Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 19 juli 2024

Scroll to top

Top

Messina – Terrortory

Messina – Terrortory
Reno van der Looij

Review Overview

Brabantse Old School Thrash

Trip down memory lane naar eind jaren tachtig en begin jaren negentig. Voor liefhebbers van oude Metallica, Slayer en classic Anthrax stuff.

Messina is inmiddels een aardige cult naam uit het Nederlandse Thrash circuit. In 1984 werd de band opgericht onder de naam Assassin in het pittoreske Brabantse Heesch. De band transformeerde al snel naar Messina en bracht in 1990 haar eerste en enige langspeler uit. De plaat waar de invloeden van oude Metallica, Anthrax en Slayer vanaf spatten werd destijds goed ontvangen in de Nederlandse pers. De beloning kreeg men ondermeer met voorprogramma’s voor Motörhead in een uitverkochte Noordeligt te Tilburg. In 2016 liet de band nog eens van zich horen tijdens een eenmalige reünie show in De Groene Engel in Oss.

De reden om de band nu in de spotlight te zetten, betreft de re-release van de Terrortory. Bovendien is het de eerste keer dat het album op vinyl verschijnt. Dat is goed nieuws voor de liefhebbers en voor ons reden om het album een goede luisterbeurt te geven. Terrortory gaat furieus van start met de track “Messina” en dat nummer is ook meteen de blauwdruk voor de rest van het album. “Attempted Suicide” (vette riff) en “Nothing Will Change” rammelen vervolgens heerlijk agressief door.

Onvervalste old-school Thrash met eerder genoemde bands als duidelijk referentie kader, maar ook zeker met de nodige speed-metal invloeden in de songs. Kant B begint met “Who’s for Dinner” met slepend intro om vervolgens heel snel weer naar de hoogste speed/thrash versnelling door te schakelen. Ruim 45 minuten rollende drums, gillende solo’s en een muur van gitaar onder de opgefokte riffs vatten het album eigenlijk prima samen. Zo’n plaat die je graag hard opzet als al het andere effe lekker kan oprotten. Overigens zijn “Drop Dead” en het 7 minuten durende “Who’s for Dinner” ten op zichte van de CD van plek geruild wat waarschijnlijk te maken heeft met de ruimte op de A en B vinyl kantjes.

Natuurlijk is de plaat ruim 30 jaar geleden opgenomen zonder dikke, opgepoetste studioklanken. De rauwheid van de ‘in your face’ productie past echter precies bij die tijdsgeest. Het geeft net dat extra stukje nostalgie en bezorgt de liefhebber ongetwijfeld een trip down memory lane. De plaat is recentelijk in beperkte oplage verschenen in een aantal verschillende kleuren. Niet te lang wachten dus, want dit is een eenmalige kans om Messina’s Terrortory op vinyl te bemachtigen. En nee, ze staan niet op Spotify.

Facebook pagina hier | Plaat bestellen doe je hier.