Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 3 maart 2024

Scroll to top

Top

An Evening With Knives opgefrist (en live te horen)!

An Evening With Knives opgefrist (en live te horen)!
Guido Segers

Het zat niet mee dit jaar voor An Evening With Knives. De band maakte een van de beste platen van het jaar met ‘Sense of Gravity’ om vervolgens na de release show in de Effenaar alle stekkers uit hun geplande tour te mogen trekken.

Met alles al in mineur dankzij de COVID-19 uitbraak, kondigde drummer Ivo Jonkers ook nog eens zijn vertrek aan. Daar ga je dan… Maar nu is de band terug, opgefrist en kaar voor actie. Bovendien kan je al snel live genieten van het trio. We spraken erover met Peer van Grunsven en Marco Gelissen.

Header beeld: Justina Lukosiute

Omdraaien naar volledige stilstand

Toen de aankondiging kwam dat alles dicht ging, terug in Maart 2020, zat de band in de bus onderweg naar Vera in Groningen. Ze konden, zoals verwacht volgens bassist Peter, omdraaien: “We zagen het natuurlijk een beetje aankomen en ja hoor, om twee over vier ging de telefoon… “Jongens, het gaat niet door.” Dat was dus show één.” De reeks annuleringen kwam hard aan voor de band. De ene na de andere show konden de heren doorstrepen. En er waren grote plannen, voegt Marco toe: “We waren met deze plaat van plan naar Amerika te gaan. Dat hebben we nooit aangekondigd, maar de vliegtickets waren al geboekt.

Het bleef bij een Isolation Session in de Super Nova Studio, maar toen was het kwaad al geschied. “We hebben nog vier of vijf keer gerepeteerd,” vertelt Marco: “Maar het was vrij snel duidelijk dat er weinig uitzicht was. Toen was het voor Ivo eigenlijk al klaar. Dat was heel zwaar, je hebt zoveel gegeven voor dat album. ‘Sense of Gravity’ was eindelijk klaar en nou konden we daar niet de vruchten van plukken.” Peter valt bij: “Het is alsof je jouw eigen kindje niet mag laten zien aan de wereld. Gelukkig hadden we de release show nog, die was erg goed.”

Nieuwe drummer: opfrissen of reanimeren?

Eigenlijk was de timing niet heel verkeerd voor het afscheid, mijmert Marco: “Kijk, in een normale wereld had Ivo afscheid genomen en zouden we 2 maanden hebben om een nieuwe drummer te zoeken. Dan hadden we een veilige keuze gemaakt. Nu konden we daar anders naar kijken. Het was dus niet het reanimeren van een lijk, maar het opfrissen van de band. Ik denk dat we dat nu voor elkaar hebben. Dat ga je in de toekomst bij nieuwe nummers zeker terughoren.

De nieuwe drummer is Rowan Hendrix, afkomstig van het Rock City Institute en ook actief op de drumvellen in Vitamin B12 en Sonny Rag. Peter speelt al langer samen met de jonge drummer: “Hij is de drummer in Huiskamer Fissa. Dat is een band waarbij we zoveel mogelijk instrumenten meenemen en het publiek laten meespelen. Meer een grote jamsessie eigenlijk en daarom weet ik wat hij in huis heeft. Toch hebben we even werk gehad om elkaar te vinden. Die gast speelt alleen maar sneller, maar bij ons moet het juist zwaar en slepend.” Dat is ook precies wat Marco bedoelde: “We hebben nu de ruimte om echt te investeren in de band. Met Rowan doen we dat, hij geeft een nieuwe impuls aan mogelijkheden aan de band waar we beter mee worden.” Wel is het zo dat Rowan veel hooi op de vork neemt met al zijn projecten, vinden de twee. “Maar daar hebben we het nog wel over,” grapt Peter.

Sense of Gravity, Live

Met het aanhoudende beleid voor evenementen wil An Evening With Knives met deze nieuwe bezetting graag van zich laten horen. Dat kan niet voor een volle zaal, dus doen ze het online zegt Marco: “We hebben ons album niet echt live kunnen presenteren aan mensen en het ziet er naar uit dat dit ook nog even gaat duren. Daarom spelen we vrijdag 18 december een live sessie. Kan je horen hoe we ook alweer klinken.”

Benieuwd naar het opgefriste, niet gereanimeerde, An Evening With Knives. Klik hier naar het Lockdown Live Stream event en zet jezelf op aanwezig. Of zorg dat je deze link paraat hebt voor de stream op 18 december, 20.00 uur.