Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 18 mei 2024

Scroll to top

Top

Jinjer zet met ijzersterke frontvrouw Dynamo naar haar hand

Jinjer zet met ijzersterke frontvrouw Dynamo naar haar hand
Reno van der Looij

Er staat al een tijdje een bordje uitverkocht op de deur van Dynamo voor de show van Jinjer deze avond. Een snelle blik op de agenda van de band maakt duidelijk dat Eindhoven hier niet alleen in staat. Voor zo’n beetje de gehele tour, en dat zijn nogal wat optredens, is geen kaartje meer te krijgen. Het gaat dan ook snel met de populariteit van dit Oekraïense viertal. Het is vanavond niet alleen proppen geblazen in de grote zaal, maar ook op het podium en backstage is het druk, aangezien er maar liefst 3 (!) support acts acte de présence geven vanavond. Een beetje too much? Daar lijkt het wel op. Zet daar gewoon één toffe band neer en dat is in de regel meer dan voldoende.

Tekst: Reno van der Looij | Foto’s: Bram Geurts

“Fashionably late” als we zijn, stappen we pas bij The Agonist het Eindhovense Dynamo binnen. De Canadezen met de Griekse dame Vicky Psarakis als frontvrouw maken een solide indruk. The Agonist toont zich veelzijdig in complexe metal songs en het spel met vliegensvlugge gitaarleads is dik in orde. Met name Vicky pakt regelmatig zelfverzekerd de spotlight en op basis van haar cleane vocals en grunts is er eigenlijk niemand meer die twijfelt aan de vervangster van de naar Arch Enemy vetrokken Alissa White-Gluz. Maar dat was dan ook alweer in 2014. De cursus “boos het publiek in kijken” is daarbij ook met goed resultaat afgerond. Toch maakt The Agonist ook weer niet een verpletterende indruk, maar als support meer dan een prima opwarmer voor wat komen gaat.

Ombouwen en wachten op Jinjer is wat volgt. Geen backdrop, maar 3 grote digitale schermen sieren het podium. Zodra alles in gereedheid is gebracht telt de digitale klok op één van de schermen drie minuten lang af naar nul. Waar je dan verwacht dat de band er meteen op klapt, komen de muzikanten één voor één op het gemakje het podium op gewandeld. Even later gevolgd door zangeres Tatiana Shmailyuk om als eerste ‘Teacher Teacher!’ de zaal in te smijten. Gevolgd door één van de hardste nummers uit het oeuvre ‘Sit Stay and Roll Over’. De toon is hiermee duidelijk gezet en slaat direct over op het publiek.

De kleine frontvrouw, vandaag gehuld in een opvallend rood strak sportpakje met panterprint, toont met haar vocalen en uitstraling dat ze vanavond de grote blikvanger is. Het valt niet te ontkennen dat de populariteit van deze jonge band voor een groot deel aan haar capaciteiten en looks zijn toe te schrijven. Tatiana is de onderscheidende factor ten op zichtte van al die andere bands die zich in dit genre begeven. Heerlijk om te zien hoe ze met ogenschijnlijk gemak van prachtig gezonden passages weet om te schakelen naar agressieve brullende grunts. Een boze Christina Aguilera on steroids (en ja, dat vergelijk hebben we stiekem gepikt van social media).

Muzikaal gezien worden de complexe djent passages, prog achtig gitaar en -baswerk afgewisseld met metalcore achtige grooves. ‘Captain Clock‘, ‘I Speak Astronomy’, ‘Judgement‘ en ‘Ape‘ springen eruit en vallen positief op. De band schakelt van grooves ook makkelijk naar snellere passages en het gaat er regelmatig lekker hard op. Ook in de pit die vanaf het eerste nummer midden in de zaal is ontstaan, waarbij regelmatig mensen van de vloer moeten worden opgeraapt. Jinjer toert momenteel met het recentelijk uitgebracht album ‘Macro’ en het is duidelijk te merken dat de Oost-European er inmiddels honderden shows op hebben zitten.

Het siert de muzikanten bovendien dat ze zich door het recente succes niet hebben laten verleiden om een toegankelijkere plaat te maken. De op Textures achtige leest geschoeide metal is nog steeds het uitgangspunt. Het maakt het strakke optreden echter ook wel wat eenzijdig met een aantal meer anonieme tracks zoals ‘Perennial‘ en ‘Dreadfull Moments‘  Dat daarbij het geluid vanavond niet optimaal is, helpt ook niet. Een uur en een kwartier Jinjer is daarom ook meer dan voldoende. Om langer te boeien mist de band nog een aantal ‘hits’ van het kaliber van ‘Pisces’, de logische en ijzersterke toegift van vanavond. Hier ligt meteen dan ook het verdere groeipotentieel van deze boeiende band. Tot op Dynamo Metalfest komende zomer.

FOTO’S JINJER

 

 

FOTO’S THE AGONIST