Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 24 mei 2024

Scroll to top

Top

Dynamo Metalfest 2019: in gesprek met organisator Tjerk Maas

Dynamo Metalfest 2019: in gesprek met organisator Tjerk Maas
Reno van der Looij

Zoals ieder jaar kijken we vooruit naar Dynamo Metalfest. Dus voor de alweer de 5e keer op rij vragen we organisator Loud Noise om daarover eens van gedachten te wisselen. Naast de vooruitblik op de aankomende editie waar oa. Arch Enemy, Steel Panther, Carcass, Soulfy, Airbourne en Avatar op het affiche prijken, staan we ook stil bij het toevoegen van een tweede festivaldag en camping.

Onderaan het artikel vind je tevens het deze maand bekendgemaakte Dynamo Metal Fest tijdschema voor 2 dagen Dynamo Metalfest op 20 en 21 juli op de Eindhovense Kunstijsbaan. Een gesprek met Tjerk Maas

In onze vorige Q&A’s die we traditioneel aan de vooravond van weer een nieuwe DMF houden, was je altijd stellig over het concept: 1 dag, 1 stage, metal, bier en frikandellen. De viering van een lustrum Dynamo Metalfest betekent echter dit jaar de uitbreiding met een 2e festivaldag en camping. Hoe is dat zo gekomen?

We zien dat de markt en de spelers er op aan het veranderen zijn. Daarop passen wij ons concept enigszins aan met een tweede dag. We hebben maar één podium en dus ook een beperkt aantal plekken. Die zagen we graag uitgebreid om een breder en nieuw publiek aan te kunnen spreken. Gelukkig hebben we een flinke basis van trouwe bezoekers maar op die basis alleen kunnen we het festival niet draaien. Dus zijn we gaan uitbreiden.

Hoe gaat jullie afstemming met de lokale autoriteiten? Stuit zo’n 2e festivaldag en het toevoegen van een camping nu nog op veel bezwaren? De gemeente Eindhoven stond in het verleden niet altijd even goed bekend om haar medewerking aan events.

Change, we fear change” is een quote die vaak door mijn hoofd gaat, is er bij mij ingekomen door Wayne’s World trouwens, waar Garth hem uitspreekt. Verandering stuit altijd op weerstand dus ook bij instanties en omwonenden die verenigd zijn in de Klankbordgroep Genneperparken (de Ijsbaan ligt dus in Genneperparken, weer wat geleerd ;-)). De gemeente Eindhoven is binnen haar mogelijkheden heel erg op onze hand en ondersteunt graag en benadert onze situatie positief. Daar zijn we dan ook erg blij mee.

We kwamen nu dus wel voor het eerst, in verband met de tweede dag en de camping, in aanraking en vooral in gesprek met die klankbordgroep, waar we alle tegenargumenten netjes hebben aangehoord en van passende repliek hebben gediend, waardoor het sentiment nu voorzichtig positief is. We moeten nu bewijzen dat het dit jaar geen extra overlast oplevert met de tweede dag en de camping. En daar kunnen de bezoekers ons uiteraard bij helpen door coole metalheads die geen onnodige rotzooi trappen te zijn; zichzelf zijn dus.”

Alle kinderziektes zijn na 4 edities Dynamo Metalfest er wel zo’n beetje uit. De locatie kent geen geheimen meer. Organisatorisch was er vorig jaar dan nagenoeg geen enkele wanklank of kritiek. Wat vind je zelf dat nog beter kan aan DMF?

Klagers zijn er altijd, dat is inherent aan de mens. Er komen zelfs klachten binnen van mensen over geluidsoverlast terwijl er nog geen band heeft gespeeld. Heeft zo’n notoire klager zich gewoon in de dag vergist, ha ha. Maar goed, even serieus, stilstand is achteruitgang dus we kijken altijd vooruit. We zien dat we nog een grote groep metalheads niet aanspreken en we kijken dan ook naar manieren om die erbij te krijgen zonder de bezoekers die we al hebben te vervreemden. Niet iedereen is het natuurlijk altijd eens met onze keuzes, maar ja, iedereen blij maken kan gewoon niet.

Wat we belangrijk vinden is de sfeer die op het veld hangt vast te houden. De vibe, en dat krijgen we van veel bezoekers te horen, het zijn niet alleen maar klachten, is erg relaxed. Een van de dingen die we daarvoor kunnen inzetten is de terreinindeling en de maximale hoeveelheid bezoekers die je kwijt kan zodat iedereen nog steeds genoeg ‘ademruimte’ heeft. En wat er nog beter kan? Ik zou het mooi vinden om meer opkomende bands te kunnen laten spelen maar dat is met het beperkte aantal plekken in combinatie met het aantal bezoekers dat wij nodig hebben om ons festival draaiende te houden een bijna onmogelijke opgave.”

…Tekst gaat verder na de afbeelding…

Wat wel altijd nog kritiek oplevert, en ook erg gerelateerd aan de persoonlijk voorkeuren van de fans, zijn de keuzes m.b.t. de boekingen. Zo horen we wat geluiden dat Arch Enemy voor een tweede keer als headliner in het korte bestaan een zwaktebod zou zijn. Hoe kijk je daar tegenaan en welke perikelen kende je deze editie om tot een line-up te komen?

Perikelen zat! Maar om eerst even te reageren op Arch Enemy, ik vind het geen zwaktebod. We zitten midden in Juli, terwijl het meeste aanbod in Juni en Augustus zit, dus de headlinerspoeling is al heel dun. Sinds wij Arch Enemy op de eerste DMF hebben laten spelen zijn zij enorm in fanschare gegroeid en lang niet iedereen daarvan was bij de eerste editie van ons festival. Er spelen nog 14 andere bands dit jaar en als band 15 niet je ding is, ook goed, wij vieren wel feest met Arch Enemy.

We hebben ons uiterste best gedaan om een uitdagende line-up neer te zetten. En de ene keer lukt dat beter dan de andere. Dit jaar is qua boekingen al een paar maanden afgesloten en we richten ons dus ook alweer op volgend jaar. Hier word ik vooralsnog zelf weer heel enthousiast van. Hopelijk komen er snel wat bevestigingen want ik wil eigenlijk wel een of twee namen voor 2020 kunnen aankondigen op deze editie.

Vorig jaar wist je me te melden dat er 2 bands zijn afgevallen die voor dit jaar hoog op het wensenlijstje stonden. Gelukt om 1 of 2 van deze bands op te tekenen?

Ja, Avatar was er een van en die hebben we nu op de vrijdag staan. Die andere laat ik, heel politiek, even in het midden. Ik denk dat we een mooie line up hebben neergezet. Er is wel een headliner niet door gegaan waar ik nog steeds niks van snap, ze hebben een in onze ogen vreemde keuze gemaakt.

In de aanloop naar DMF kreeg ook jullie headliner Arch Enemy flink wat gedoe om de oren inzake een dispuut met een fotograaf, waar vervolgens weer de hele goegemeente over de band heen viel. Is dit iets waar jullie je mee bezighouden?

Nee in zijn geheel niet. “There’s no such thing as bad publicity” want we zagen tijdens die dagen de kaartverkoop als een speer omhoog gaan.

Er is dit jaar geen plek ingeruimd voor lokaal talent en de DMF battle is komen te vervallen. Vanwaar de keuze om van dit concept af te wijken?

Dat gaf ik eerder al aan, beperkt plek. En we zagen ook dat de animo niet zo groot was. Veel bands willen niet meedoen aan een battle, in de voorgaande jaren was het zelfs al niet zo lokaal meer, met een Belgische winnaar in 2018. Zoals ik al zei wil ik graag ruimte hebben voor opkomende bands maar hoe dit vorm moet gaan krijgen in de toekomst, daar zijn we nog niet over uit.

Hoe beleef jij zelf zo’n dag op de kunstijsbaan? Ben je nog volle bak aan het werk, of is het ook voor jou een dag bands kijken en bier drinken?

We hebben sinds de eerste DMF ons team flink versterkt, ook omdat we meer dan alleen DMF organiseren en dat zorgt ervoor dat Paul en ik relatief weinig hoeven te doen op de festivaldagen. We zijn in eerste instantie metalfans en hebben een festival opgezet waar we zelf graag naar toe zouden gaan dus ik probeer ook zoveel mogelijk bands te zien en rond te lopen op het veld. Dat wordt later op de dag met een biertje in de hand, ja. En ik vind het al mooi om van bekenden te horen dat het tof is maar, als onbekenden je de hand gaan schudden op het festivalterrein met een brede lach op het gezicht, dat is wel heel vet.”

Tot slot nog iets wat je aan onze lezers kwijt wilt over Dynamo Metalfest?

“We hebben dit jaar een aanpassing in ons hardcup systeem. De traditionele zacht plastic beker is wat ons betreft uitgerangeerd en we hebben er dan ook voor gekozen om dit helemaal uit te bannen. Er zijn nu alleen nog maar hardcups. Dus ook geen laatste biertje in een zacht bekertje. Een hardcup kost één munt maar deze kun je vervolgens de gehele dag bij de bar inwisselen voor een nieuwe. Zo heb je altijd een schone beker en ligt er geen irritant plastic op de grond. Aan het einde van het festival kun je de beker inleveren voor 2 euro, want 2,80 teruggeven zou betekenen dat we 1500 kilo aan extra kleingeld moeten halen en de rijen veel langer worden. Die 80 cent steken we echter niet in onze zak maar stellen we beschikbaar aan de Genneper parken (die van de Klankbordgroep) ten gunste van het gebied.

Als je helemaal geen zin hebt in rijen kun je ook de hele beker en dus de volledige 2,80 doneren ten gunste van dit doel. De ijsbaan is een mooie locatie in de Genneper Parken en zo dragen wij ook ons steentje bij aan het behoud van dit prachtige stuk Eindhoven. Als laatste bieden we nog de mogelijkheid je beker in te ruilen voor een kortingsbon waarmee je 3 euro korting krijgt op je ticket voor Dynamo Metalfest 2020. En wij hebben er weer enorm zin in om met iedereen er een heel mooi metalfeest van te maken!”