Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 17 april 2024

Scroll to top

Top

Breder draagvlak voor The Isolation Sessions

Breder draagvlak voor The Isolation Sessions
Guido Segers

Goed nieuws voor de ‘Isolation Sessions’. Vanaf  maandag  verhuist het fenomeen van de Super Nova Studio naar de Effenaar, waar het podium samen met Dynamo het project gaat ondersteunen. Waar de techniek, vooral video, op de oorspronkelijke locatie een uitdaging was, moet dat in de ‘smart venue’ helemaal goed komen. Ook borgt de brede samenwerking het voortbestaan van het DIY initiatief. We leggen uit hoe de ‘Isolation Sessions’ werken en wat de samenwerking gaat betekenen.

Tekst: Guido Segers | Foto’s Justina Lukosiute

Iets moois doen

Hoe zat het eigenlijk in elkaar? Bob de Wit kwam thuis te zitten, net als vele ZZP’ers in de entertainment branche. Hetzelfde gold voor zijn voormalig stagiair Koen Verhees. “Ik had al langer het plan om live sessies op te nemen in de studio en meteen online te knallen. Nu was de kans er was om daar iets moois mee te doen. Ik belde Koen en we hadden een goed idee wat we wilden doen. Toen hebben we ook met Eindhoven Rockcity geschakeld om dat ook naar buiten toe een vorm gegeven. Dat klikte en we zaten meteen op één lijn qua naam: The Isolation Sessions,” vertelt Bob. Al snel was er een klein team verzamelt, continue met die veiligheid in het achterhoofd. Handjes schudden gebeurt niet. Ellebogenwerk is het meestal. Er was iets vets geboren.

Breed gedragen

The Isolation Sessions zijn niet de enige in z’n soort. Er zijn diverse streaming initiatieven, maar weinig zijn zo DIY opgezet. Er is geen marketingbudget, geen grote namen (DeWolff haalde in één sessie €3.500 op) en beperkte middelen. Toch haalde het initiatief het Parool, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, Nu.nl, Daily Indie, Never Mind the Hype, Rockportaal, en ook Studio 040 en Omroep Brabant gaven aandacht.

Daarmee kwamen de Isolation Sessions ook in het vizier bij de grotere zalen van Eindhoven. Bob had al diverse gesprekken: “De Effenaar en Dynamo hebben natuurlijk hun handen vol gehad nadat duidelijk werd wat de situatie was. Ze hebben contact gezocht en aangeboden om dit initiatief verder te ontwikkelen. Ik wil nu vooral helpen dat in goede banen te leiden. Dit is wel goed, want voor ons is dit niet haalbaar om op deze manier voort te zetten. Anders gaan we ook omvallen… en niet alleen van vermoeidheid>”

“We zijn entertainers, dus gaan we entertainen. Ook nu.”
Bob de Wit

Verdienmodel?

Al vaak kreeg het kleine groepje vrijwilligers de vraag wat dan het verdienmodel is: “Dat is vanaf dag 1 bijzaak geweest. We hebben de mogelijkheid gecreëerd voor mensen die het gaaf vinden om te doneren, maar dat is helemaal vrijblijvend. “We zijn allemaal entertainers, dus zijn we gaan entertainen. Ook nu, wanneer we iets positiefs kunnen bijdragen. Dat geld voor ons als geluidstechnici, maar ook voor alle anderen die meewerken.” Toch loopt het al snel in de kosten. Elk beschadigt kabeltje of stuk equipment kost de studio gewoon geld dat op het moment ook niet binnenkomt: “Tijdens één van de sessies

Donaties als levensbloed

Wat kost zo’n sessie nou eigenlijk? Bob legt het uit in cijfers: “Stel, je boekt als band een ergens een studio voor een dag met twee technici. Dan betaal je al snel een bedrag tussen de €400 en €800,- euro, afhankelijk van waar je boekt. Dat lijkt veel, maar je moet ook personeelskosten, afschrijvingen, en voorbereiding meetellen. Dan heb je ook nog kosten voor eten en soms heb je ook schade. Tijdens de sessies zijn drie koptelefoons en vier memory cards gesneuveld, plus een aantal kabels, wat meer dan  €300,- aan extra kosten is.”

Nu staat de teller van inkomsten op nul en elke euro die eruit gaat komt niet terug. Bovendien zijn Koen en Bob niet de enigen die druk bezig zijn. De vier vaste teamleden en andere vrijwilligers kosten natuurlijk eigenlijk ook geld. Dat maakt het stukje donaties zo belangrijk voor een initiatief als dit: “Het helpt om de ergste klappen op te vangen. We hebben zo’n €600,- aan donaties gekregen, vaak in gulle bedragen. Daar zijn we superdankbaar voor, maar dat is in uiteindelijk nog geen €100,- per dag. Met alle extra kosten staan we nog op verlies en blijven de bankrekeningenleeg.”

Effenaar & Dynamo

Na de sessie op zondagavond, verhuizen de ‘Isolation Sessions’ naar de Effenaar. Dynamo zal ook ondersteunen. Dat lijkt een goede move, maar ook  daar blijven de kosten een issue: “Eigenlijk worden de productiekosten nog hoger,” zegt Bob. Natuurlijk krijgen de grote podia subsidies, maar hetzelfde financiële plaatje blijft staan en er moet altijd meer personeel in zo’n pand aanwezig zijn. “De apparatuur is duurder, personeelskosten zijn hoger en je hebt meer mensen nodig. Zeker, we verwachten dat het echt veel vetter wordt, maar ik hoop dat mensen het waarderen en een beetje willen bijdragen. Elke euro telt.”

Je kan het initiatief sponsoren. Dat kan via Paypal of met een Tikkie.