Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 april 2024

Scroll to top

Top

Eurosjopper Top 5 2019

Eurosjopper Top 5 2019
Des
  • On 20 juni 2019

Afgelopen weekend was de 17e editie van Eurosjopper, dat het de welwillende verslaggever weer totaal onmogelijk maakte om een coherent verhaal over het verloop van de dag op te hangen. Maar liefst 29 bands en gratis bier – kom op, da’s gewoon niet te doen. Maar gezellig was het zeker! Dus hieronder de top 5 van de meest vlammende acts van die dag.

Tekst: Des | Foto’s: Gerrit Smalbrugge

Nee wacht. Het meest vlammend – letterlijk – was afsluiter Machetté. Laat ons uw twijfels over deze uitspraak wegnemen met deze foto:

En als we dan toch bezig zijn, eveneens eervolle vermeldingen voor Eindhovens eigen openers Crusade (shameless self promotion, wat is dat? – nou ja, oordeel zelf) en winnaars van de begeerde Rinus Hurkmans Wisseltrofee Rise a Thousand, dat als een van de weinige bands een Prodigy nummer uit wist te kiezen dat niet herhaaldelijk voorbij kwam die dag.

5 – Gorefunest

Na vorig jaar de Main Stage te hebben gesierd, stond Gorefunest dit jaar in de tent. Waarom doet die naam een belletje rinkelen? Nou, vermoedelijk omdat het een Gorefest tribute band is. Met een nieuwe zanger dit keer, en net iets verder reikend in het oeuvre van hun grote voorbeeld dan alleen de eerste paar albums. Maar nog steeds knetterhard, knetterstrak en knetter… ja, gewoon knetter.

4 – Raylin

Ook Lierop’s eigen Raylin was weer van de partij. Met ontelbaar veel nummers in een set van slechts vijftien minuten is deze hartaanval-on-speed nog steeds op volle toeren. Toegegeven, enige definitie in het geluid is ver te zoeken, maar de strekking van het verhaal is direct duidelijk:

1) Start motor;
2) Schakel naar zevende versnelling, en;
3) Plankgas.

Alles en iedereen naar de tering optioneel.

3 – Søwt

Søwt timmert hard aan de weg, en daarbij is een plaats op Eurosjopper niet meer dan terecht. De melodische noise is voor de gelegenheid vooral voorzien van Daniëlle’s boze vocalen, de nadruk ligt vandaag meer op de in-your-face kant van het repertoire. Met Fuel My Fire als keuze voor de cover doet ook dit clubje een goeie greep wat betreft originaliteit, waarmee ze ook nog even laten weten dat de stem van gitarist Jesse niet onderdoet voor die van Daniëlle waar het op agressie aankomt. Søwt doet het meer dan prima op een podium als dit.

2 – Wildebeast

Winnaars van de wisseltrofee 2018 Wildebeast zijn ook dit jaar weer op de main stage te bewonderen – en terecht. Het is muziek met ballen en een goeie dynamiek: veel melodie in gitaar en bas, nummers die zichzelf op een goeie manier ontwikkelen en een knijter van een frontman die zowel clean als rauw een dijk van een stem opzet. Die zouden hier in de buurt best vaker het podium op mogen…

1 – Ragepyre

Klapper van de dag is Ragepyre, dat als laatste de tent nog een keer op z’n kop zet. De mannen uit Helmond zijn hier al vaker voorbij gekomen, en als je dacht dat de albums OK zijn, doet de live show daar nog eens een schepje bovenop. En dan nog een kruiwagen of twee. De set ronkt als een dieselaggregaat: diep geluid, stampende grooves en no-nonsense recht toe, recht aan. Hoewel ook nu de tent niet heel vol staat – dat is de hele dag eigenlijk niet het geval geweest – is het vooraan het podium wel duidelijk dat de bezoekers weten waarvoor ze komen en nog één keer vuisten, voeten en andere lichaamsdelen door de lucht gooien om de tent daarna dicht te kunnen trekken.

En van de andere bands hebben we natuurlijk gelukkig de foto’s nog. Een kleine greep, in willekeurige volgorde:

The Ballet Bombs

Vernon

Harvest Moon

Everyday Robots

Water Melancholic

White Boy Wasted

Omslagfoto: Agitator