Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 3 maart 2024

Scroll to top

Top

De album jaarlijsten van de Eindhoven Rockcity Redactie 2019

De album jaarlijsten van de Eindhoven Rockcity Redactie 2019
Redactie

Ieder jaar verzamelen we wederom de lijstjes van onze eigen redactie. Dat is een avontuur van deadlines, keuzes en natuurlijk de napret/spijt van net die éne plaat vergeten. Afijn, we zijn er weer uit en hieronder vind je alle jaarlijstjes + de Eindhovense bonusplaat (de favoriete plaat van Eindhovense bodem dus)..

2019 bewijst wederom dat de lijsten ieder jaar diverser en diverser worden. Slechts een handvol platen vinden we in meerdere lijsten terug waarbij Leprous (2x een nummer 1 positie) en Tool (4x) het meest opvallen. Wat is dan de beste plaat van het jaar. Geen idee, het is vooral heel persoonlijk. Net als vorig jaar kunnen we er nu wederom echt geen chocolade meer van maken, dus oordeel vooral zelf. Hier zijn de eindlijsten van de Eindhoven Rockcity redactie!

 

Jaarlijstjes Eindhoven Rockcity Crew

Roy Verhaegh

Schrijver/recensent voor Eindhoven Rockcity, 3voor12/Eindhoven en Festivalinfo. Klimt in palen voor de hobby, nog steeds niet te huren voor feesten en partijen. 

 1. Periphery – IV: Hail Stan
 2. Killswitch Engage – Atonement
 3. Soen – Lotus
 4. The Offering – Home
 5. Off With Their Heads – Be Good

Eindhovense bonusplaat: Tjalling – A Self-Repressed Lie

2019 was voor mij een jaar van her-ontdekkingen. Bands die ik vergeten was, uit het oog verloren had, kwamen weer in de spotlights. Wat veel mensen met Tool hadden, had ik met Off With Their Heads: na zoveel jaar eindelijk weer een nieuw album. Periphery was ik kwijt geraakt, maar kreeg een nieuwe kans na een goeie review. En damn, wat had ik dat gemist! Om nog maar te zwijgen over de nieuwe van Killswitch Engage, waarbij ze sterker dan ooit klinken na de stemoperatie van frontman Jesse Leach. Soen en The Offering heb ik dit jaar leren kennen, maar doen absoluut niet onder voor de rest in de lijst. Wat een prachtmateriaal!

Tjalling maakte ongelofelijk veel indruk aan het begin van het jaar tijdens de 3voor12 clubavond in de Effenaar. Zoveel geweld, zoveel energie, zoveel passie, zo luid. En dat een volledig half uur lang. Speelden ze werkelijk waar aan één stuk door? Dit is intens en niet met één simpele luisterbeurt te bevatten. Daar hou ik van. Zodoende dat Tjalling dit jaar de meeste indruk op mij maakte qua Eindhovense releases.

Yme van Galen

Schrijver voor Eindhoven Rockcity en runt ‘Nieuwe Vonken’.Yme heeft vooral heel weinig tijd om stil te zitten en is daarmee de overenthousiaste jonge hond binnen het team.

   1. Leprous – Pitfalls
   2. Devin Townsend – Empath
   3. Tool – Fear Inoculum
   4. The Claypool Lennon Delirium – South of Reality
   5. Thank You, Scientist – Terraformer

Eindhovense bonusplaat: Whiff – Mojo Vibes

 

 

 

Guido Segers

Hoofd- en eindredactie Eindhoven Rockcity, redacteur/schrijver Never Mind The Hype en blogger op Stranger Aeons. Hangt veel bij Monk, leest veel en is veel te serieus over Dungeons & Dragons. 

 1. Darkthrone – Old Star
 2. LINGUA IGNOTA – CALIGULA
 3. Earth – Full Upon Her Burning Lips
 4. MC Frontalot – Net Split, or the Fathomless Heartbreak of Online Itself
 5. GOLD – Why aren’t you laughing?

Eindhovense bonusplaat: Aidan & The Wild – Homegrown

Er komen mooie dingen aan in Eindhoven en dan heb ik dit jaar zeker niet meer mijn vinger aan de pols zoals voorheen. Maar als ik dingen hoor als de demo van Severant, maar ook de belofte van meer Doodswens, dan moet het toch goedkomen? Naast die van Aidan, is ook de nieuwe Tsar Bompa goud. Op een wat internationaler niveau qua platen was het karig. Darkthrone stal alle riffs, Lingua Ignota mijn ziel en zo voorts… Ik was GOLD glad vergeten, anders had Nusquama er gestaan. ’t Was een goed jaar voor de metal, lees je wel her en der. Maar ondertussen zijn mensen nog steeds blij met nieuwe Volbeat platen, is Metallica H&M fähig geworden en zitten we met z’n allen liever Netflix te gapen dan een bandje te gaan zien. Oh ja, en Slayer is er klaar mee, godverdomme.Ok, die van Tool was best tof, maar ik heb vooral naar Fleetwood Mac geluisterd dit jaar. Weet je hoe goed ‘Rumours’ is? Het boek ‘Making Rumours’ van Ken Caillat and Steve Stiefel is een aanrader. En iemand de nieuwe Star Wars film al gezien? Precies, 2019 laten we maar beter snel achter ons… 😉


Reno van der Looij

Hoofd- en eindredactie Eindhoven Rockcity. Recensent. Concert- en festivalfotograaf en doet moeilijk over craftbeer. Website owner Eindhoven Rockcity. Voetbalt wat, gaat af en toe snowboarden.

 1. Leprous – Pitfalls
 2. Alcest – Spiritual Instinct
 3. Tool – Fear Inoculum
 4. Asphodele – Jours Pales
 5. Numenorean – Adore

Eindhovense bonusplaat: Tankzilla – Mopar / Crossroad

Lijstjes. Ik ben er dol op. Het is alleen zo vervelend dat er maar 5 in passen. De nummer 1 en 2 staken zondermeer boven de rest uit, maar daaronder was het regelmatig stuivertje wisselen. Dus dan is een stukje tekst als deze altijd een mooie plek om ook te wijzen op de sterke platen van Une Misere (Sermon) Voyager, (Colours in the Sun), Devin Townsend (Empath) en Periphery (IV: Hail Stan), Rendevouz Point (Universal Chaos), Wheel (Moving Backwards), Koen Herfst (LEO), Latitude (Part Islands) en Restless Spirit (Lord of the New Depression).
Antoon van Horrik

Schrijver voor Eindhoven Rockcity en vindt lijstjes maken een uitdaging. Maar dat doet hij wel gewoon.

 1. Nick Cave and the Bad Seeds – Ghosteen
 2. Altin Gün – Gece
 3. King Gizzard & The Lizard Wizard – Infest the Rats’ Nest
 4. Overkill – The Wings of War
 5. Year of the Cobra – Ash and Dust

Eindhovense bonusplaat: Fresku – In het diepe
Het is een cliché, maar ook dit jaar viel het weer niet mee om een top 5 van 2019 samen te stellen. Er is zo veel, waardoor het overzicht snel verloren raakt. Maar door weer eens in mijn muzikale archief te duiken en zaken nog eens te beluisteren is het toch gelukt! Denk ik…
Toch nog even een bijzondere vermelding voor de nieuwe platen van Sacred Reich, Soilwork, Torche, American Sharks en Earth Tongue.


 

 

 

Justina Lukosiute

Fotografe en soms zelfs schrijver voor Eindhoven Rockcity. Van origine Litouws, maar kan geen Lee Towers grappen meer aanhoren.

 1. Chelsea Wolfe – Birth of Violence
 2. Marissa Nadler & Stephen Brodsky – Droneflower
 3. Jozef van Wissem & Jim Jarmusch – An Attempt to Draw Aside the Veil
 4. LINGUA IGNOTA – CALIGULA
 5. IIVII – Obsidian

Eindhovense bonusplaat: Tjalling – A Self Repressed Lie

Apart from a couple of albums that were welcomed with lots of attention and expectation, music from 2019 was homework: it was music you needed to find yourself through exploration and curiosity, and the same, I think, applies to Eindhoven scene. Doodswens, Severant, Ellenor Vora, Civil Discourse and other young talent are dropping hints of a bright future, with demos, EPs and great live performances, so I am curious about 2020. The highlight to me is Tjalling, with a solid piece of emotionally and musically mature work in ‘A self repressed lie’.

Remco Moonen-Emmerink

Platenzaakeigenaar van Velvet Music. Schrijver voor Eindhoven Rockcity, 3VOOR12/Eindhoven en MANIA. Speelt ook bas in Japanese Super Cock. Komt van waar ze nog  Dommelsch schenken.

 1. Bring Me The Horizon – Amo
 2. Billie Eilish – When We All Fall Asleep, Where Do We Go
 3. Lizzo – Juice
 4. Biffy Clyro – Balance, Not Symmetry
 5. Soen – Lotus

Eindhovense bonusplaat: Mozes & The Firstborn – Dadcore

Dit jaar bracht weer veel te veel moois mee, dus ik had weer een lijst van meer dan tweehonderd titels om terug te brengen naar de zes titels die er dit jaar voor mij het meest toededen.

Des Crusade

Geluidsknutselaar, muzikaal snob en drummer bij hardcore orkestje Crusade. Op zoek naar nieuwe muzikale uitdagingen. Lult graag, en is daarmee prima op zijn plek bij Eindhoven Rockcity.

 1. Helium Horse Fly – Hollowed
 2. Dead Kiwis – Systematic Home Run
 3. Car Bomb – Mordial
 4. Brutality Will Prevail – Misery Sequence

Eindhovense bonusplaat: Dada’s Troost – De Staat van het Avondland

Zoveel mooie platen ontdekt in 2019, maar geen vijfde titel van het jaar zelf die het waard is om in de top vijf te komen. Doe jezelf een lol, en luister gewoon twee keer naar Dada’s Troost. Op 4 en 3 voorspelbare maar wel goeie nieuwe releases van Car Bomb en Brutality Will Prevail; op 2 een aangename verrassing in de vorm van het Franse Dead Kiwis – check de live foto’s vol neon blauwe / roze stage lights en zeg me met droge ogen dat je dit niet live wil aanschouwen – en op 1 verreweg de meest verrassende plaat: Helium Horse Fly’s nieuwe album is een bizarre tocht door een landschap dat aan elkaar hangt van de bevreemdende klanken, neurotisch en bombastisch en zo verschrikkelijk mooi tegelijk. Enjoy!

Paul Verhagen

Fotograaf voor Eindhoven Rockcity, Never Mind the Hype en vele anderen. Ook huisfotograaf bij de Effenaar en op Eindhoven Metal Meeting en Roadburn. Doet opvallend vaak zwart-wit

 1. Numenorean – adore
 2.  Second to Sun – legacy
 3. Waste of Space Orchestra – syntheosis
 4. Stellar Master Elite – hologram temple
 5. Disillusion – the liberation

Eindhovense bonusplaat: Pentacle – Spectre of the eight ropes

Maurice van der Heijden

Maurice luistert veel muziek en schrijft regelmatig reviews voor Eindhoven Rockcity. Ook reist hij stad en land af voor de tofste, meest ondergrondse shows.

 1. Tool – Fear Inoculum
 2. Paula Temple – The Edge of Everything
 3. Blanck Mass – Animated Violence Mild
 4. Esoteric- A Pyrrhic Existence
 5. Spotlights – Love & Decay

Eindhovense bonusplaat: Tankzilla – Mopar / Crossroad

Elke keer met RMFTM aankomen is een beetje saai. Hun Bliss EP was lekker dit jaar maar Tankzilla verdient dit jaar de aandacht met twee rock tracks die lomp doorgassen en qua drums heerlijk uit de bocht vliegen.

 

 

 

Theo Miggelbrink

Schrijver bij Eindhoven Rockcity, 3VOOR12/Eindhoven en 3VOOR12/Gelderland. Maar eigenlijk gaat Theo vooral graag heel veel concertjes af.

 1. Lavalu – Midair
 2. The Visual – Moment Of Being
 3. Eerie Wanda – Pet Town
 4. Indian Askin – Another Round
 5. Altın Gün – Gece

Eindhovense bonusplaat: Iris Penning – Liever Vieze Voeten

Aangezien ik mijn meeste albums tijdens live concerten koop wordt de waardering voor een album vaak in niet geringe mate gekleurd door de herinnering aan het optreden. Bovenstaande top vijf zo dus net zo goed een top vijf van favoriete live optredens kunnen zijn.
Lavalu zag ik afgelopen toernee maar liefst drie keer. Van klein en intiem in TivoliVredenburg’s Club Nine tot de grande finale in het Arnhemse Musis Sacrum. Zowel live als op plaat doet het op Bach geïnspireerde Midair – het tweede album van een trilogie – nog het meest denken aan muzikaal exorcisme. Daarbij vergeleken is het donkerromantische Moment of Being van The Visual  lichte kost en dat geldt zéker voor die dromerige melancholie van de Eerie Wanda’s Pet Town.
Andere favorieten zijn Another Round van het immer in vorm zijnde Indian Askin. Waarvan ik het  optreden tijdens Come As You Are voor Eindhoven Rockcity gerecenseerd heb en Gece het album van de de Turkse psychedelische folkrockers Altın Gün, die ik recenseerde voor de conculega’s van 3voor12 Eindhoven.
En die Eindhovense Bonusplaat? Dat kan er natuurlijk maar ééntje zijn: Liever Vieze Voeten van Iris Penning. Al is Aidan & The Wild’s nieuwste EP Homegrown een goede tweede.


Bram Geurts

Fotograaf bij Eindhoven Rockcity en Counter Culture. Huisfotograaf voor Doornroosje te Nijmegen en De Pull in Uden. Al zijn plaatjes staan ook op zijn eigen website.

 1. Fever333 – Strength in Numb333rs
 2. Tool – Fear Inoculum
 3. City & Colour – A Pill for Loneliness
 4. Knocked Loose – A Different Shade of Blue
 5. Rammstein – Rammstein

Zo, nét na de deadline alsnog een lijstje inleveren. Dan moet je maar met kwaliteit komen, toch? Dit is mijn poging. Wederom – zoals altijd en voor iedereen – was het weer erg lastig om een ‘best of’ samen te stellen. Veel goeds is er voorbij gekomen en heeft mijn lijstje misschien niet gehaald, maar ik heb ze wel bij mijn collega’s voorbij zien komen. Daardoor heb ik er vrede mee dat ze bij mij niet vermeld worden. Fever333 was voor mij ook meteen de ontdekking van het jaar, live overtuigde ze niet een klein beetje, maar kneiterhard. Aanrader, vooral live!