Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 april 2024

Scroll to top

Top

Nieuwe Vonken: ‘The Cursed Crew’

Nieuwe Vonken: ‘The Cursed Crew’
Yme van Galen

Na enige zoektocht naar de juiste stuurlui is de bemanning genaamd ‘The Cursed Crew‘ nu op volle sterkte. Recht uit de Gouden Eeuw en met de wind goed in de zeilen vaart het schip over de ruige golven van de death metal ondersteund met galopping ritmes. Ze kijken nog een keer naar hun kompas om hun route te verifiëren en inderdaad, deze staat op rampenkoers.

Stel jezelf even voor en vertel ons eens hoe het allemaal begonnen is?

“Een aantal jaar geleden viel mijn (Martin’s) band uit elkaar. Ik wilde verder met muziek maken maar in een andere richting dan voorheen. Samen met de zanger en de drummer van de vorige band ben ik een nieuwe band begonnen. Een voormalig collega van mijn vader (Herman) werd ingelijfd als bassist; zo is de eerste formatie van de Flying Dutchmen ontstaan.

Niet lang daarna echter, besloten zowel de zanger als de drummer de band te verlaten om zich op andere interesses te kunnen richten. Daarop heb ik een online advertentie geplaatst om een nieuwe drummer te vinden. Deze werd beantwoord door Johan, die zich na een korte auditie bij de band voegde. Herman is toen gewisseld van basgitaar naar gitaar, want wie heeft er nu eigenlijk een bassist nodig?

Met de ritme sectie compleet  gingen we op zoek naar een vocalist die de teksten eer aan kon doen. We vonden vrij snel de geschikte front-vrouw in onze huidige zangeres Hilke. We kwamen haar tegen toen ze nog maar net was gestart grunten; vonden dat ze een kans verdiende en hebben sindsdien niet meer omgekeken. We hebben tot nu toe de tijd genomen om op te bouwen, voornamelijk omdat we eerder niet voldoende tijd beschikbaar hadden (vanwege werk) om ons te kunnen richten op actief live optreden.

Na een flink aantal uren wekelijks samen te hebben gespeeld in het oefenhok in Helmond hebben we voor onszelf twee doelen gesteld; toch het vinden van een bassist en het vinden van een aantal live optredens. Het eerste optreden was vrij snel gevonden; we hebben met veel plezier gespeeld in Cafe de Kroeg in Geldrop (inmiddels helaas weg), nog altijd zonder bassist. Kort daarna hebben we besloten de bandnaam te veranderen nadat we een aantal andere bands en bedrijven vonden die dezelfde naam hanteerden.

Zodoende ontstond The Cursed Crew, nog altijd zonder bassist overigens. Meerdere bassisten hebben kortstondig bij de band gespeeld en zijn ook weer vertrokken. Uiteindelijk vonden we onze huidige bassist/vegetariër Toby (elke band heeft een vegetariër nodig om uit te lachen). We zijn zeer tevreden met onze  bezetting and we hopen de band in deze vorm de komende tijd bij elkaar te kunnen houden.

Dus nu bestaat the Cursed Crew uit:
Martin Jordaan – Gitaar en Back-up vocals
Herman Eising – Gitaar
Hilke Beetz – vocals
Toby Thompson – Bas
Johan Verhoeven – Drums”

Zaten jullie eerder in andere bands of kennen we je ergens van?

“Waarschijnlijk heeft niemand van onze vorige bands gehoord en zijn we ook niet bekend, wel was de oude bandnaam The Flying Dutchmen en hebben regelmatig ergens gestaan.”

Wat zijn de grote inspiraties voor je eigen sound?

“We zijn allemaal verschillend in de band, niet alleen als personen maar ook op muzikaal vlak. Iedereen heeft verschillende stijlen, en in metal kunnen  de verschillen niet groter uit een liggen. Sterker nog onze inspiratie ligt er buiten omdat we zo verschillend zijn. Ik luister graag naar deathcore, Toby houd van Crust punk, Johan is meer een jongen van de melodische death metal, Herman is een persoon die van bleus en psychedelische rock houd en te slot hebben we Hilke, ze luistert naar pop idolen maar ook naar super lompe metal. We halen dus inspiratie uit wat ons leuk lijkt of wat we gaaf vinden klinken.

Qua geluid zijn we een mengeling van allerlei stromingen en dingen maar het belangrijkste is dat we  death metal spelen met ‘galloping’ ritmes en teksten over de gouden eeuw.”

Wat is het verhaal achter de muziek en wat wil je de wereld vertellen?

“The Cursed Crew  is een band die verhalen verteld over de glorie en gruwel van de goude eeuw . Ik hoor mensen al denken, dus jullie zingen over slaven handel? Het antwoord is: “ Ja, dat doen we”, keuren we het goed? Nee, maar het is gebeurd in de goude eeuw en dus zingen we er over. Maar we hebben veel meer topics dan alleen slavenhandel. Schepen, muiterijen, kapingen, zeeslagen maar ook teksten over vernietigde dorpen. Er is genoeg gebeurd om teksten uit te kunnen halen. Dit zal sommige mensen goed liggen en andere niet, maar dat is het risico van het vak laten we maar zeggen hahaha.”

Waarom gaat Eindhoven Rockcity sowieso meer over je horen? Of wat is er zo eigen aan jullie?

“Doordat we een eigen geluid hebben, een vocaliste die een brute strot heeft en we een complete show neer kunnen zetten (ja op het podium hebben we ook het thema doorgetrokken). En daarbij hebben we en vreemde gitaarstemming (volgens velen i.i.g.).”

Wat is het meest ‘rockcity’ plekje van Eindhoven?

“Dit is een moeilijke vraag omdat het overal en nergens is dus zullen we een paar namen noemen. Dynamo, Effenaar, The Jack, Altstadt, popei, het stroomhuisje, Burgers en omdat hij veel bij elkaar brengt en toch wel een goed middelpunt is voor muziek in Eindhoven Ray elpee (RayLP).”

Wat zijn de meest ultieme ‘rockcity’ platen?

Sisters of suffocation – Anthology of Curiosities
Peterpan Speedrock – Killermachine
Komatsu – A New Horizon
White Boy Wasted – The dirty south special
Rompeprop – Hellcock’s Pornflakes
An Evening With Knives – Serrated

Wat zijn de toekomstplannen?

“We hopen vooral vaak te kunnen spelen en bekender te worden in Eindhoven en omstreken. Daarna natuurlijk de weide wereld in haha.”

Waar kunnen mensen jullie live in actie zien binnenkort?

“-We hebben net een optreden gehad in The Little Devil en hopen nog wat nieuwe gigs binnen te halen binnenkort. Ik wil zeggen houd vooral de Facebook of de website van The Cursed Crew in de gaten voor up dates. www.TheCursedCrew.com
-21 April BMM-festival in Deurne (NL)
-3 Mei Metalcafé de witte Wolf in Groningen (NL)”

Willen jullie nog iets anders kwijt dat we niet gevraagd hebben?

“We willen iedereen bedanken die ons gesteund heeft om hier te komen maar daarbij ook de mensen die ons nog gaan steunen.”