Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 24 mei 2024

Scroll to top

Top

Palais Ideal – Context Collapse

Palais Ideal – Context Collapse
Guido Segers

Review Overview

Score
8
8

Energie

Stuwend, kil en donker

Palais Ideal doet graag dingen met de brokstukken van post-punk, new wave en goth. Met vintage apparatuur vormt het duo dat om tot kille, knetterende nummers die het zonlicht een beetje bleker maken en een portie melancholie over je uit storten.

Na het album ‘No Signal’, wat aan het begin van het jaar uitkwam, heeft de band het druk gehad. Onder andere met cureren van het gloedjenieuwe Transmission Festival dat in Dynamo zal plaatsvinden. Inmiddels volgde ook de nieuwe release¬†Context Collapse,¬†met twee nieuwe nummertjes van John Edwards en Richard van Kruysdijk, opgenomen met John Fryer (bekend van Depeche Mode, Nine Inch Nails en HIM).

De eerste track tikt iets meer dan vier minuten door met een kille, robotiseer drum en ergens zelfs een verhaalt solo-riffje lijkt wel. Het geluid voelt iets meer upbeat dan op de vorige plaat, maar ook wat harmonieuzer en meer gebalanceerd. Uiteraard met de strakke beat die je mag verwachten van de heren. De kraakheldere sound, die maakt het ook een goede binnenkomer.

‘A State of Confusion’ volgt met een wat tragere opkomst en van die snerpende high-hats. De donkere, booming klanken geven veel ruimte voor een minimaal, maar crunchy ritme dat lekker doordendert. Voortstuwend, dat is het juiste woord voor deze mix van EBM en industrial klanken. Het nummer vangt ook meer melodie en een andere structuur lijkt, misschien meer een poppy vibe dan de beklemmende electronica waar we Palais Ideal inmiddels zo goed van kennen. Het werkt uitstekend en laat horen dat de band klaar is voor hun volgende wapenfeit.