Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april 2024

Scroll to top

Top

Superhero Status – 20/20

Superhero Status – 20/20
Roy Verhaegh

Review Overview

Score
8
8

Rating

SHS grijpt 2020 bij de kladden en perst hier een strak EP’tje uit. Posi-hardcore die net wat verder gaat.

Is Superhero Status een hardcoreband die zich graag bediend van alle herkenbare elementen om een hardcoresong te maken? Jazeker. Is dat erg? Totaal niet! Superhero Status hoeft zich niet meer te bewijzen. Sommige bandleden zijn al sinds de geboorte van hardcore actief in bands, dus die credits hebben ze reeds op zak. Dit doen ze voor de lol en dat is al sinds de eerste selftitled EP uit 2016 te horen. Een verzameling van nummers waar de passie en positiviteit van afspat. Een hardcoreband staat of valt bij liveshows en laat daar nu net in 2020 een chronisch gebrek aan zijn geweest helaas. Zodoende heeft Superhero Status de tijd benut om een EP in elkaar te zetten met de toepasselijke naam ´20/20’.

Een volledige plaat van Superhero Status laat dus nog even op zich wachten. Alle voorgaande releases zijn tot nog toe EP’s geweest onder het mom van ‘kort, maar krachtig’. Aan die garantie blijven ze trouw met ‘20/20’, maar de sound trekken ze weer net iets breder. Werd er voorheen gemakkelijk de één-op-één vergelijking met H2O gemaakt, hebben ze nu hun best gedaan om meer lagen toe te voegen. Horen we daar bijvoorbeeld een vleugje Rotting Out terugkomen in opener ‘True To Our Believes’ als het tempo terug gaat naar een two-step sectie met metalgroove? Het nummer schiet meteen los vanuit de startblokken en maakt meteen kenbaar dat 2020 de passie voor hardcore alleen maar groter heeft gemaakt. Deze track heeft meteen meer pit bij elkaar dan de gehele vorige EP. Niks ten koste van die plaat, maar daarmee aangevend dat ze hun sound naar een hoger niveau tillen.

Vervolgens een onverwachte wending: een cover van Iron Maiden’s ‘Wasted Years’. Wie denkt dat deze cover niet op zijn plaats is, heeft het mis. Dit doen ze verdomd lekker, waarbij Superhero Status trouw blijft aan zowel het origineel als hun eigen sound. Ze verpakken de essentie van het origineel in een hardcore-jasje. Het gaat hand in hand met de gangvocals en er is zelfs ruimte voor een gitaarsolo. En zeg nu zelf, welk nummer vat nog meer de essentie van 2020 samen dan deze track?

[tekst gaat verder onder de video]

Vervolgens wordt het gaspedaal weer volle poelen ingedrukt met ‘Miles And Changes’, waarbij overigens een vergelijking te trekken is met bands als Pennywise, The Offspring en No Use For Name. Iets wat deze EP sowieso nogal kenmerkt. Ze laten de “herkenbare hardcore elementen” wat meer los en graven meer in de nostalgische skatepunk, om daar dan toch weer een vrolijke en energieke hardcore-mix van te maken. Wat dan ook wederom goed doorklinkt in de afsluitende track ‘Never Left’ met de dikke Sick Of It All-achtige ‘woohoo’ op de achtergrond.

Superhero Status laat op de EP ‘20/20’ horen dat ze het coronajaar juist eens goed bij de kladden hebben gegrepen. Hier hebben ze de vervolgens alle inspiratie uitgeknepen en omgetoverd in vier ijzersterke tracks, die een hardcoreband laat horen die niet bang is om van gebaande wegen te treden qua sound. Een band met ervaren rotten uit het vaak die nooit te ooit zijn om te leren.