Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 19 juni 2024

Scroll to top

Top

Gashkelah – The Revolt of God

Gashkelah – The Revolt of God
Guido Segers

Review Overview

Score
8.5
8.5

Zwartgallig

Rauw, wars en wervelend vol duisternis

Eindhoven lijkt een donkere kant van zichzelf te vinden met artiesten als Severant en Doodswens, maar ook Gashkelah mag zich in dit rijtje scharen. Hoewel de band met ‘The Revolt of God’ een mooie statement aflevert, is de toekomst van de band onzeker.

Het verhaal van Gashkelah begint al heel vroeg met verdriet. De band werd opgericht door Niels Rasenberg en Cézary van der Veen. Van der Veen overleed onverwachts en veel te jong in 2019 tijdens een woningbrand. De EP was al opgenomen en werd dit jaar uitgebracht. De kunst leeft voort.

We starten met een ritueel, en dat zet de toon voor deze plaat. Black metal van het rauwere soort, misschien meer geïnspireerd door de pioniers dan de Noorse goden. Het klinkt allemaal lekker lofi, rammelt, piept, kraakt en lijkt opgenomen te zijn in een tombe. Precies zoals je een lekkere bak black metal wil hebben. Veel reverb, die bijna hypnotisch werkt in sommige passages.

Iets in het geluid van Gashkelah is ongrijpbaar. Iel als lucht hoog in de bergen, vluchtig, maar toch diepgaand. Vooral op ‘Path to Thagirion’ hoor je dat terug in die uitwaaierende tremolo riffs, de knarsende bas en de vocalen die net wat teveel ingepakt zijn in vuistdikke lagen distortion. Op ‘Return To Ain – In Ashes’ gaat de band even all-out qua rauwheid, met primitive start-stop rifjes en een geluid wat klinkt alsof het een balkende ezel moet imiteren. Ondertussen wordt hemeltergend geschreeuwd en je voelt je vuisten opballen met dezelfde furie. Het werkt allemaal, en komt samen in een act van rebellie, van woede.