Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 24 mei 2024

Scroll to top

Top

Utter – Absence of Hope

Utter – Absence of Hope
Guido Segers

Utter keert terug na un vernietigende EP ‘Utter Darkness’ uit 2014 met ‘Absence of Hope’, een even opbeurend, gitzwart stuk muziek. Het duo creert namelijk black metal van het zuivere soort en dat doen ze behoorlijk sterk op deze nieuwe release.

Utter bestaat uit Bartbaar, ook actief in Hinder en het 666 Shads of Shit. Nydoom speelt ook in Throw me in the Crater, Ride WIth Death en was eerder actief in een een enorme berg andere bands. Kortom, twee drukke bazen die deze plaat de wereld in slingerden.

‘Spiraling vortex in the unconscious mind’ laat geen moment ademruimte en barst los in een venijnige barrage met een dikke wal duistere rook in de sporen. Bijtend, snerpend, met een moordend tempo raast het nummer voort. De korte melodische bogen werken juist verstikkend en Utter wordt er niet rustiger op. De urgentie en intensiteit groeit op ‘Konfrontation’, met van die spookachtige krijsen en een paar vette thrashy riffs door de slagveldmist heen.

Op de een of andere manier sluipt dat heavy metal gevoel er wel vaker in bij Utter, ook op de titeltrack. Hoewel dat misschien ook weer de meest roots-getrouwe black metal track is op het album met die rammelende aanval op de gitaren, de dikke blast beats en tremolo distortion gordijnen. Er schijnt een beetje licht door de spelonken op deze track, maar zoals alles blijkt dat van korte duur als we doorgaan op ‘Casting Off the Shackles’. Toch bijna 8 minuten razernij, afgewisseld met doomy passages.

We sluiten af met ‘Death of the Self’, wat ook met een laag tempo binnenkomt. Uieindelijk mondt de track uit op akoestische drums en gitaar en zelfs mondharpen. Een vreemde afsluiter, maar eigenlijk wel heel fijn op een plaat die so verstikkend vol staat, dat je graag iets eerder naar lucht had kunnen happen. Oh, en natuurlijk is er een slotsalvo.