Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 18 mei 2024

Scroll to top

Top

Opwarmen voor EMM 2019 met Dødheimsgard en meer

Opwarmen voor EMM 2019 met Dødheimsgard en meer
Guido Segers

De aftrap van Eindhoven Metal Meeting is traditiegetrouw op donderdagavond in de kleine zaal. Altijd een interessant samenzijn met leuke namen, vooral voor de liefhebbers van het ondergrondse. Dit jaar harkte de Effenaar een hele mooie package binnen met Matterhorn, Bölzer, Blaze of Perdition en Dødheimsgard, samen bezig met de Void Dancers XXIX tour. Smullen dus!

Foto’s Justina Lukosiute | Tekst Guido Segers

Voor degene die lekker wil wegzakken in een solide pot death of black valt Matterhorn een beetje tegen. De Zwitserse jongelingen hebben een soort Voivod meets Hellhammer sound ontwikkeld, wat een beetje aanvoelt als een stilistische achtbaan waar je onverwachts van links naar rechts geslingerd wordt. Net als je even lekker in een riffpartij hangt, lijkt het alsof de muziek achteruit spoelt en we weer de volgende stroomversnelling inschieten. Je moet er van houden, maar als je dat doet is dit een band waar je energie van krijgt.

Matterhorn

 

De dynamiek van Matterhorn verdwijnt als sneeuw voor een vurige zon als Blaze of Perdition vervolgens het podium opkomt. Statische black metal met her en der wat death invloeden. De band verloor tijdens een ongeluk een aantal jaren terug een van de bandleden tijdens een auto ongeval, maar stoomde sindsdien ongeremd door. Dat is eigenlijk ook wat we vandaag krijgen: een set loodzware black metal met een atmosfeer om u tegen te zeggen. Er kan ook geen lachje af bij deze Poolse band, maar goed… Dat hoort ook een beetje zo. De heren hebben dan ook maar een korte tijd om hun geweld ten gehore te brengen, met natuurlijk de focus op het nieuwe album ‘The Harrowing of Hearts’, dat in 2020 het licht gaat zien.

Blaze of Perdition

Bölzer blijft een beetje hangen met het geluid vroeg in de set. Het duo kan elke zaal platspelen als alles meezit, maar sinds met full-length ‘Hero’ het geluid wat complexer werd vaak moeite live. Gelukkig wordt er aan de juiste knoppen gedraaid en gaan we vol gas met hun atavistische blackened death. De cleane vocalen voelen wellicht vreemd als je de band nog niet kent, maar op de een of andere manier werkt het. Deze set spierballen metal is er duidelijk een waar veel bezoekers voor komen, want er is meer geluid uit de zaal dan tot dusver. Vandaag lukt het Bölzer om zonder problemen de hele set te bekoren met dat verzengende geluid en ondersteunende lichtflitsen, passend bij hun laatste EP.

De medewerkerslijst van Dødheimsgard is erg lang en laat connecties zien met zo goed als de hele Noorse black metal scene. Met alleen zanger Vicotnik als origineel lid in de line-up is het ook niet zo verwonderlijk dat de band vele andere kanten opgewaaid is dan hun befaamde debuut ‘Kronet Til Konge’ zou doen vermoeden. Nu ook zijn de bandleden uitgedost als Indische spirituele figuren met set-decoratie die meer een new age vibe geven dan die van een black metal show. En toch gaat het er gewoon ouderwets hard aan toe.

Dodheimsgard

Vicotnik is een komische performer, wat misschien de ernst er ook wat afhaalt. Hij grapt tussendoor en trekt gekke bekken voor de camera’s, maar zet met de recente batch huurlingen een stampende set neer. Daar zitten nogal wat van opvallende ritmes in, meeslepende melodische partijen en natuurlijk klassieke songs van dat debuut, maar we zien vooral een band die heel veel plezier heeft op het podium. Al die avant-gardistische black metal platen door de jaren heen, waarvan ‘A Umbra Omega’ de laatste is uit 2015, smelt feilloos samen tot één meeslepende verhaal.

Niks te klagen zo op dag 0 van Eindhoven Metal Meeting! Klaar voor het weekend.