, dat is wat we de wereld willen vertellen.”

Waarom gaat Eindhoven Rockcity sowieso meer over je horen? Of wat is er zo eigen aan jullie?
“Onze muziek is voor ieder wat wils. We overschrijden graag de grenzen van genres, zodat we altijd wel op een manier onverwacht uit de hoek kunnen komen. Muzikaal gezien is onze opzetting heel anders dan je zou verwachten bij een normale rock band, omdat we met zijn drieën zijn. We doen dingen graag buiten de regels om, op onze eigen manier.”

Wat is het meest ‘rockcity’ plekje van Eindhoven?
“Voor ons is het Stroomhuis en Dynamo. Stroomhuis omdat het een erg pure venue is. Alles wat daar gebeurt voelt zo vertrouwelijk en huiselijk, en het is de plek waar je jezelf kunt zijn. Het is tof hoe daar alles zo DIY gebeurt. Dynamo is de plek waar alle grote voorbeelden van ons ooit gestaan hebben. Van grote internationale bands tot de locals.”

Wat zijn de meest ultieme ‘rockcity’ platen?
“Twee Eindhovense bands die we echt tof vinden zijn Donny Detox en The Ballet Bombs. Dit omdat zij zó zichzelf laten zien. Als we out-of-the-box denken, dan komen we ook heel snel bij Nocturnal Waters, die half uit Eindhoven, half uit Den Bosch komt.”

Wat zijn de toekomstplannen?
“We zijn al een tijdje bezig met het opnemen van zoveel van onze nummers, zodat we dit aan iedereen kunnen laten horen. Sowieso hebben we voor de eerste paar maanden van 2019 al wat leuke nieuwe dingen gepland staan. Ook willen we zo snel mogelijk zoveel mogelijk shows spelen, zodat we steeds meer en meer mensen kunnen bereiken. We blijven gewoon doorgaan met waar we al mee bezig zijn, en doen dat gewoon steeds een klein stukje beter.”

Waar kunnen mensen jullie live in actie zien binnenkort?
“We hebben nog geen echt grote shows op de planning staan, maar we zijn heel hard bezig om iets cools op te zetten. Als voorproefje staan we op 20 januari in PopEi. We zijn altijd te vinden op onze Instagram en Facebook-pagina’s. Daar laten we weten als we shows of iets anders hebben.”