Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 28 november 2023

Scroll to top

Top

Een Shiva Yoga sessie met CHVE bij Yoga Hathi

Een Shiva Yoga sessie met CHVE bij Yoga Hathi
Guido Segers

Yoga en metal? Zo’n gek idee is het niet. Zeker niet als je bedenkt dat veel metalheads het hebben over muziek die je voelt, die je diep van binnen ervaart. Dus waarom dat niet samen brengen? Nou is het niet zo dat er een hair metal band by Yoga Hathi binnen staat, maar de combinatie van live muziek met yoga is bijzonder. Zeker als het de spirituele diepgang heeft die Colin H. van Eeckhout in zijn muziek legt.

Foto’s Justina Lukosiute | Tekst Guido Segers

Onder de noemer Shiva Yoga organiseert de yoga studio aan de Paradijslaan al langer sessies waar je met muziek van ambient, metal of drone artiesten je oefeningen doet. Denk aan Amenra, Sunn O)), Ashtoreth en vele anderen. Yoga docente Petri Barten legt uit: “Ik kom uit een traditie waar yoga een innerlijke activiteit is, zonder afleiding. Maar Selim Lemouchi, een goede vriend, overtuigde me van het idee dat muziek juist van toegevoegde waarde kon zijn. Hij zou daar muziek voor maken, maar toen overleed hij helaas…” Shiva Yoga is vervolgens ontstaan als een experiment, wat de eerste keer meteen greep en een impressie achterliet. Om dat vast te houden werd de sessie een wekelijkse terugkerend ritueel.

Als het over muziek gaat die mensen diep raakt, maar ook op het spirituele leunt, dan past Amenra goed. Maar nog beter in de knusse studio past CHVE, het soloproject van Colin van Eeckhout. De plaat ‘Rasa’ kwam een tijdje terug uit, maar was een absoluut juweel. Van Eeckhout zit vooraan in de zaal, omringt door zijn instrumenten. De handen ineen gevouwen, in een zwarte trui en broek. Een glimlach speelt om zijn mond, terwijl hij zichzelf bijna onzichtbaar maakt. Bijzonder bij een artiest die op het podium zoveel laat zien.

De sfeer is gespannen bij aanvang, de ogen gericht op Petri en Colin. De een in opperste concentratie afwachtend, de ander luchtig vertellend over wat ons te wachten staat. Grapjes nemen altijd de spanning weg blijkt wel. Er zijn ook tv-opnames vandaag, dus het voelt erg druk in de zaal, maar op het moment dat we de ogen sluiten voor de eerste posities, valt alles weg.

Zachtjes komt de muziek op; een mix van tribale ritmes, gerinkel van belletjes en tikken op woodblcoks. Het is perfect om langzaamaan in het ritueel te glijden. De muziek bouwt langzaam op, kalm, maar intens tot een vol geluid, terwijl we steeds een stukje meer vergen van de rekbaarheid van ons lichaam en posities langdurig vasthouden. Yin yoga, heet dat, wat op duur en vasthouden zit in tegenstelling tot de power variant die er tegenover staat. De muziek vult de ruimte, je verdrinkt er zowat in, maar het drukt ook al het andere weg. De geluiden van de straat, maar ook al die herrie in je hoofd die je bijna niet weg krijgt. In stilte vind ik zelf meditatie en yoga ontzettend lastig om te doen zonder afleiding van mijn eigen gedachten. Dat lukt me meestal enkel in de vroege ochtend, als alles nog stil is. Met CHVE is al het andere weg en zink je dieper in je posities, adem je in en uit terwijl je de spieren lekker onder druk zet.

Instructrice Petri loopt af en toe stilletjes rond en stuurt wat bij. Ik weet niet wat ik doe, kussentje onder het hoofd hier, been iets verder strekken daar. Ik moet in ieder geval wat verder naar achter gaan zitten in de kindhouding. Met gesloten ogen zingt Colin voorin de zaal liederen die hun betekenis niet ontlenen aan woorden, maar klank en gevoel. Terwijl je jezelf in een upward dog duwt en naar het plafond kijkt voelt dit helemaal kloppend, helemaal in harmonie.

En eigenlijk is het dan stiekem heel snel over. Een aarzelende groep yoga beoefenaars drinkt nog een glaasje water, met een kleine snack. Gedroogde abrikoos, heerlijk. Colin vond het even indrukwekkend: “Ik wist niet hoe het zou gaan hoor. Ik zit zo in mijn eigen structuur normaal en dat nu loslaten terwijl dit alles voor je gebeurt is wennen, maar dit is een bijzondere ervaring. Ik vond het erg mooi.” Hij bedankt hoffelijk en toepasselijk de bezoekers die een ervaring rijker langzaam de ruimte verlaten. Op naar meer?

Yoga Hathi geeft ook reguliere yoga lessen, maar als je interesse hebt in de Shiva Yoga ervaring, die is op donderdagen. Bekijk het lesrooster hier. Je hoeft geen slangenmens te zijn om mee te doen!