Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 mei 2024

Scroll to top

Top

Red Devil – Shake Your World

Red Devil – Shake Your World
Yme van Galen

Review Overview

Score
7.5
7.5

Driving!

Rock zoals je het wil, verwacht, maar vooral gewoon precies zoals je het krijgt

Solo’s, rebelse teksten, solo’s en aanstekelijke melodieën in een rauwe dosis recht-toe-recht-aan rock’n’roll. ‘Shake Your World’ kwam deze week via de indirecte post bij ons op de deurmat te liggen. De cover bevat een voertuig dat alles eruit gesloopt lijkt te hebben dat niet met snelheid te maken heeft. Niet heel praktisch voor op de weg natuurlijk, maar het geeft wel meteen mooi weer wat we van de band kunnen verwachten: een goede portie ‘no bullshit rock’n’roll’ zoals we dat graag zien in ons karakteristieke stadje, niet teveel onzin maar gewoon gas geven. Wat wel opvalt is dat de fysieke kopie minder nummers bevat dan de versie op de digitale platforms, dus voor het gemak kijken we hier naar de meest volledige versie.

“The world is a better place when i’m drunk” – Red devil

 

 

Red Devil draagt een oude sound in een modern jasje, dat maakt dat de gitaren wel lekker scheuren  op de manier zoals je dat verwacht van een band die lekker oldschool wil rocken, maar dan met iets meer body. Ieder nummer heeft ook weer een net iets andere benadering, zo is titeltrack ‘Shake Your World’ wat vunziger van geluid, ‘Devils Rock’ bijvoorbeeld weer een stuk divergenter en ‘One More Time’ neemt veel gas terug. Dat past de tracks hoe dan ook erg goed. Vooral de basgitaar schakelt doorgaans tussen een meer en minder prominente positie, over de bas mag ook nog gezegd worden dat deze een aardig complementair geluid heeft, terwijl het met vlagen ook weer lekker door de mix stompt. Ook de rokerige stem van frontzanger Ivo van de Molengraft past goed bij het palet van de doorgewinterde rockers.

‘Shake Your World’ is in ieder geval van top tot teen doordrenkt met drive. Daarnaast hebben de nummers ook allemaal een sterk melodisch verloop, wat de plaat ook op zijn eigen manier catchy maakt. Als kers op de taart sluit ‘Monster’ de Extended Play af, welk begint met een intro waarbij de verbeelding van een daadwerkelijk monster op een levendige manier aangewakkerd wordt. De bas, gitaar en kick vechten daarna allemaal een beetje om wie de laagste frequentie mag innemen en ondanks dat dat ervoor zorgt dat ze elkaar een beetje wegdrukken in de mix siert dat een track genaamd ‘Monster’ ook wel.

Is Red Devil de band die je op zet wanneer je nieuwe vertakkingen in de eindeloos uitdijende branche van muziek wil ontdekken? Waarschijnlijk niet. Maar het is wellicht wel de band die je op zet als je zin hebt in een goede pot rock, nostalgie met iets meer pit wil aanzwengelen, of gewoon een goede avond uit je dak wil gaan. De formatie vindt dan wel het wiel niet opnieuw uit, maar misschien is het ook belangrijk om de groep niet vanuit dit perspectief te zien. De formatie doet namelijk lekker waar het zin in heeft, en dat is scheuren, punt. Ze doen dat dan met eigen klank en karakter en doen daarbij vooral de luisteraar niks tekort. Al met al vliegt Red Devil dan niet uit de bocht, maar met zoveel PK’s onder de motorkap zijn bochten ook compleet overbodig, ‘It’s only Rock’n’roll’.