Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

Severant: verlies en verlossing

Severant: verlies en verlossing
Guido Segers

Gehuld in een stukje gepaste mystiek treed er een nieuwe band met Eindhovense roots naar voren: Severant. Geinspireerd door psychedelische rock een een scheutje occulte rock (dat is geen genre, maar je weet wel meteen waar je aan moet denken) dropten de heren hun eerste songs en werd er al opgetreden met namen als Tankzilla, RRRags, The Fifth Alliance en An Evening with Knives.

Foto’s Justina Lukosiute

Er is nog meer moois op komst voor het viertal, maar wij vonden het al hoog tijd om eens kennis te maken. Gelukkig waren de heren bereid om daaraan mee te werken. Luister tijdens het lezen meteen naar de muziek:

Severant

Wie is Severant?
Severant zijn Erik van Liempd, Loet Braamkolk, Riccardo Terlien en Koen Steendijk.

De naam is een niet bestaand woord en is afkomstig van het woord Severance. Kort uitgelegd heeft het te maken met het begrip “ego death” wat inhoudt dat je je ego achter laat om ruimte te maken. Een Severant is iemand die zich afscheid van zijn ego en zich dus open stelt voor meer.

Hoe vertaalt dat zich in de sonische sferen? Ofwel, wat voor muziek maken jullie.
Onze muziek kan worden gezien als Psychedelische Rock en Space Rock. De naam sluit daar erg op aan omdat je “Ego Death” kunt ervaren met behulp van psychedelica. Echter is dat niet de enige manier en gaan onze teksten juist over de andere kant hiervan, namelijk over levensvragen waar we over nadenken.

Waar moet ik aan denken bij levensvragen?
Het meeste is erg persoonlijk en dus spreken we ook niet graag letterlijk uit waar het over gaat.

De demo die op bandcamp staat is geïnspireerd op de “River of Styx” maar is verre van letterlijk en betekend voor ons iets wat het misschien niet voor iemand anders zal betekenen. Een andere tekst gaat over de zekerheid van het leven verliezen waarin we soms erg stabiel kunnen zijn en op een ander moment alles kunnen verliezen wat ons dierbaar is.

Maar dat verlies, dat staat heel dichtbij voor Severant.
Vrijwel iedereen heeft in zijn leven om te gaan met verlies. Wij zijn daar zeker geen uitzonderingen van. 14 Juli, toen Severant nog maar heel kort bestond hebben wij afscheid moeten nemen van een erg dierbare vriend van ons. Dit was en is nog steeds niet makkelijk te verwerken maar het heeft ons een stuk dichter bij elkaar gebracht. We begrijpen elkaars leed en samen we gebruiken we onze muziek als uitlaatklep.

Hoe is dat proces geweest om daar in muziek een plaats aan te geven? Heeft dat jullie koers als band ook beinvloed?
Het heeft ons op een veel hoger niveau emotioneel met elkaar verbonden geloof ik. De koers van onze band is altijd hetzelfde geweest en komt uit een andere drijfveer.

Wat is die drijfveer? En wat zijn jullie muzikale inspiraties daarin?
We zitten alle vier bij elkaar in de klas en studeren muziek. Doordat we bezig waren met onszelf te perfectioneren als muzikant vergaten we langzaam waarom muziek maken zo belangrijk voor ons is.

Dankzij deze realisatie hebben we deze band opgericht en zijn we muziek gaan maken die we echt kunnen voelen. De muziek is een reflectie van onze liefde voor Rock & Roll en tegelijk een plek waar het gevoel boven alles mag staan.

Wat voor artiesten inspireren jullie vooral als Severant?
Pink Floyd is een heel erg grote voor ons. Zowel de vroege albums zoals ‘Meddle’ en ‘Atom Heart Mother’ maar ook ‘Animals’ en ‘Dark Side Of The Moon’.

Verder is The Devil’s Blood een erg grote inspiratie. Deze band heeft niet alleen hun ongelooflijk goede muziek achter gelaten maar ook een scene. En ik geloof dat deze scene verre van stil staat na het einde van de band, vooral met nieuwe acts zoals Molasses en RRRags!

Wat is eigenlijk jullie verdere achtergrond in de muziek?
Onze achtergrond komt persoonlijk uit Metal en daarbinnen liggen we af en toe best ver uit elkaar. Erik is enorm fan van Meshuggah, Koen is Opeth fan, Riccardo is fan van Watain en ik zelf ben fan van de old school zoals Thin Lizzy, Angel Witch, early Rainbow, Priest & Maiden en vele anderen. Daarnaast luisteren we allemaal graag naar stoner en zijn Erik en ik levenslang fan van Pink Floyd.

Loet, jij doet ook een stuk audio productie en hebt nog een dozijn bands geloof ik. Hoe combineer je dat allemaal of hoe voedt dat elkaar?
Audio productie ben ik recentelijk naast Severant op gaan “hyperfocussen”. Ik heb een studio gebouwd in Mierlo en neem het werk van vrienden op die ik te gek vind. Ook doe ik de productie voor mijn eigen bands. De Bandcamp demo is een repetitie die we om te oefenen op hadden genomen, en die mix is een van mijn eerste mixen.

Ik heb een tijdje terug afscheid genomen van mijn andere bands om te focussen op de twee belangrijke bands, Severant & The Little Danny Funkers. De rest is projectmatig en een Rainbow tribute band wat niet wekelijks tijd kost dus het is nu best makkelijk te combineren.

Het voedt elkaar door allemaal iets anders maar toch binnen de muziek te zijn.

Wat zijn nu de toekomstplannen voor Severant?
We hebben een aantal erg toffe shows gepland waar we enorm naar uitkijken en gaan we 13 Maart de studio in met Pieter Kloos om onze eerste release op te nemen. Verder kijken we graag waar de stroming ons neemt!

Als Severant een gerecht zou zijn, wat zou het dan zijn en waarom?
Oei dat is een lastige vraag. Als ik dan toch iets moet verzinnen zou het een Pizza Quattro Formaggi zijn. 4 soorten kaas met allen een eigen smaak maar toch samengesmolten op een Severant Pizza als een geheel.

Op 30 mei staat Severant in W2 met Temple Fang en Tankzilla.