Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

School’s Out: New Bliss

School’s Out: New Bliss
Yme van Galen

De afstudeershows van de laatstejaars van Rockcity Institute staan weer voor de deur! Rockcity Institute is een opleiding die nieuw muzikaal talent kweekt in Eindhoven, en tijdens de School’s out showcases op 22 en 23 mei kunnen we dan aanschouwen waar de opleiding en studenten dan samen op hebben gebroed afgelopen jaren. Check hier heel de School Out’s reeks.

15 acts die hun laatste, meest grandioze show spelen onder naam van de opleiding voordat ze de wijde wereld in gaan, dus mis het niet! Één van de acts die we zullen terugzien op het podium van de Effenaar is New Bliss.

Vertel wat over jezelf?
“We zijn New Bliss uit Venlo/Amsterdam. Oorspronkelijk zijn we begonnen als coverband “Fear of Bliss”. Omdat we steeds meer eigen nummers hebben we een paar jaar geleden besloten de bandnaam te veranderen in New Bliss. Ook omdat we door het woord “fear” geassocieerd werden de Metalscene. Onze muziekstijl is het best te omschrijven als pop/rock. Onze muziek is catchy & krachtig. De songs zitten vol met hooks, afgewisseld met ingetogen stukken. De band is beïnvloed door bands als Paramore & Alanis Morisette. De bezetting bestaat naast mij als bassist uit mijn tweelingbroer Jelle (drums) en mijn oudere zus Renske (gitaar & zang). Net als ik studeren zij ook beiden aan een muziekopleiding. Renske studeert ook af dit jaar, maar dan aan het conservatorium van Amsterdam. Vorig jaar hebben we onze eerste EP “Perhaps Tomorrow” uitgebracht die goed is ontvangen. Met het nummer Criminal hebben we inmiddels meer dan 135.000 streams op Spotify. Dit jaar brengen we onze tweede EP “I Know You Know” uit, waarvan nu al twee nummers op Spotify staan.”

Hoe zou je je genre omschrijven zonder enige muzikale termen te gebruiken?
Commerciële, energieke, catchy muziek die toegankelijk is voor een breed publiek.”

Wat heeft je geïnspireerd om muziek te maken? (is er ook een duidelijk moment dat je daarbij kan aanwijzen?)
“Ik ben opgegroeid in een muzikaal gezin. Met een broer als drummer en een zus die gitaar speelt is het bijna onmogelijk niet besmet te raken met het “muzikale virus”. Ik ben begonnen met gitaar, wat me niet echt goed afging tot vreugde van mijn broer en zus. Zij hadden immers een bassist nodig om een band te starten. Dus zat ik mijn 12de in een band. Achteraf een goede beslissing want ik kan me nu geen toffer instrument meer voorstellen dan een basgitaar.”

Wat wilde je bereiken met deze opleiding?
“Omdat we als band serieuze ambities hebben en ik als uitvoerende muzikant de toekomst in wil was het voor mij een logische keuze om te kiezen voor een opleiding waar ik mij als muzikant verder kon ontwikkelen. En was dan ook erg happy dat ik toegelaten werd tot de opleiding van Rockcity Eindhoven. Ik heb hier veel geleerd de afgelopen 3 jaar en de opleiding o.a. gebruikt als voorbereiding om toegelaten te worden op een conservatorium. Een ander belangrijk doel was om in contact te komen met andere muzikanten om naast mijn eigen band ook andere muziek te onderzoeken.”

Hoeveel heb je geleerd nu je op dat moment terugkijkt?
“Naast de technische skills op mijn instrument heb ik ook veel geleerd van het samen spelen met andere muzikanten. Ik heb het gevoel meer muzikant te zijn geworden.

Door andere vakken die niet direct met mijn instrument te maken hebben, heb ik ook een veel beter beeld gekregen van de muziekscene en weet nu veel beter hoe ik een optreden organiseer. Ik heb natuurlijk ook het geluk gehad dat ik in een goed lopende band de dingen die ik geleerd heb direct hebben kunnen uitproberen.”

Wat wil je verder nog bijdragen aan de Eindhovense muziekscene en waarom?
“We hebben met mijn band New Bliss best al vaak opgetreden in Eindhoven. Het is bijvoorbeeld erg tof dat bijvoorbeeld kroegen als Altstadt, jong talent een podium biedt. Hierdoor hebben we ons in de picture kunnen spelen en worden we een aantal keer per jaar voor andere festivals/optredens in en rond Eindhoven geboekt. Ondanks dat ik waarschijnlijk komend jaar in de randstad ga studeren, komen we met mijn band zeker weer richting Eindhoven.”

De show in de Effenaar, wat kunnen we daarvan verwachten?
“De Effenaar is niet zomaar een zaal, die spreekt tot de verbeelding. Vele wereldacts hebben er al gestaan. Ik ben dan ook super trots dat ik als afsluiting van mijn opleiding op die “heilige grond” mag spelen en dat ook nog eens mijn broer en zus mag delen. We hebben ons goed voorbereid om een goede set neer te zetten. Dit zal een combinatie van onze eerste en tweede EP worden. We gaan knallen! Reken maar!”

 

Check het event hier