Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 20 maart 2023

Scroll to top

Top

Livmoder – Livmoder

Livmoder – Livmoder
Guido Segers

Review Overview

Score
8
8

Frustrastisch

Ga gewoon een fiets verbouwen.

Livmoder is Zweeds voor baarmoeder. Het is ook een punkduo met Eindhovense roots. Maar vanwege Google enzo schrijf ik hier ook even Rotterdam. Want daar linkt het duo zichzelf ook aan. Pernilla Ellens zingt, Luca de Gier speelt de gitaar, bas en programmeert. Samen maakten ze een plaat met 8 tracks die gemiddelde de minuut aantikken. Die kun je nu luisteren dus deden we dat.

Wat je in ieder geval meteen weet is dat dit een plaat is met een feministische slag. Die slag is dan een vuist met netjes gelakte nagels, die evengoed keihard knalt op je kanis. Het geluid van Livmoder doet denken aan Cocaine Piss. Misschien is een X-Ray Specs verwijzing hier ook niet uit misplaatst. De EP duurt 12 minuten, dus dat is niet zo lang. In 12 minuten kun je zeker 2 keer tosti’s maken. Luisteren naar het debuut moet dus ook wel lukken. Voor de duidelijkheid, de plaat wordt niet beter of minder met of zonder tosti. Tosti’s zijn eigenlijk geheel irrelevant los van de bereidingstijd.

Ok, die verwijzingen eerder zitten misschien wel vooral op de vocalen van Ellens, die met weinig meer dan die gefrustreerde krijs de woorden van ‘Never Thine’ de microfoon in spuugt. De muziek is redelijk monotoon gebeuk en het gebrek aan drums stoort me een beetje, maar dat is ook een verwachting. Drums moeten helemaal niet, dat mag best een geproduceerde beat zijn. Maar daar wil ik graag toch even gewag van maken, want ik houd wel van drums. Het heeft daarmee ook wel een beetje die Atari Teenage Riot vibe op songs als ‘Stupid Chains’ of mijn favoriet van de plaat ‘FUCK BOYS’ (Caps Lock hoort erbij).

Ik heb zelf niet veel last van menstruatiepijn. Ik weet dat het bestaat, maar het is niet iets waar ik me vaak mee bezig houdt. Misschien is daarom de naargeestige electronica op de track ‘Feminax’, waarover een bijsluiter van het gelijknamige product voorgelezen wordt, zo onaangenaam vindt.  Het luistert niet lekker weg, ik krijg er een beetje buikpijn van. Ik denk dat dit precies de bedoeling moet zijn geweest. En ik vind Feminax nu een eng product. Dit is ook een keerpunt op de plaat, waar we meer de electronica induiken, zo ook op’ Never Enough’. Ook geen zonnestraaltje, maar wel heel vet hoe die opbouw in elkaar zit. Met gabberbeats, new wave, Ulveresque onaangename techno-ambient, en gewoon punk as fuck, allemaal in een blender en dan heb je een knalroze smoothie vol woede. Bam.

‘Malaria!’ is een opvallende track, het is namelijk een cover van ‘Kaltes Klares Wasser’, het hitje van de NDW groep Malaria!. Met een gruizige, buzzsaw gitaar klinkt de track net wat poignanter. Dat doen ze dus goed. Vervolgens raggen we nog even de bocht uit mmet ‘Hysterical Hormonal’, wat gewoon een korte noise eruptie is van 20 seconden en klaar.

Op 14 juni speelt Livmoder een set bij The … Sessions. Kan je kijken en misschien zelfs bij zijn.