Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 juni 2024

Scroll to top

Top

Uitverkocht Nirwana Tuinfeest zorgt voor gevarieerd vertier

Uitverkocht Nirwana Tuinfeest zorgt voor gevarieerd vertier
Redactie

Het is niet voor niets dat de twee betaalde festivaldagen al een tijdje zijn uitverkocht. Naast de enorme gezelligheid in het Brabantse Lierop, heeft deze editie van het Nirwana Tuinfeest namelijk wederom een keur van gerenommeerde nationale en internationale acts te bieden. Traditioneel wordt het festival op zondag afgesloten met een gratis te bezoeken dag gevuld met coverbands. Onze redactie was afgelopen weekend op de vrijdag en zaterdag aanwezig voor beeld en verslag.

Tekst: Jordi Rijnders | Foto’s: Emily Parry

De vrijdag begint voor ons in de tent met de Nederlandse Rise A Thousand. Deze band heeft in 2015 de Dutch metal band contest gewonnen en krijgt nu de eer om het festival te openen. Het publiek wordt al snel lekker wakker geschud, helemaal tijdens de ode aan The Prodigy met het nummer ‘Breathe’. Na de band Equal Idiots staat in de tent de lokale band Agitator geprogrammeerd. Deze band die in de naaste omgeving al een flinke reputatie heeft opgebouwd, weet ook dit keer het publiek helemaal los te krijgen. Met stevige gitaarwerk en de combinatie van de twee zangers zorgen ze al snel voor de eerste moshpits.

Vervolgens treedt op het hoofdpodium Navarone aan. De mannen hebben reeds een aantal maal eerder op het festival gestaan met onder andere een tribute aan Michael Jackson. Dit keer is het de beurt aan hun eigen werk en zoals we van het gezelschap gewend zijn, doen ze dat met volle overtuiging. Helaas laat Monster Magnet dit jaar door ziekte verstek gaan, maar niemand minder dan de Tilburgse Green Lizard staan samen met Rudeboy werd bereid gevonden om deze plek in te vullen. Met een erg energieke show boordevol stevige grunge rock is dit een zeer waardige vervanger te noemen.

Graveyard is een Zweedse band die in 2006 opgericht is door het uiteen gaan van hun vorige bands. Tijdens het bestaan hebben ze al vele grote festivals aangedaan zoals Rock am Ring, Rock Werchter en Pinkpop. De rouwe zang en het stevige gitaarwerk werkt mooi samen voor de ruwe bluesrock van de band. Wie er altijd een feest van maken op het podium zijn de mannen van The Darkness, de altijd vrolijk en drukke zanger heeft er ook dit keer weer erg veel zin in. Het publiek staat bij ieder nummer mee te springen en vooral wanneer het bekende ‘I Believe in a Thing Called Love’ gaan alle handen de lucht in en wordt er luidkeels meegezongen. De excentrieke zanger blinkt uit en weet met zijn kenmerkende kopstem een erg mooie show neer te zetten.

Na de punk band Pennywise is het tijd voor een oude bekende uit de eigen punkrock scene. De Heideroosjes zijn dit jaar terug van weggeweest. Nadat ze er 7 jaar tussenuit zijn geweest zijn ze weer klaar om alle podiums helemaal ondersteboven te rocken. Het publiek is de band zeker niet vergeten aangezien het hele veld staat gevuld met mensen die de teksten van voor tot achter mee kunnen zingen.  Zo komen in een sneltrein vaart nummers als ‘Damclub Hooligan’, ‘Lekker Belangrijk’ en ‘Rockaway Beach’, een cover van de Ramones, voorbij.

Wat begon als een regenachtige dag veranderde al snel uit toch een mooie rockende vrijdag. Met een record aantal van 4000 bezoekers was dit een erg succesvolle start van het festival. De gitaren die volop aanwezig waren vandaag lieten de bezoekers geen moment stil staan.

Ondanks de harde wind er is toch regelmatig wat zon aanwezig in de tuin van Nirwana op de zaterdag. Na de succesvolle eerste dag van het festival belooft het ook vandaag weer erg mooi te worden. Het festival begint vandaag met de winnaar van de Peelrock competitie: Vendetta Drive. Een stevige bluesrock-band compleet met achtergrond koor en een drie tal blazers. Het publiek komt rustig op gang tijdens deze band, maar word pas echt wakker geschud tijdens Voltage die in de tent staat te spelen. De band die meer bekendheid heeft gekregen, nadat zanger Dave Vermeulen in de finale van The Voice of Holland heeft gestaan, is na een wisseling van muzikanten weer flink bezig hun agenda te vullen met optredens.

In de tent staat een vrij nieuwe uit België afkomstige band. De tweemans band Boskat zetten flink wat gas achter hun alternatieve rock ’n roll zoals ze het zelf noemen. Ondanks dat ze slechts met 2 man zijn weten ze er een flink bak geluid te produceren. Om even een rust momentje in te lassen staat de band Novastar op het hoofdpodium. De Belgische singer songwriter Joost Zweegers heeft in de afgelopen jaren al wat flinke hits gescoord onder anderen met het nummer ‘Because’. Zangeres Nona is nog maar net doorgebroken maar gaat nu al als een speer. Zo speelt ze festival na festival en is ze dagelijks te horen op meerdere radio zenders met het nummer ‘Sleeptalking’. Ze is nog maar 25 jaar maar met haar soul stem klinkt het alsof ze al jaren meegaat.

Het jeugdige publiek staat al op tijd en in ruime aantallen klaar voor het podium voor De Jeugd Van Tegenwoordig. Deze band die er elke keer weer een feest van weet te maken geeft het publiek geen kans om stil te staan. Na het feest van de jeugd is het tijd voor de Engelse indie rock band The Wombats de band heeft in 2018 hun laatste album uitgebracht in is nu bezig deze de wereld in te brengen. Met hun uptempo muziek vol met meezing refreinen liet het publiek zich helemaal gaan, vooral toen er een vijftal fans gekleed in wombat pakken het podium opgehaald werken om te dansen.

Een combinatie die je niet vaak zit is zeker wel de brassband Brass Against, deze band met blazers en 2 zangeressen speelt namelijk vooral de flinke rock nummers van bands als Rage Against the Machine en Led Zeppelin. Een erg goede live band die men niet snel gaat vergeten. Om de avond af te sluiten staat Gogol Bordello wederom op het festival, nadat ze 4 jaar geleden er een groot feest van hadden gemaakt. Uiteraard is het ook dit jaar niet anders wanneer de mannen en vrouwen het podium betreden. Hun zogenoemde “gypsy punk” slaat erg goed aan bij het al flink opgewarmde publiek. Het is een erg grote band en instrumenten zoals viool, acordeon en een aantal blazers komen voorbij. Tijdens het feest worden er een aantal keren flessen wijn leeg gegooid over het publiek, maar hier lijkt niemand een probleem van te maken want wat een feest is het zowel op het podium als op het volle veld.

Waar de zaterdag zich kenmerkte met vooral gitaren, bleek de vrijdag een dag voor ieder wat wils. Van stevige rock, tot aan de feestbands iedereen ging flink uit zijn dak. Nirwana bood waar voor haar geld en de uitverkochte editie was voor jong en oud een mooie afsluiting, wat voor velen ook het einde van hun vakantie was.