Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 26 mei 2024

Scroll to top

Top

De album jaarlijsten van de Eindhoven Rockcity redactie 2020

De album jaarlijsten van de Eindhoven Rockcity redactie 2020
Redactie

Dit was eigenlijk natuurlijk een jaar wat we zo snel mogelijk achter ons willen laten. Anderzijds, er is ook veel mooie muziek uitgekomen, dankzij live streams zagen en hoorden we een groot deel van het Eindhovense ondergrondse langskomen. Maar laten we ook wel wezen, het eerste deel van 2021 lijkt ook niet de gouden regenboogbrug te worden waarop we hoopten.

Maar muziek, laten we het daar eens over hebben. Jaarlijstjes bijvoorbeeld. Zoals we dat ieder jaar doen. Wat vond ons team nu de beste platen van 2020? Weinig overeenkomsten in de afzonderlijke lijsten al worden ZALM en Molasses het vaakst genoemd bij de Eindhovense Bonusplaat…

Guido Segers

Hoofd- en eindredactie Eindhoven Rockcity, redacteur/schrijver Never Mind The Hype en blogger op Stranger Aeons.  Vond de isolatie eigenlijk helemaal niet zo vervelend…  

 1. Turia – Degen van Licht
 2. Mortiis – Spirit of Rebellion
 3. Oranssi Pazuzu – Mestarin Kynsi
 4. Bell Witch & Aerial Ruin – Stygian Bough Volume I
 5. Pamirt – Mausoleum

Eindhovense bonusplaat: ZALM – TEGENDRAADS IS OOK EEN LEIDRAAD

Het leek zo’n mooi jaar te worden en muzikaal is dat misschien nog wel waar. Bands waarvan je dacht dat ze al lang achter de geraniums zaten, verveelden zich zo erg dat ze weer platen gingen maken. Maar toch heeft de crisis veel kapotgemaakt; de zalen, de bands… Maar qua platen was het best een goed jaar, zeker als je bereid bent wat verder te graven in het ondergrondse. Ik heb me eigenlijk veel te veel met dungeon synth en cassettes bezig gehouden, maar je moet ook iets… Lichtpuntje waren voor mij de eerste Isolation Sessions, waar toch nog muziek te beleven was als bijdrager in een live hoedanigheid. De keer daarop dat ik iemand op een podium mocht zien zonder bemiddeling van een scherm was dat ZALM. Dat zegt wel wat. Maar laten we niet vergeten dat ook An Evening With Knives een goede  plaat uitbracht.

Reno van der Looij

Hoofd- en eindredactie Eindhoven Rockcity. Recensent. Concert- en festivalfotograaf en doet moeilijk over craftbeer. Website owner Eindhoven Rockcity. Voetbalt wat, loopt hard en gaat af en toe snowboarden.

 1. Deftones – Ohms
 2. Svalbard – When I Die, Will I get Better?
 3. Pain of Salvation – Panther
 4. Envy – The Fallen Crimson
 5. Phoxjaw – Royal Swan

Eindhovense bonusplaat: An Evening With Knives – Sense of Gravity

Lijstjes. Ik ben er dol op. Het is alleen zo vervelend dat er maar 5 in passen. De nummer 1 t/m 3 staken boven de rest uit, maar daaronder was het regelmatig stuivertje wisselen. Dus dan is een stukje tekst als deze altijd een mooie plek om ook te wijzen op de sterke platen van Oceans of Slumber (S/T), Solstafir, (Endless Twilight of Codependent Love), Dool (Summerland),  Biffy Clyro (A Celebration of Endings), Airbag (A Day at the Beach) en Jerry Joseph (The Beautifull Madness).

Des

Recensent, muzikant, betweter.

 1. Deftones – Ohms
 2. Sordid Pink – Sordid Pink
 3. Concede – Indoctrinate
 4. InTechnicolour – Big Sleeper
 5. Mr. Bungle – The Raging Wrath of the Easter Bunny Demo

Eindhovense bonusplaat: Batenburg Hellbillie – Springen & Dansen

Wat het jaar van het eerste Crusade album had moeten worden, pakte helaas wat anders uit – and then some. Gelukkig werd 2020 een jaar van verrassende muzikale ontdekkingen, zowel op persoonlijk valk als in de wereld in het algemeen. Dat er een nieuw Deftones album aan zat te komen, werd duidelijk, maar pas toen het gehele album los was, viel het kwartje. Als een mokerslag. En plotseling was daar ook een nieuwe release van Mr. Bungle – zoals het de band betaamt weer iets compleet anders dan eerder werk, maar een trash album van Slayer fan #1 Mike Patton kan natuurlijk alleen maar lekker zijn. Het album van InTechnicolour stond ook al langer aan de horizon, en met een clip als die van Shaker waren de verwachtingen hooggespannen – maar ze worden waargemaakt, met dromerige, melodieuze stoner.

De grote ontdekkingen waren Concede en Sordid Pink. Die eerste is een 1-mans(!) grindcore formatie van hoog kaliber. De tweede is… iets anders. Wat dan? Goeie vraag. Er zit metal in, shoegaze, electro en Here Jezus wat een heerlijke stem heeft die dame. Check ‘m hieronder. Op naar een nieuw jaar van uit je sokken geblazen worden!

Roy Verhaegh

Schrijver/recensent voor Eindhoven Rockcity, 3voor12/Eindhoven en Festivalinfo. Klimt in palen voor de hobby en is ondertussen vergeten wat feesten en partijen zijn. 

 1. Spanish Love Songs – Brave Faces Everyone
 2. Misery Signals – Ultraviolet
 3. Run The Jewels – RTJ 4
 4. Ásgeir – Bury The Moon
 5. An Evening With Knives – Sense Of Gravity

Eindhovense bonusplaat: Probation – Violate

Correct. Sense Of Gravity van An Evening With Knives staat in mijn reguliere lijstje. De albumrelease op vrijdag 6 maart in de Effenaar was voor mij het laatste optreden dat ik dit jaar nog kon mee pakken. Los van het feit dat het gewoon een sterk album is, heeft het daardoor ook een extra laagje gekregen. En daarom het Limburgse Probation als bonusplaat. Weliswaar geen Eindhovens product, maar goed, Probation´s thuisbasis bevindt zich slechts enkele kilometers verder op van Jera On Air. Gaat dat horen! (Disclaimer: wie het niet eens is met deze geografische beoordeling, kan de platen in gedachten natuurlijk omwisselen).

Muzikaal ging het voor mij dit jaar nog meer kanten op dan de maatregelen van Rutte. Dit lijstje is daar een weerspiegeling van. Van de Ijslandse akoestische pareltjes van Ásgeir naar de rauwe en ongecensureerde politiek geladen hip hop van Run The Jewels en de awesome comeback van melodische metalcorehelden Misery Signals. Absolute topper voor mij is de release van Spanish Love Songs: een emotioneel drama-punk album dat zó goed vloeit als geheel, dat ik het ook nooit voor slechts één liedje op kan zetten.

Maurice van der Heijden

Maurice luistert veel muziek en schrijft regelmatig reviews voor Eindhoven Rockcity. Ook reist hij stad en land af voor de tofste, meest ondergrondse shows.

 1. As Friends Rust – Up From The Muck
 2. Ygg – The Last Scald
 3. Hum – Inlet
 4. Primitive Man – Immersion
 5. And You Will Know Us By The Trail Of Dead – X: The Godless Void And Other Stories

Eindhovense bonusplaat: Utter – Absence of Hope

2020 was natuurlijk voor iedereen een raar jaar. Ik heb veel gedraaid dat al jaren in mijn collectie staat dus er is thuis relatief weinig gedraaid dat in 2020 is uitgekomen. Met het samenstellen van de top 5 heb ik dan ook ontzettend moeite. Natuurlijk heb ik bijzondere platen gehoord maar een echte klapper zat er dit jaar niet bij daarom de comeback 7 inch van As Friends Rust op 1 gezet. Vaak koppel ik een nieuwe plaat aan een live herinnering en dat is alleen gelukt met de ..And You’ll Know Us By The Trail of Dead plaat. Qua Eindhovense bonusplaat heb ik RTMFM dit jaar geskipt hoewel ‘The Bestial Light’ na wat luisterbeurten toch weer erg sterk is. Voor mij werd het overtroffen door het onbekende Utter dat met een gestoord Black Metal geluid de voegen uit je huis ramt.

Remco Moonen-Emmerink

Platenzaakeigenaar van Velvet Music. Schrijver voor Eindhoven Rockcity, 3VOOR12/Eindhoven en MANIA. Speelt ook bas in Japanese Super Cock. Komt van waar ze nog  Dommelsch schenken.

 1. Biffy Clyro – A Celebration Of Endings
 2. Third Mind – Third Mind
 3. Myrkur – Folkesang
 4. Poppy – I Disagree
 5. Sparks – A Steady Drip, Drip, Drip

Eindhovense bonusplaat: ZALM – Tegendraads Is Ook Een Leidraad

Biffy Clyro is de enige logische nummer 1 voor mij dit jaar. Third Mind is een fantastische psychtrip, Myrkur brengt prachtige kleine folk, Poppy gaat alle kanten uit (en vooral de goede!), en Sparks is onvermoeibaar! Mijn top 5 had uit minstens 50 platen kunnen bestaan die even goed waren. Deze dag koos ik deze 5. Ik heb dit jaar weinig meegekregen van Eindhovense artiesten, maar ZALM bracht zijn (eerste?!?) full length vinyl album uit bij Suburban. Dus. Vandaar.

Antoon van Horrik

Schrijver voor Eindhoven Rockcity en vindt lijstjes maken een uitdaging. Maar dat doet hij wel gewoon.

 1. SLIFT – UMMON
 2. All Them Witches – Nothing as the Ideal
 3. Kvelertak – Splid
 4. King Buffalo – Dead Star
 5. Run the Jewels – RTJ4

Eindhovense bonusplaat: Molassess – Through the Hollow

Soms heb je van die jaren dat er zo veel albums uitkomen dat je niet weet waar je moet beginnen met luisteren. En soms heb je van die jaren dat er voor je gevoel maar een paar albums uitkomen, maar die zo veel indruk maken dat je niet snakt naar nog meer muziek. 2020 was zo’n jaar.
Enorm genoten en nog altijd aan het genieten van het werk in de top 5. Daarbij moet gezegd worden dat SLIFT nieuw voor me was. Lang geleden dat een band zo’n indruk op me maakte. Doe mij maar weer zo’n muzikaal jaar in 2021!

Theo Miggelbrink

Schrijver bij Eindhoven Rockcity, 3VOOR12/Eindhoven en 3VOOR12/Gelderland. Maar eigenlijk gaat Theo vooral graag heel veel concertjes af.

 1. Robin Kester – This Is Not A Democracy
 2. Kidbug – Kidbug
 3. Roosbeef – Lucky!
 4. Jack Poels – Blauwe Vear
 5. Jeroen Kant – Diesel (EP)

Eindhovense bonusplaat: –

Voor mij dit jaar weer vooral albums van artiesten die ik ondanks corona ook écht live gezien heb. Behalve Robin Kester (mijn nummer 1) heb ik moeten missen omdat twee van de coronaproef evenementen waar zij optrad verplaatst zijn. Jammer want This Is Not A Democracy is écht een wonderschoon mini-album.

Paul Verhagen

Fotograaf voor Eindhoven Rockcity, Never Mind the Hype en vele anderen. Ook huisfotograaf bij de Effenaar en op Eindhoven Metal Meeting en Roadburn. Doet opvallend vaak zwart-wit

 1. Helfró – helfró
 2. Odraza – rzeczom
 3. HELL:ON – scythian stamm
 4. Dark Fortress – spectres from the old world
 5. Mora Prokaza – by chance

Eindhovense bonusplaat: Molassess – Through The Hollow