Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 20 juni 2024

Scroll to top

Top

ZALM zet de oren aan het werk in TAC

ZALM zet de oren aan het werk in TAC
Guido Segers

Godmiljaar het is me dan toch ineens tijd voor een live showtje en van niemand minder dan onze Eindhoven Rockcity favoriet Z to the moddervukking ALM. Ik heb het natuurlijk, voor degenen die niet zo makkelijk verbanden leggen, over ZALM. Het grindcore-noise-internetgekkiesproject, en nota bene echte cultuur (wie is er geen fervent bezoeker van), althans volgens de subsidieverstrekkers die de release van ‘TEGENDRAADS IS OOK EEN LEIDRAAD’ mogelijk maakten.

Foto’s Justina Lukosiute | Tekst Guido Segers

Het is wel op stoeltjes. Zittend (wederom, we willen wel duidelijk zijn over het gebruik van de stoel). Bij het Temporary Art Center, ook wel TAC, houden ze zich strak aan de richtlijnen en de desinfectiegel laat dan ook direct een klodder virusdodende juice los over je handen waar je evengoed je hele lijf mee kan verdelgen. Je mag blijven zitten, drankjes worden opgenomen en dan mag je dat ook opdrinken. Uitwisselen is uiteraard uit den boze. Maar dat is normaliter ook niet heel slim, dan had je tenslotte wat anders moeten bestellen.

Er is een openingsact. Danny Kuiper spreekt, vergezeld door een basgitaar en beelden, over zijn verleden. Donkere woorden, donkere beelden, die intens binnen komen. Rauw, direct, confronterend, het zijn een paar woorden die in dit geval nagenoeg de lading dekken. Ik heb Danny al een paar keer op het podium gezien, waar hij gedichten ten gehore brengt die soms speels zijn, soms balletjes gevoel die je keihard tegen je kop krijgt. Dit is een donkere storm, die in zijn eigen kop gewoeld heeft en dat waarschijnlijk nog steeds doet. Respect voor iemand, die dat op een podium eruit gooit en daar kan ik met 1.000 woorden nog geen recht aan doen.

En dan komen we bij ZALM. Mike Dobber vertelt dat hij vroeger cabaretier wilde worden. Dat lukte niet. Of wel, dat ligt eraan hoe je naar ZALM kijkt. Hij vertelt: “Ik zou graag met een stoomwals over Lange Frans heenrijden, zodat hij Langere Frans wordt.” We kunnen allemaal onze vraagtekens plaatsen bij de COVID-19 maatregelen, dit is iets wat iedereen voelt van binnen.

ZALM in actie

Afijn, we barsten los met de tracks van ‘TEGENDRAADS IS OOK EEN LEIDRAAD’. Dobber stuitert op het podium op en neer en raast in rap tempo door de nummers heen. Er valt ook niet heel veel te rekken want 30 seconden is gewoon niet zo lang. Er wordt veel gelachen en dat is natuurlijk iets wat je kan verwachten met al die smeuige citaten en lompe beats. Tussendoor vertelt de artiest over zijn muziek, over de wereld waar we toch met een bepaalde grijns naar kunnen kijken. Gekker wordt het niet namelijk. Want dat is ZALM wel een beetje, de spiegel die twee kanten van het spectrum der idioterie op koddelijke wijze samenbundelt tot een klont geluid die knoerhard aankomt maar ook snel weer wegzakt. Razendsnelle gaberbeats, jolige grindcore-hoempa ritmes en schreeuwen. Dat.

Het is moeilijk om een echte favoriet aan te wijzen op deze plaat. ‘Partij voor de Armoed’ blijft een geliefde track, maar ‘Een hele grote rondje’ is ook erg leuk. Koen zingt ook even mee, dat deed hij ook op plaat. Hij is heel true, leren we. Koen heeft ook niet iets te leuks te vertellen, het is dan ook niet zijn show, legt hij uit. Na het optreden, waar hij welgeteld een minuut in de microfoon brult, zucht hij tegen bevriende bezoekers: “Ja, het is wel heftig, twee optredens op een dag.” Het is ook heel fijn om er weer eens op uit te zijn. Zelfs als je dan ZALM voor je kiezen krijgt, mede mogelijk gemaakt door Cultuur Eindhoven.

ZALM

Er is ook nog een nieuwtje. En of dat goed nieuws is, dat is helemaal aan jou. Er komt een nieuwe ZALM plaat aan. Ja, die is nog niet af, maar hij komt. En zolang iedereen niet gewoon normaal gaat doen denk ik dat ze blijven komen. Voor 22.00 staan we buiten en fietsen we weer naar huis. De politie is te paard in de binnenstad. Het voelt niet zo gezellig. Ben daarom lief voor elkaar.