Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 24 mei 2024

Scroll to top

Top

Crusade, omdat het kan

Crusade, omdat het kan
Guido Segers

Op ‘Uit de Riolen van EIndhoven 2019’ mogen een aantal Eindhovense bands zich laten zien in de Effenaar. Eén daarvan is hardcore formatie en mensgeworden pittige hutspot Crusade. Het vijftal heeft inmiddels een eerste EP uit en werkt lekker door met een traditionele DIY aanpak.

Tijd voor ons natuurlijk om ook weer even polshoogte te nemen bij de jongens, voor ze het podium opgaan om even alles opzij te blazen. Zoals het hoort natuurlijk.

Crusade

Hoe gaat het met Crusade?

Hoewel het heilige land nog immer onveroverd is, gaat het wel lekker. Sinds een dik half jaar met Joris erbij op tweede gitaar, dus druk bezig geweest met het oppimpen van de bestaande nummers en het schrijven van nieuwe. Hier en daar nog een showtje staan, maar we hebben ons begin dit jaar vooral toegelegd op het inschrijven voor verschillende festivals: volgende week staan we in de voorronde voor een plaats op Popelucht, en we zijn in afwachting van reactie van Eurosjopper en Jera voor de Guts & Glory battle.

Jullie eerste EP is nu al een tijdje uit. Is deze een beetje goed ontvangen?

De reacties zijn over het algemeen wel goed ja. Hoogtepunt was die van de zanger van Emery, die in z’n podcast een review heeft gedaan. En niet helemaal onterecht het geluid van de drums vergeleek met een papieren zak.

Wanneer kunnen we het vervolg verwachten eigenlijk?

Begin oktober gaan we de studio in met MK Music Productions, bedrijfje van een van de oud-gitaristen van onze broeders in J’Accuse. Die had eerder al zijn interesse uitgesproken, en we weten dat er een klik is tussen beide partijen en dat hij goed werk aflevert. Dat wordt dan onze eerste full-length, met een been in de muziek van de viermansformatie en het andere in ons vijfkoppig tijdperk. Daar moeten we nog wel het een en ander voor schrijven, dus daar zijn we ons nu op aan het concentreren.

Jullie hebben in de tussentijd ook een video gedropt voor de track ‘Reborn’. Maar dat is dus helemaal zelf gedaan? Waarom kies je ervoor om zoiets in eigen beheer te doen?

Omdat het kan. Tuurlijk, het is onredelijk om dan A++ kwaliteit te verwachten op alle vlakken, maar de eerste stap was voor ons om promotiemateriaal te krijgen, niet om kanshebbers op een plaats in de top 1000 allertijden af te leveren. En we doen het niet helemaal alleen, gelukkig zijn er genoeg creatievelingen in onze directe omgeving die voor een vriendelijk woord en een bosje bloemen ons graag met dingen op weg helpen.

Dat hele DIY gevoel zit er nogal diep in bij jullie lijkt zo. Waarom doet dat er toe?

Wederom, ‘omdat het kan’ is een belangrijke factor hierin. Met een telefoon heb je wat beeldmateriaal al gauw bij elkaar, Des heeft beschikking over wat materiaal en skills voor geluidsopnamen, en zoals gezegd zijn er mensen die ons vooruit willen helpen met ontwerp en uitvoering van artwork. Budget is ook niet onbelangrijk: wekelijks repeteren is duur genoeg als je ruimte moet huren, en met de hoeveelheid die we verkopen en spelen is de kans klein dat we er ooit niet geld bij moeten leggen. Dus hebben we heel bewuste keuzes gemaakt over waar we wel en niet geld aan uit willen/moeten geven. Bovendien kunnen we onze eigen deadlines stellen als we niet aan een ander verantwoording af hoeven te leggen, en voor een groepje semi-ouwe lullen dat dit er voor de lol bij doet, is dat een belangrijke factor. Hoewel het ook in ons nadeel werkt, als je bekijkt dat we 2 1/2 jaar bezig zijn geweest met de ep…

Inmiddels lijken jullie je ook een beetje neer te zetten als een aanjager van de scene. Veel pushen van andere acts, veel contacten opdoen. Hoe is dat zo gekomen?

Hardcore zou een community moeten zijn, elkaar helpen en promoten is voor ons niet meer dan normaal. Bovendien is het sociale aspect van samen in een band zitten voor ons erg belangrijk. En als we merken dat wij tegen bepaalde dingen aanlopen, of bepaalde dingen vet vinden, waarom zou je die ervaring niet delen met de bands en andere mensen om je heen? Om met termen als karma te gaan smijten, gaat te ver, maar wij zijn allemaal wel opgevoed vanuit de gedachte dat je anderen behandelt zoals je zelf ook behandeld zou willen worden. En dat werkt prima voor ons.

Welke bands uit Eindhoven en omstreken moet een hardcore minnend publiek eens checken (en zou mooi passen op een volgende Uit de Riolen van Eindhoven editie passen)?

Dawn of Mankind en The Royal zouden zeker niet misstaan.

Is die connectie met Eindhoven belangrijk voor jullie?

We hebben geen van allen een nationalistische inslag, maar er is wel gepaste trots op het feit dat dit onze stad is. Spelen in Eindhoven voelt toch altijd als een thuiswedstrijd, voor een thuispubliek.  De scene hier is goed en de venues ook.  Voordeel is ook dat het logistiek gezien ook wel eens lekker is. Dan kun je nog eens wat langer blijven hangen en een biertje of twee drinken. En om dan gevraagd te worden door de Effenaar… <3