Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 18 mei 2024

Scroll to top

Top

Festivalseizoen ten einde? Organisaties snakken naar duidelijkheid

Festivalseizoen ten einde? Organisaties snakken naar duidelijkheid
Reno van der Looij

Vandaag zou het festivalseizoen door Paaspop in volle glorie worden afgetrapt. Inmiddels is de hele wereld echter in de ban van de corona pandemie. Prachtig zomers weer, maar in Schijndel blijft het pijnlijk stil. Het is een hard gelach voor de fans, bands, festivalorganisatoren en alle toeleveranciers. Tot 1 juni heeft de overheid alles verboden, maar daarna heerst onduidelijkheid.

Mojo Concerts riep gisteren in BNR nieuwsradio al op om het gehele festivalseizoen af te blazen. ‘Ik denk dat de branche er heel veel baat bij heeft dat er snel duidelijkheid komt over een langere periode dan tot 1 juni. Iedereen zit daar nu met smart op te wachten‘ vertelde Mojo directeur Ruben Brouwer in de uitzending. De concert- en festivalsector lijkt als laatste aan de beurt te komen als alles weer langzaam naar normaal zou gaan. In de huidige 1,5 meter samenleving zitten grootschalige evenementen er voorlopig niet in.

We spraken kort met Paul van Berlo van Loud Noise die enorm worstelt met deze problematiek. “Net als veel onze collega’s zien we natuurlijk het liefst dat de festivals door gaan deze zomer, maar als we heel realistisch zijn, dan is de kans daarop erg klein. Als de overheid nu besluit om net als in andere Europese landen alle evenementen tot eind augustus bijvoorbeeld te verbieden, dan weten wij ook waar we aan toe zijn.”

De organisator van onder ander Dynamo Metalfest wat half juli in Eindhoven moet plaatsvinden vervolgt: “Nu zijn we bijvoorbeeld nog bezig met vergunningaanvragen en andere voorbereidingen, terwijl we elkaar misschien dat werk kunnen besparen en ons kunnen richten op de afgelasting en de volgende editie. Iedereen zit er eigenlijk wel op te wachten. Maar nogmaals, het liefste zien we dat het door gaat, want we zijn wel weer eens toe aan een biertje op een grasveld met een metalbandje er bij. Maar ik ben bang dat we daar nog een tijd op moeten wachten.

Ook Bospop liet vandaag aan het AD weten geen heil meer te zien in het laten doorgaan van de 40ste editie en wil deze het liefst doorschuiven naar 2021. Het festival in Weert snakt ook naar duidelijkheid. Festivaldirecteur Peter Verkennis roept daarom het kabinet ook op om alle zomerfestivals af te gelasten.

Andere landen gaan wat rigoreuzer te werk. Zo heeft Denemarken deze week alle grote events tot en met augustus verboden, wat de annulering van onder meer Roskilde en Copenhell tot gevolg had. Ook Frankrijk bracht duidelijkheid en met pijn in het hart moest ook het metalfestein Hellfest de handdoek gooien. Sommige festivals, zoals Download UK en Glastonbury wachten niet eens meer op de overheid en hebben zelf het besluit genomen. Brutal Assault (CZ) liet in een openhartige Q&A met haar fans op Youtube weten nog hoop te hebben voor augustus. Maar neemt uiterlijk in de eerste week van juni ook een beslissing.